Yahya Kemal şiiri kişisel ve kültürel yönleriyle ele alınıyor

Ekim 22, 2021

Yahya Kemal şiiri kişisel ve kültürel yönleriyle ele alınıyor

Pınar Aka’nın “Ses, Anlam ve Mazi: Etkilerin Kavşağında Yahya Kemal Şiiri” adlı kitabı İleyişim Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yahya Kemal, 1903 yılında gittiği ve dokuz yıl kaldığı Paris’te kendini canlı bir kültürel ortamın ve yenilikçi fikirlerin ortasında bulur. Bu dönem, Paris’in kültürel tarihinin en parlak zamanlarından biridir aynı zamanda. Yahya Kemal bu süreçte, Victor Hugo, Théophile Gautier, Théodore de Banville gibi isimlerin şiirini de daha yakından tanımaya başlar. Ancak onu asıl etkileyen Verlaine ve bilhassa Baudelaire olur. Özellikle tarih ve Divan Edebiyatı üzerine yaptığı araştırmalar sonucunda kendi geçmişini ve kültürünü de gerçek anlamda burada keşfeden Yahya Kemal, memlekete döndüğünde ise şiirlerini hiçbir yerde yayımlamadan, dilden dile dolaşan dizeleri sayesinde büyük üne kavuşur.

Pınar Aka, Ses, Anlam ve Mazi adlı çalışmasında Yahya Kemal’in şiirini kişisel ve kültürel yönleriyle ele alıp bu unsurların şiirin inşasına nasıl katkıda bulunduklarını araştırırken, Doğu-Batı, geleneksel-modern, imge-ses gibi ikili karşıtlıkların nasıl etkileşime girip şiirsel bir denklemde bir araya geldiğini sorguluyor.

Kitaptan bir bölüm okumak için tıklayın.

Pınar Aka

Ankara’da doğdu. Tevfik Fikret Lisesi’ni ve Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi’nden Türk Edebiyatı dalında yüksek lisans derecesini, Paris XII Üniversitesi’nden de doktora derecesini aldı. TRT-2’deki “25. Kare” programı, Hürriyet ve Milliyet gazetelerinde çalıştı. İlk öykü kitabı Aynalara Yolculuk 1996 yılında Bilgi Yayınevi tarafından yayımlandı. İkinci öykü kitabı Yarım Gül ve ilk şiir kitabı Şairin İkizi 2006 yılında yayımlandı. Hayâl ve Lâle isimli ikinci şiir kitabı 2008 yılında, üçüncüsü olan Yalnızlı Yollar 2013 yılında, dördüncüsü Tenhâlar Teni de 2015 yılında Hayâl Yayınları tarafından yayımlandı. Bu son şiir kitabıyla 2016 Oğuz Tansel Şiir Ödülü’nü kazandı. Öyküleri, yazıları ve söyleşileri Milliyet Sanat, Gösteri, Edebiyat ve Eleştiri, Littera, Frankofoni, Yasak Meyve, Virgül, Genç Sanat, Turnalar, Kitap-lık ve Hayâl dergilerinde yayımlandı.

edebiyathaber.net (22 Ekim 2021)

Yorum yapın