Yaşama Uğraşı Fanzin’in 6. sayısı çıktı

Aralık 6, 2021

Yaşama Uğraşı Fanzin’in 6. sayısı çıktı

Yaşama Uğraşı Fanzin 6. ve 2021 senesinin son sayısını yayımladı.

Bu sayıda şiirleriyle Yiğit Ergün, Veysel Çetin, Ferhat Nitin , Meryem Delmar, Salih Mir Ataca, Mehmet Emin Tutal, Rıdvan Yıldız yer alırken Ferhadê Mihemed ise Turgut Uyar’ın “Çılgın Hüzünlü” şiirini Kürtçe’ye çevirdi. İbrahim Tekpınar ise yırtık pile öyküsüyle yer aldı.

Ayrıca Vietnam da sokak ortasında infaz edilen Nguyen Ngoc  Loan ile Diyarbakır’da Newroz da öldürülen Kemal Korkut’un dijital bir şekilde hazırlanan kolajı yer alıyor.

Sayının ön sözünde ise günümüzün en büyük problemlerinden biri olan sansür ve otosansür kavramına değiliniyor. “Sansör kavramı Romalıların Censor ‘sayım ve ahlak işlerinden sorumlu görevli’ sözcüğünden böyle bir kavramı türetilmiştir. Roma İmparatoru Augustus, İmparatorun ve Kilise’nin düşüncesine aykırı gelen kitapları toplatarak meydanlarda yaktırıyor. Böylece censorlar işlerini yapıp kurumsallaşan kavramı imparatorun aleyhinde kullanmayı keşfediyor.” denilerek otosansüre geçilmekte ve fanzinlerin, dijtal dergiler, podcast ve sosyal medyada üretilen ürünlerin tekelleşmiş kültür endüstrisinin tam karşısında konumlanması sebebiyle önemine değinmekte.

Çeviri: Ferhadê Mihemed

Şiirler: Yiğit Ergün,Meryem Delmar,Mehmet Emin Tutal,Salih Mir Ataca,Ferhat Nitin, Veysel Çetin,Rıdavn Yıldız

Kolaj & Öykü: İbrahim Tekpınar

Tasarım: Afra Toprak Terkanlıoğlu

İletişim: [email protected]

edebiyathaber.net (6 Aralık 2021)

Yorum yapın