Yaşam raporu: “Epikriz” | Veysel Çolak

Nisan 4, 2023

Yaşam raporu: “Epikriz” | Veysel Çolak

Gülümser Çankaya, şiirden yana hep eylemli olmuş bir şair. 2004-2008 yılları arasında 10 sayı Etken dergisini yayımladı. Hemen ardından, 2008/2015 yılları arasında da 27 sayı çıkarmayı başardığı Şiirsaati dergisi önemini hep koruyacaktır. Bu dergide usta şairlerin genç şaire yazdıkları yazılar önemli kaynaklardır. Bu yazıların Gülümser Çankaya tarafından Mektupta Şiir Var (2018) adıyla kitaplaştırılması şiir adına düşünsel bir yatırımdır. Her şiir ilgilisinin okumasını öneririm. 

Gülümser Çankaya’nın Denizden Sonra (2006), Soğuma (2010), Sebep (2018) adlı şiir kitapları bulunuyor. Şimdi de beş yıldır yazdıklarını Epikriz adıyla kitaplaştırdı.

Epikriz, bir tıp terimi. Bir insanın sağlık sorunları nedeniyle aranışa girmesi, bir sağlık kurumuna gidip çözüm araması sürecinde yapılan gözlemlerin ve işlemlerin kayda geçmesi sonucu oluşan rapora epikriz deniliyor. Yani hastanın hikâyesi, çıkış özeti.

Epikriz terimini Gülümser Çankaya mecazi anlamda kullanarak bireyin toplumsal yaşantısının hikâyelerini (apikrizini) anlatmış şiirlerinde. Duyguların, algıların, olgu ve olayların karşısında oluşan düşüncelerin, itirazların, öfkelerin, ihanetlerin, insani erezyonların şiirlerini yazmış. Kitap üç bölümden oluşuyor: Ceset Çiçeği, İntihar Palmiyesi, Dr.Yazı. Bu adlandırmalar bile toplum karşısında şairin konumlanışını açıklıyor.

Özgün şiirler yazıyor Gülümser Çankaya. Başka şiirlerle bir kan bağı yok. Sözcükler özenle seçilmiş. Gerektiği kadar sözcük kullanılmış. Karakteristik bir deneyimleme. Şiir sanatına haksızlıkların yapıldığı bugünlerde okunsun isterim.”

Plüton Yayın tarafından yayımlanan kitaplara ulaşmak ve daha fazla bilgi almak için>>>

edebiyathaber.net (4 Nisan 2023)

Yorum yapın