İşte, evden çalışırken sağlıklı beslenme ipuçları

Ocak 17, 2022

İşte, evden çalışırken sağlıklı beslenme ipuçları

Oggusto’dan Yaprak Üner, evden çalışırken sağlıklı beslenme ipuçlarına yer verdi.

Gününüzü önceden planlayın

Rutin bir program oluşturun. Yemek saatlerinizi, öğünlerde yiyeceklerinizi, mola zamanlarınızı, atıştırmalıklarınızı belirleyin. Bu plana uyarsanız, öğün atlamazsınız, kan şekerinizi oynatmaz, stresli olarak masa başından kalktığınızda bilinçsizce yemezsiniz.

Mutfaktan uzak oturun

Çalışma alanınız mümkün olduğunca mutfaktan uzak olsun. Kulağa komik gelse de etkili bir yöntemdir. Oturduğunuz yerden mutfak sürekli görüş alanınızdaysa, kendinizi buzdolabını açmış veya dolaplarda ihtiyacınız olmayan yiyecekleri bulma olasılığınız artacaktır.

İş saatleri boyunca mutfağınızda olacağınız tek zamanın, planlı bir atıştırma veya yemek yemeye hazırlanırken olduğuna karar verin.

Gerçek bir öğle yemeği molası verin

Yemek yerken, yemeğinize odaklanın. İş arkadaşlarınız fiziksel olarak orada olmadığı için öğle tatilinizde çalışmaya devam etmek isteyebilirsiniz. Ama yapmayın. Öğle yemeğinizi kesinlikle bilgisayar başında yemeyin. Bilgisayarınızı kapatın ve her zamanki öğle yemeği molanızı verin. Zihinsel sağlığınız için gerçek bir mola vermek çok önemlidir. Ayrıca daha sağlıklıdır, çünkü ne yediğinize odaklanabilirsiniz, bu da aşırı yemeyi önlemeye yardımcı olur.

Masanızda su şişesi bulundurun

Yeterince su için. Dehidrasyon, baş ağrılarına ve yorgunluğa neden olabilir. Uzanabileceğiniz uzaklıkta suyunuz varsa, içme olasılığınız daha yüksektir ve günlük su içme hedefinize ulaşmanıza yardımcı olur. Susuzluğa katkısı olur düşüncesiyle evinize kesinlikle şekerli, gazlı içecekler, hazır meyve suları satın almayın.

Aşırı kafeinden kaçının

Çok fazlasının baş ağrısına, kaygıya, sindirim sorunlarına ve hatta yorgunluğa neden olduğu bilinmektedir. Gerginlik hissinden kaçınmak için günde iki fincandan fazla kahve içmemeyi hedefleyin.

Zararlı atıştırmalıkları satın almayın

Abur cubur bağımlılık yapar, Abur cuburları evinizden uzak tutmak için elinizden geleni yapın. Gün boyu tatlı ikramlar ve sağlıksız atıştırmalıklarla çevriliyseniz, çok cezbedicidir. Evden bulunmaması en güzel çözümdür. Özellikle paketli, işlenmiş atıştırmalıklardan uzak durun. Çoğunda sağlıksız yağlar kullanır ve çok az besin, çok fazla kalori içerirler. Ara öğün ihtiyacınız varsa çiğ kuruyemişler (badem, kaju, pekan cevizi, sebze çubukları, şeker içermeyen meyveler (kivi, elma, yaban mersini), sağlıklı alternatifleri tercih edin.

Gerçek yemeğe odaklanın

Dengeli, besleyici yiyecekler bizi daha üretken kılar. Bizi daha uzun süre tok tutar ve odaklanmamıza yardımcı olur. Ne yediğinizin ruh halinizi ve enerji seviyenizi etkiler. Mümkünse öğle yemeğinizi önceden hazırlamaya çalışın. Uğraştıran bir öğün olmasına gerek yok. Hızlı bir şekilde sağlıklı ve lezzetli bir öğle yemeği hazırlayabilmeniz için sebzeleri önceden kesip hazırlamanız, size zaman kazandırır.

Biraz marul, önceden kesilmiş sebzeler, ızgara protein ve çiğ kuruyemişler ya da sebzeli omlet, yeterince besleyici bir o kadar da basit bir öğün olabilir.

Yemekler için sağlıklı tabak yöntemini deneyebilirsiniz. Tabağın yarısını nişastasız sebzelerle, tabağın dörtte birini doğru proteinle (organik; kümes hayvanları, deniz ürünleri, yumurta, tofu, süzme peynir veya bitkisel yogurt vb) ve kalan kısmı yüksek lifli karbonhidrat içeren kepekli tahıllar veya nişastalı sebzeler ile doldurabilirsiniz.

Yemeğinizi açık havada yemeye çalışın

Dışarıda yemek yemek, o sırada temiz hava almak size ihtiyaç duyduğunuz dinginliği, zihinsel molayı verir. Bu nedenle, evinizde balkon bile olsa, yemeğinizi orada yiyin. Balkon, bahçe imkanınız yoksa belki kısa süreli yakın bir parkta kaçabilirsiniz. Temiz hava ve biraz da D vitamini, zihinsel sağlığınız ve üretkenliğiniz için harikalar yaratır.

Aşırı yemekten kaçının

Yemeklerinizi büyük tabaklarda servis etmeyin. Küçük porsiyonlarda servis yapın. Hepimiz psikolojik olarak “tabağımızdakileri tamamen bitirmeye” ayarlıyız ve bu nedenle daha büyük bir porsiyon, iştahımızı artırmak için tetikleyici olabilir. Nişastalı olmayan sebzelere, yüksek lifli karbonhidratlara ve yağsız proteinlere daha fazla odaklanarak yemeğinizi daha küçük tabaklarda servis edin.

Yeni bir diyet deneyin (Akdeniz, Keto, vb.)

Evde izole olabilirsiniz ancak bu, yemeklerinizin tadını çıkaramayacağınız anlamına gelmez. Üstelik değişiklikler psikolojik olarak kapanma hissini azaltacaktır. Çeşitli sağlıklı tarifleri deneyerek damak tadınızı uygun öğünler hazırlayabilirsiniz. Bunun için çok zaman harcamak yerine pratik tarifleri tercih edebilirsiniz.

Hangi diyetin “en iyisi” olduğu konusunda endişelenmeyin. Sağduyunuzu kullanın ve tadını çıkaracağınız çok sayıda taze, sağlıklı yiyecek içeren bir alternatifler bulun. Uzun vadede sürdürülmesi zor olacak aşırı diyetlerden veya geçici heveslerden kaçının.

edebiyathaber.net

Yorum yapın