Yatağın 70 bin yıllık tarihi

Ağustos 3, 2021

Yatağın 70 bin yıllık tarihi

Brian Fagan ve Nadia Durrani’nin “Yatakta Neler Yaptık?” adlı kitabı, Ceren Demirdöğdü çevirisiyle Tellekt Yayınları’ndan yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Brian Fagan ve Nadia Durrani, son 70 bin yılı kapsayan bu çalışmalarında, yatağın zaman içindeki sonsuz çeşitlilikteki rolüne bakıyor. Yatakta Neler Yaptık?, yatağın büyüleyici ama çoğu zaman unutulmuş geçmişindeki örtüyü kaldırıyor. 

XIV. Louis, Fransa’yı yatak odasından idare etti. İkinci Dünya Savaşı sırasında Winston Churchill, İngiltere’yi yatağından yönetti. Yolcular, yolculukları sırasında hiç tanımadıkları yabancılarla birlikte yattı, Sanayi Devrimi öncesi pek çok aile aynı yatağı paylaştı. Bir zamanlar yataklar pahalı objelerdi ve çoğu zaman gösteriş amaçlıydı: Tutankamon altın bir yatakla birlikte sonsuzluğa göç etti, zengin Yunanlar öbür dünyaya üzerinde yemek yemek için tasarlanan yataklarında gönderildi.

Yatak; doğum, ölüm, seks, hikâye anlatımı ve sosyalliğin yanı sıra uyumak için de kullanılıyordu. Ama kimin kiminle, neden ve nasıl yattığı zamana ve yere bağlı olarak inanılmaz derecede değişiyordu. Yatak modern çağda özel ve gizli bir alana dönüşünce zengin sosyal tarihi de büyük ölçüde unutulmuş oldu.

BRIAN FAGAN, 1936’da İngiltere’de doğdu. Lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini Cambridge Üniversitesi’nden aldı. California Üniversitesi’nde antropoloji profesörüdür. Diğer eserleri arasında The Adventure of Archaeology (Arkeolojinin Serüveni), The Little Ice Age (Küçük Buz Devri) ve A Little History of Archaeology (Arkeolojinin Kısa Bir Tarihi) bulunmaktadır.

NADIA DURRANI, Arkeoloji alanında doktora eğitimi aldı. Yirmi yılı aşkın süredir arkeoloji üzerine yazılar yazan Durrani Current World Archaeology dergisinin eski editörüdür.

CEREN DEMİRDÖĞDÜ, 1983’te doğdu. Lisans derecesini Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden, yüksek lisans derecelerinden ilkini San Francisco State Üniversitesi Tarih Bölümü’nden, ikincisini ise İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nden aldı. Daha önce Toni Morrison’ın Ötekilerin Kökeni (2019) ve Guy Standing’in Temel Gelir (2020) adlı eserlerini Türkçeye çevirmiştir.

edebiyathaber.net (3 Ağustos 2021)

Yorum yapın