“Vasatlığın İktidarı” raflarda

Ekim 15, 2021

“Vasatlığın İktidarı” raflarda

Alain Deneault’un “Vasatlığın İktidarı” adlı kitabı, İrem Sağlamer çevirisiyle Yeni İnsan Yayınevi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Vasatlık iktidarı ele geçirdi!

Alain Deneault kimdir?

Kanadalı yazarın art arda kaleme aldığı metinler kitaplaştıkça, değişik dillere çevrildi ve ünü kısa zamanda bütün dünyaya yayıldı. Deneault nadir görülen bir yeteneğe sahip. Hepimizin gözü önünde apaçık duran olguları kavramsallaştırabiliyor. Bu kitapta vasatlığı; onun iktidarı ele geçiriş biçimini ve sürdürme yöntemlerini anlattığı gibi. 

Alain Deneault’u Türkçe’ye kazandırmaya devam edeceğiz.  

Akademik Vasatlık

Toplum olarak ne zaman ortak tehlikelerimizin arkasındaki nedenleri araştırmaya kalksak, akademisyenler birdenbire ortaya çıkarlar. Bunlar dünyadan kopuk, önemsiz alt alanlarda uzmanlaşmış, eleştirel düşünme becerisini yitirmiş, kariyerinde ilerlemeye kafayı takmış ve tıpkı kabilelere benzeyen meslektaş ağlarına bağlıdırlar. Böyle oldukları için de “aradığımız nedenleri” kolay kolay kimsenin anlamayacağı sözcükler ve uzun cümlelerin arkasına gizleyerek, meseleyi karmaşıklaştırır ve anlaşılmaz kılarlar. 

Oysa en zoru anlaşılır cümleler kurmak değil midir? 

Sonrası…

Akademisyenlerle başlayan birinci bölüm ticaret ve finans, kültür ve uygarlık, kamu yararına zarar ile devam edip sözü siyasete getirir: Vasat iktidarı ele geçirdi. 

Yurttaşlar

“Vasatlık iktidarı, yurttaşları mümkün olan her şekilde düşünmek yerine uyuklamaya, kabul edilemez olanı kaçınılmaz, iğrenç olanı gerekli olarak görmeye yönlendirir. Bizi aptallara çevirmek ister. Vasatlık da bu yollardan geçerek anlam değişikliğine uğrar; daha iyi bir yaşam biçimi isteyenlerin, güzele ve iyiye dair özlem ve talepleri olanların üzerinde kötücül bir egemenliğe dönüşür. İktidar bu özlemlerin üzerini örtmek için esasında en çok nefret ettiği şeylerle ilişkili sözcüklerle tanımlanmaya başlar: Yenilik, katılım, liyakat, şeffaflık ve eşitlik.”   

Alain Deneault

Fransa asıllı Kanadalı yazar. Quebec, Kanada’da doğdu, Berlin’de araştırma doktorasını ve Paris’te felsefe alanında doktorasını tamamladı. Şimdilerde Kanada’da felsefe dersleri veriyor. Deneault çalışmalarında yirminci yüzyıl Fransız felsefesine, özellikle Georg Simmel’in çalışmalarına odaklandı. Ayrıca uluslararası finans, küreselleşme, ulusötesi şirketler ve kurumlar hakkında kitaplar yazdı. Kanada’daki madencilik şirketlerinin, Afrika’daki faaliyetleri hakkında yazdığı Noir Canada: Pillage, Rhythion et Crimeité en Afrique adlı eseri yayınladıktan sonra hakkında birtakım davalar açıldı. Çok sayıda kitabı basıldı ve çeşitli dünya dillerine çevrildi.

edebiyathaber.net (15 Ekim 2021)

Yorum yapın