Usta ressam, yazar Can Göknil’in ”Gülfidan Çiftlikte” kitabına ait resimleri Japonya’da sergileniyor

Mayıs 1, 2023

Usta ressam, yazar Can Göknil’in ”Gülfidan Çiftlikte” kitabına ait resimleri Japonya’da sergileniyor

Usta ressam, yazar Can Göknil, sevilen öykülerinden ”Gülfidan Çiftlikte”ya ait resimleriyle Japonya, Azumino’da bulunan Chihiro Sanat Müzesi Koleksiyonu kapsamında, “Ne Harika Bir Dünya” (What a Wonderful World) adlı serginin konuk sanatçıları arasında yer alıyor. UNICEF aracılığıyla, müze ziyaretçilerinin katkılarıyla Türkiye’deki depremzedeler için bağış toplanıyor. 10 ülkeden 12 sanatçının illüstrasyonlarının sergilendiği bu sergi, 1 Mart-28 Mayıs tarihleri arasında ziyarete açık olacak.

 
İnsanların doğanın bir parçası olduğu fikrinin odağa alındığı sergiye dair açıklama ise şöyle:
“Dünyanın harika olduğunu ne zaman hissederiz? Belki bir bahçede açan küçük bir çiçek gördüğümüzde? Ya da belki kendimizi doğanın ihtişamının ortasında bulduğumuzda?
Ya da harika bir sanat eseriyle karşılaştığımızda veya başkalarının nezaketinden etkilendiğimizde? Farklı ülkelerden gelip farklı diller konuşmamıza rağmen, hepimiz ortak bir duyarlığı paylaşıyoruz. Bölünmektense bugünün dünyasında ihtiyacımız olan şey, hepimizin insan olduğumuzu hatırlamaktır.”

Can Göknil Robert Koleji’ni bitirdikten sonra ABD’ye gitti. 1968’de Knox College’dan mezun oldu. 1969’da The City College of The City University of New York’ta Resim Ana Sanat Dalı’nda yüksek lisans yaptı. Resim ve kitap illüstrasyonlarıyla tanındı. Çocuklar için yazdığı ilk resimli öykü kitabı Kirpi Masalı 1974 yılında, İstanbul’da yayımlandı. Londra’da Victoria Albert Müzesi’nde, San Marino’da Museo d’Arte Moderna’da, Tokyo’da Chihiro Müzesi’nde, New York’ta Schenectady Müzesi’nde, Bulgaristan’da Gabrovo Mizah Müzesi’nde ve Türkiye’de çeşitli koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır. Türkiye Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin değerlendirmesiyle, 2010 yılı Hans Christian Andersen Ödülü ve 2015 yılı ALMA ödülü için aday gösterildi. Ayrıca Jenny Smelik Kiggenprijs (Hollanda, 1988), The Golden Baloon Award (New York, 1989) gibi uluslararası çocuk kitapları ödülleri kazanan Can Göknil’in ülkemizde kendi yazıp resimlediği 50’yi aşkın resimli çocuk kitabı yayımlandı. Yurtdışında da altı resimli kitabı İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Macarca, Almanca, Hollandaca, Surinamca ve Arapça dillerine çevrildi. Can Göknil kitaplarıyla ve resimleriyle uluslararası pek çok etkinlikte yer almaya devam ediyor.

edebiyathaber.net (1 Mayıs 2023)

Yorum yapın