Vladimir Tumanov’dan “Volkandan Kaçmak” | Ezgi Hotalak 

Aralık 26, 2023

Vladimir Tumanov’dan “Volkandan Kaçmak” | Ezgi Hotalak 

Bir bilmecem var! Ama bu bilmece daha önce gördüklerine hiç benzemiyor. Öyle bir bilmece ki hayatta kalmanın tek yolu, onu çözmene bağlı…  Merak mı ediyorsun? Öyleyse Volkandan Kaçmak merakını gidermek için seni bekliyor!

Bilmeceleri sever misiniz? Haklısınız onları kim sevmez ki. Özellikle kolaylıkla çözdüğünüzde keyfini de doyasıya çıkarabilirsiniz. Fakat Mariana, Alt Kardeşler ve küçük Jack için durum biraz farklı… Çünkü onlar ıssız bir adada, her an patlamak üzere olan bir volkandan kaçmaya çalışıyor. Ve buradan kurtulmanın tek bir yolu var o da volkan patlamadan sorulan bilmeceleri çözmek.   

Çocuk edebiyatının sevilen yazarı Vladimir Tumanov’un Günışığı Kitaplığı’ndan yayınlanan ve Gizemli Haritalar dizisinin son kitabı olan Volkandan Kaçmak ıssız bir adaya düşen dört kafadarın hikâyesini anlatıyor. 

Her şey o yaz Mariana’nın on ikinci yaş günü partisinde başlıyor. Amcası Diego’dan Mariana’ya öyle bir hediye geliyor ki hayatı bir anda serüven dolu bir hal alıyor. Diego Amca, Mariana’ya en sevdiği iki arkadaşıyla birlikte bir tekne tatili hediye ediyor. Hem de masmavi denizi ve bembeyaz kumlarıyla ünlü Bermuda adasına! Başlarına geleceklerden habersiz olan Alt Kardeşler Chris ve Francis ile tatil planları yapmaya koyulan Mariana’nın hediyesine bir de yedi yaşındaki küçük kardeşi Jack dahil oluyor. 

KARA GÖRÜNDÜ

Dört kafadarın heyecanla beklediği tatil günü gelip çatıyor. Yola koyulmayı sabırsızlıkla beklerken asla tahmin edemeyecekleri bir şey oluyor. Diego Amca’nın alışverişe çıktığı bir anda gençler teknede yalnızken havayı bir anda kapkara bulutlar sarıyor rüzgâr, tekneyi okyanusun derinliklerine doğru sürüklüyor… Şimdi ailelerinden çok uzakta, yapayalnız, hırçın dalgalarla baş etmeye çalışan dört kafadarın tek bir amacı var: hayatta kalmak. 

Neyse ki saatler sonra tekneleri alabora olmadan uzakta bir kara parçası görüyorlar. Fakat tekne artık hareket edemeyecek kadar hırpalanmış durumda. Bir şekilde karaya ulaşmak zorundalar. Ne yapacaklarını kara kara düşünürken Alt kardeşlerin aklına filika geliyor ve bu küçük sandalı çözüp ona geçmeyi başarıyorlar. Elbette Minnow’daki erzakı da sandala taşımayı ihmal etmiyorlar! Sandalla kara parçasına ulaştıklarında ıssız bir adada olduklarını fark eden dört kafadar için zorlu bir macera başlıyor. 

GİZEMLİ KUTU

Issız bir adada en sevdiğin arkadaşlarınla birlikte yaşamak keyifli gibi görünebilir fakat aslında durum hiç de öyle değildir. Telefonlarının şarjı biten ve ellerinde kurtulma ihtimaline dair hiçbir şey kalmayan Mariana uzun süren bir şok geçiriyor. Yemeden içmeden kesilen ve ağzını bıçak açmayan Mariana günler sonra kendine gelebiliyor. O esnada bir kulübe inşa etmeyi başaran Alt kardeşler hiç durmadan buradan kurtulmanın yollarını arıyor. Adanın tepesinde zirvesi kızıllıklarla kaplı ve bir volkan olduklarını anladıkları dağ her an onları tehdit ederken tek düşündükleri şey bir şekilde bu adadan kurtulmak oluyor. Ve tam her şey bitti derken inanılmaz bir şey oluyor. Okyanustan kendilerine doğru sürüklenen ve üzerinde gizemli bir kutu taşıyan bir levhanın olduğunu fark ediyorlar. Kutuyu heyecanla açan Alt kardeşler önceki maceralarda olduğu gibi bu macerada da kutunun içinde bir rulo bir de “hava” kitabı buluyorlar. Bu ruloda kendilerine altı bilmecenin sorulacağını ve bilirlerse eve dönebilecekleri, bilmecelerin cevaplarını gönderilen hava kitabında bulacakları yazıyor. Ve asıl macera işte tam da şimdi başlıyor. Onlarla birlikte hem öğretici hem de eğlendirici bilmeceleri çizmeye ne dersin? Belki sen de bir şeyler bulup bu dört kafadarın sevdiklerine kavuşmasını sağlayabilirsin! 

Vladimir Tumanov, Volkandan Kaçmak’la Robinson Crusoe’ya göz kırparken seni de asla unutamayacağın bir maceraya çağırıyor. Volkanlar, havacılık, denizcilik ve daha pek çok şeye dair upuzun bilgilendirici bilmeceler, adım adım doğruya ulaşmanı sağlıyor. Üstelik doğada yanında büyükler yokken nasıl hayatta kalabileceğine dair ipuçları da veriyor. Eğer doğayı seviyor ve soluksuz bir macera istiyorsan akıcı dili ve seni içine çekip alacak kurgusuyla Volkandan Kaçmak seni bekliyor!

edebiyathaber.net (26 Aralık 2023)

Yorum yapın