Uluslararası Çocuk Kitapları Kurulu 2020 Onur Listesi’nin Türkiye adayı belli oldu

Eylül 24, 2019

Uluslararası Çocuk Kitapları Kurulu 2020 Onur Listesi’nin Türkiye adayı belli oldu

Çiğdem Sezer, Kamyon Kafe adlı çocuk romanıyla, IBBY’nin Türkiye temsilcisi olan Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) tarafından “yazar dalında” Türkiye adayı gösterildi. 

Kısa sürede çocukların severek okuduğu kitaplar arasında giren Kamyon Kafe (Günışığı Kitaplığı, 2019) sıradan bir evde yaşananları, şiir ve şarkılar eşliğinde umuda dönüştürürken, vefanın ve sevginin değerini fısıldıyor. Çiğdem Sezer, dedesi ve anneannesiyle yaşayan bir çocuğun gözünden taşra yaşamının ayrıntılarını ustalıkla, incelikle aktarıyor. Sıcacık bir dönem anlatısı sunan roman, yerelle evrensel, geçmiş ve gelecek arasında güçlü bağlar kuruyor.

Özgün şiir dilini romanlarına taşıyan ve edebiyatın farklı türlerinde her yaştan okur için eserler veren Sezer, Günışığı Kitaplığı’nın Köprü Kitaplar koleksiyonundaki Hayat Pastanesi (2017) ve Saklı Bahar (ON8, 2017) adlı romanlarını gençler için kaleme aldı.

Yazar, Bir Şehrin Hatıra Fotoğraflarından (1998) ile Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülü’nü, Dünya Tutulması (2005) ile Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü’nü, Juju Beni Unutma (2015) adlı çocuk romanıyla Kocaeli ODTÜ Okulları Çocuk Edebiyatı Ödülü’nü, Alfabeden Kaçan Harfler adlı çocuk şiirleri kitabıyla 2014 Türkan Saylan Sanat Ödülü’nü kazandı. Son olarak Küçük Şeyler Mevsimi (2016) ile 2017 Dağlarca Şiir Ödülü’ne değer görülmüştü.

edebiyathaber.net (24 Eylül 2019)

Yorum yapın