Varlık dergisinin Ocak 2024 sayısı çıktı

Aralık 29, 2023

Varlık dergisinin Ocak 2024 sayısı çıktı

Varlık dergisinin Ocak 2024 sayısı yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Dosya: “Medya ve Sosyal Ağların Siyasi Seçimlerdeki Rolü” – Burcu Zeybek, Elif Karakoç Keskin, İlknur Doğu Öztürk,  Oğuz Kuş, Derya Gül Ünlü

Yazı / Söyleşi: Edebiyat Tarihi Nasıl Yazılır: İnci Enginün ile Söyleşi (Merve Köse) –Toplumsal Cinsiyet Özcülüğü (Fatma Fulya Tepe) – Hayatı İdrak Teşebbüsleri: Yaralar ve Yamalar (Murat Batmankaya) – Yerleştirme Sanatında Mekân Kullanımı (Raşel Rakella Asal) – Bale Sanatı: Meriç Sümen ile Söyleşi (Fatma Berber) – Murat Yalçın’ın ‘Annem ile Öteki’ Adlı Öyküsüne Örnek Okurun Gözüyle Psikanalizin Aralığından Bakmak (Cengiz Şenol) – Metin Altıok’un Desenleri: “Bir Yaşam Sürecinden…” (Gültekin Emre) – Çağdaş Sanat: Küratör Pelin Uran ile “Dostlar Arasında” Sergisi Üzerine Söyleşi (Hıdır Eligüzel) – Figen Alkaç’ın “Israrı Kanadında” ve “Yanlışlıkla Mutlu” Kitaplarındaki Öykülerde Ben-Başkalık İlişkisi (Asuman Gül Biçen) – Mekânın Ruhunda, Ruhun Işığında “Bakışı Gezdirmek”: İhsan Deniz Şiiri (Leyla Arsal) – Çağdaş Sanat: Melike Kılıç ile “Gecenin Ormanında” Sergisi Üzerine Söyleşi (Zeynep Kılıç) –  Gassan Kanafani’nin Öykülerinde Duvar: Ev, Sınır ve Ölüm (Doğu Kaşka) – Yeni Şiirler Arasında (Şeref Bilsel) – Yeni Öyküler Arasında (Jale Sancak)

Şiir: Âba Müslim Çelik, Yücel Kayıran, Hülya Deniz Ünal, Enver Ali Akova, Süreyya Ş. Aydınhan, Mir Necati Taşdemir, Aleyna Taran

Öykü: Esra Ersoy, Zeynep Tezel

Desen: Özge Ekmekçioğlu

Kitaplar Arasında: Feyza Hepçilingirler ile “Zesto Psomi” Üzerine Söyleşi (Bahri Karaduman) – “Berberin Oğlu” – Gerbrand Bakker (Hande Balkız) – “Buzlar Çözülünce” – Melih Günaydın  (Serkan Parlak) – Deniz Aktan Küçük ile “Tevfik Fikret ve Modern Osmanlı Şiiri” Üzerine Söyleşi (Abdullah Ezik) – “Bana Bir Resmini Yolla” – Hidayet Karakuş (Yüksel Pazarkaya) – Ayşenur Tanrıverdi ile “Serinlikler” Üzerine Söyleşi (Semih Öztürk) – “Unutmadan” – Mehmet Bilal Dede (İlayda Demirok) – “Şeylerin Ağırlığı” – Marianne Fritz (Ali Bulunmaz) – “Cansever Bir Edip Masmavi Bir Çocuk” – Erol Büyükmeriç (Yakup Kuyucu) Edebiyattan resme, felsefeden sanat tarihine, fotoğraftan dilbilime geniş bir alanda yazılar, söyleşiler yayımlayan Varlık bu ay da Çağdaş Sanat, Bale Sanatı, Nasıl Anlatılır, Yeni Şiirler / Öyküler Arasında köşeleri ve son çıkan kitapların tanıtıldığı Kitaplar Arasında bölümüyle okurlarıyla buluşuyor.

Editörden

Yeni yıl yeni umutlar getirsin diyoruz hep, ama elbette bu umutları büyüten bir dünya için çok çalışmamız gerekiyor. 2023’te “Solun Yersizyurtsuzlaşması”ndan “Kahve Kültürü ve Sanatı”na, “Eleştiri Kültürü”nden “Biyosanat”a, “Yapay Zekâ”dan “Muhalif”e pek çok dosya hazırladık. “Deprem”de, kolektif travmalarda sanatın rolünü, sosyal temsilleri sorguladık, 90. yılında Varlık’ın bir edebiyat, kültür sanat dergisi olarak üstlendiği dönüştürücü rolü değerlendirdik. Elbette yıl boyunca en çok Cumhuriyet gündemimizdeydi: “Cumhuriyet 100 Yaşında!” “Cumhuriyet’in 100. Yılında Hak Temelli Kadın Dergileri ve Bültenleri”, “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Eğitim”.

Dergimizin bu ayki dosyasında ise Burcu Zeybek, Elif Karakoç Keskin, İlknur Doğu Öztürk, Oğuz Kuş ve Derya Gül Ünlü’nün yazılarıyla “Medya ve Sosyal Ağların Siyasi Seçimlerdeki Rolü”nü tartışıyoruz.

Burcu Zeybek, “Dünden Bugüne Siyasal Kampanyaların Dönüşümü”nü inceliyor; tarihte önemli dönüm noktaları üzerinde duruyor: 1946’da Demokrat Parti’nin “Yeter Söz Milletindir” kampanyası, 5 Haziran 1977’de Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel’den annesine yazılmış mektuplar şeklinde Cenajans’a hazırlatılan gazete reklamları, 1995’te afiş, pankart, bayrak vb. asmaya ve kamuoyu araştırmalarının kitle iletişim araçlarında yayınlanmasına yasak getirilmesi nedeniyle basın ilanlarıyla sınırlı kalan kampanyalar, 3 Kasım 2002 erken genel seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan’ın jest ve mimiklerini ön plana çıkarmak amacıyla dünyada sadece 4 adet olan 36 metrekare ekrana sahip iki tırın mitinglerde kullanılmak üzere Türkiye’ye getirilmesi, 2023’te CHP’nin “Sana Söz” ve “Haydi” sloganıyla sosyal medyada periyodik olarak yayımladığı videolar…

Elif Karakoç Keskin, “Siyasal İletişimde Twitter’ın Kelebek Etkisi: Siyasi Aktörlerin, Seçmenlerin ve Botların Çarpıştığı Bir Oyun Alanı” başlıklı yazısında “Türkiye tarihinde özellikle 2014 yılından bu yana gerçekleşen genel ve yerel seçimler, siyasi ve toplumsal hareketler siyasal iletişim sürecine sosyal medya platformları merceğinden bakmayı elzem kıldı,” diyor ve kriz yönetiminde, propaganda süreçlerinde önemli rol oynayan Twitter’ın doğurduğu tehlikelere dikkat çekiyor, seçmenlerin kendilerini nasıl korunaklı bir alanda tutabileceği konusunda önerilerde bulunuyor.

İlknur Doğu Öztürk, dijital devrim çağında yayıncı ve izleyici ilişkisini değiştiren “Video İmparatorluğu YouTube’un Siyasal İletişime Yansımaları”nı inceliyor. YouTube’daki siyasal içerikli programlara, geleneksel gazetecilik ile yurttaş gazeteciliğinin kesişiminde bir uygulama olan sokak röportajlarına, aktivistlerin yayınladığı videolara ve uzun yıllar geleneksel medya için çalışmış popüler isimlerin YouTube kanallarına değiniyor. Öztürk’e göre YouTube diğer sosyal ağlar gibi hem ana akım kitle iletişim araçlarında yer bulamayan muhalif grupların siyasi süreçlere dahil olmalarını sağlıyor, hem de kullanıcıların kutuplaştırıcı yankı odası etkisine maruz kalmasına neden oluyor.

Oğuz Kuş ve Derya Gül Ünlü, “Syriza’nın yeni başkanı Kasselikis’in TikTok’u ustaca kullanması ya da Zimbabve’deki siyasi figürlerin TikTok’tan faydalanma çabası, Bukele’den Maduro’ya uzanan bir spektrumda Latin Amerikalı liderlerin TikTok’ta boy göstermesi… Küresel Güney’den Küresel Kuzey’e uzanan her örnek, siyasetçilerin söylem inşa edebilmek ve genç kitlelere erişebilmek için TikTok’u bir mücadele alanına çevirdiğini gözler önüne seriyor,” diyorlar ve yazılarının başlığında “Yerel Seçimlerde Kazananı Tiktok mu Belirleyecek?” diye soruyorlar. “TikTok, 2023 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye’de siyasal iletişim açısından bir mücadele sahasına dönüşmüştü” çünkü.

Bu yıl da çok çalışacağız, daha çok sorgulayacağız. 2024’ün sağlık, huzur ve mutluluk getirmesi dileğiyle.

edebiyathaber.net (29 Aralık 2023)

Yorum yapın