Türkiye’nin bitmeyen hikayesinin distopik romanı: “Zaman Çöktü”

Haziran 16, 2023

Türkiye’nin bitmeyen hikayesinin distopik romanı: “Zaman Çöktü”

Tarih-Lenk, Osmanlı’da Köleliğin Sonu ve Gerçek ile Kurmaca Arasında Yüzbaşı Torosyan’ın Acayip Hikayesi gibi kitaplarıyla tarih yazınında önemli bir yer tutan Dr. Y. Hakan Erdem romancılığıyla da iddialı bir isim. Tüm kitaplarıyla Timaş Yayınları’na geçen Hakan Erdem’in distopik bilimkurgu romanı Zaman Çöktü okurla yeniden buluştu.

Tanıtım Bülteni

41. yüzyıl: Koyun ve koçların sembolokrasiye karşı savaşı!

Y. Hakan Erdem, bu kez bilimkurguya el atıyor ve tufandan sonrasına, 41. yüzyıla gidiyor, ama buralardan fazla uzaklaşmadan… Zaman Çöktü, bir bakıma, insanlaşmaya çalışan koyunların, koyunluk değerlerini savunarak insanlara karşı ayaklanışının hikâyesi. Bir bakıma da 21 yüzyıldır süren sembolokrasiye ve Türkiye’nin ruhuna tutulmuş bir ayna: Huriler, buharlaştırıcılar, gargoyle’lar, başkasının uykusunu uyuyanlar, koçlar, dispatlar, siborkullar, kara delikler, kırmızı başlıklı kızlar ve daha neler neler… Belki de, Batılılaşma sürecindeki koca bir ülkenin, mecburen Güneylileşmek zorunda kalışının hikâyesidir bu, kim bilir? Gelecekte, 41. yüzyıl Türkiye’sinde geçen kitapta koyunlaşan insanlar, insanlaşmaya çalışan koyunlar, etrafta yüzlerce Fatih Sultan Mehmed klonu, Napolyon, Büyük İskender, Aristoteles gibi tarihi karakterlerle Batılılaşma serüvenindeki Türkiye’yi anlatıyor.

Y. Hakan Erdem, gerek tarih gerekse kurgu alanında ortaya koyduğu eserlerle hem Türkiye’de hem de dünyada kendisini kanıtlamış değerli bir kalem. Zaman Çöktü ise yazarın kurgu alanındaki çalışmaları arasında yer alan önemli bir roman. Türkiye’nin Batılılaşma hikâyesini insanlarla karşı kaşıya gelen koyunlar, tarihten figürler, kara delikleri fantastik elemenler ve hicivle birleştiren güçlü bir distopya.

edebiyathaber.net (16 Haziran 2023)

Yorum yapın