Ünlü yönetmen Derviş Zaim başarısının sırrını açıkladı

Aralık 8, 2016

Ünlü yönetmen Derviş Zaim başarısının sırrını açıkladı

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????Zeytinburnu’nda düzenlenen söyleşide gençlerle buluşan ünlü senarist ve yönetmen Derviş Zaim, “Geleneğin bana sunduğu yapılara bakıp onlardan metaforlar üretmeye çalışıyorum. İşte benim yöntemim de bu.” dedi.

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi, ünlü senarist ve yönetmen Derviş Zaim’i ağırladı. Türkiye sinemasının geleceğinin tartışıldığı söyleşiye sinemaseverler ve genç yönetmen adayları ilgi gösterirken, söyleşiden önce katılımcılara Zaim’in son filmi ‘Rüya’nın gösterimi yapıldı. Öğrencilere kendi hayatı üzerinden örnekler vererek kariyer planlamalarına yardımcı olan Derviş Zaim, 22 Eylül’de vizyona giren Rüya adlı filmiyle ilgili merak edilen soruları cevapladı.

Moderatörlüğünü oyuncu Mehmet Usta’nın üstlendiği söyleşide, konuklar sinemayla ilgili merak ettiği soruları Zaim’e yönelterek bilgisinden ve tecrübesinden yararlandı.

“Türk sineması iki ana damarla ilerledi”

Türk sinemasının son durumunu değerlendiren Zaim, “Türk sineması başlangıcından itibaren klasik sinemadan esinlendi. Hollywood sinemasını örnek model aldı ve estetik olarak o modeli devam ettirdi. Dağıtım ve üretimde de bu modeli benimsedi. Dolayısıyla Türk sineması iki ana damar üzerinden gitti. Bunun dışında sinemamız sanatsal birtakım arayışlarını da devam ettirince ilerleyen tarihlerde Avrupa sanat sinemasından da esinlenmeye başladı.” ifadelerini kullandı.

“Benim yöntemim de bu”

Söyleşide yöntemiyle ilgili de konuşan Derviş Zaim, “Geleneğin sana bağışladığı yapılara bakıyorsun ve o yapılardan sinema dilini nasıl geliştirebileceğine dair çareler aramaya başlıyorsun. İşte benim yöntemim de bu. Geleneğin bana sunduğu yapılara bakıp onlardan metaforlar üretmeye çalışıyorum. Geleneğin bana sunduğu yapılara bakıp ‘Bunlardan sinema için başka ürünler üretebilir miyim, sinemanın içeriğine ve biçimine yedirebilir miyim?’ gibi bir yöntem peşindeyim.” dedi.

edebiyathaber.net (8 Aralık 2016)

Yorum yapın