Yadigar Soydan’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Ekim 12, 2022

Yadigar Soydan’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

  1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz? 

Ben bir sınıf öğretmeniyim. Sınıf öğretmeni bir çocuğun ilk harfi, ilk heceyi, ilk kelimeyi ve hatta ilk cümleyi okuduğu ve yazdığı anlara şahitlik etmek demek. Bu duyguyu size tarif edemem. Çocukların kurduğu kısa cümlelerin paragraflara dönüştüğü, ilerleyen zamanlarda küçük kompozisyonlarla farklı öykülerin ortaya çıktığı anlara birçok defa şahit oldum. Onlarla birlikte başladım aslında yazmaya. Anlatmak, öğretmek istediğim şeyleri küçük hikâyelerle daha iyi anlatabildiğimi keşfedince, onların hayal dünyasına girerek bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm. Ve sonrasında ilk adımı atarak onların dünyasına dahil oldum. Bu durumdan da çok mutluyum.  

  1. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı? 

Okuduğum ilk çocuk kitabını hatırlamıyorum. Ama okumaya yazmaya başladığımdan beri hep okuyorum. Bu konuda belki biraz da şanslıydım. Evde babaannemin yanında televizyon izlemek yerine hep kitaplar okurdum. Bende iz bırakan, işte bu ya dediğim kitaplar elbette var. Hepsinin bendeki yeri bambaşka. 

  1. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu? 

Evet, bu kitabı ben yazsaydım dediğim birçok kitap var. 😊 Pierdomenico Baccalario en sevdiğim yazarlardan biridir. Yazarın Ulysses Moore serisinin her kitabını okuduğumda keşke bunu ben yazmış olsaydım, diyorum. Bu seri bende çok farklı izler bıraktı. Yazarın düşünme biçimini merak ediyorum. Nasıl olur da bunu hayal edebilir, bu kurguyu nasıl yapabilir, karakterleri ve olayları nasıl birbirine bu kadar iyi bağlayabilir, gibi sorular üzerine çok düşünüyorum. Ayrıca Mavisel Yener, Behiç Ak, Roald Dahl, Vladimir Tumanov severek okuduğum yazarlardan ilk aklıma gelenler. 

  1. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Bu aralar yeni projeler üzerinde çalıştığım için birçok çocuk ve yetişkin kitabını bir arada okuyorum. Roald Dahl’ın Charlie’nin Çikolata Fabrikası kitabını yıllar sonra tekrar elime aldım ve Charlie’nin hayallerine ortak olarak benzersiz bir yolculuğa çıktım. Yazarın eğlenceli ve güçlü kalemi, renkli karakterleri ve ilginç kurgusu beni farklı dünyalara götürdü. Çocuk klasiklerinin en güzel örneklerinden biri. Çok severek ve beğenerek okuduğum kitaplar arasında yer alıyor. 

edebiyathaber.net (12 Ekim 2022)

Yorum yapın