“Okuryazar”ların zihin masasında yer alması elzem bir yol haritası

Şubat 9, 2023

 “Okuryazar”ların zihin masasında yer alması elzem bir yol haritası

Besim F. Dellaloğlu’nun Zamanın İçinden Zamanın Dışından adlı kitabı Timaş Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Besim F. Dellaloğlu Zamanın İçinden Zamanın Dışından: Gelenek ve Modernlik Arasında’da bir sosyolog olarak gündelik kavramlar üzerinden bir Türkiye panoraması çıkarıyor. İdeolojik mahallelerin hangi kelimeler ve kavramlar üzerinden meseleleri nasıl yanlı/ş yorumladıklarını örnekleriyle anlatıyor, iç içe geçmiş kavramların röntgenini çekiyor.

Vicdan bendeki ötekidir. Hatta tüm ötekilerdir. Ben’in tüm ötekileri içinde hissetmesidir. Vicdanın olmadığı yerde her şey artık bir kuru gürültüdür. […] Hakikat duygusu, bizim ideolojimiz dışında birinin söylediği bir cümlede hakikate dair bir şey varsa eğer onun hakkını teslim etmemizi sağlayan şeydir.

Modernlik, çağdaşlık, gelenekselcilik, ilericilik, laiklik, muhafazakârlık, felsefe, sanat gibi gerçek anlamını pek merak etmediğimiz fakat kullanmayı çok sevdiğimiz “şık” kavramları nasıl ve neden sadece şeklen benimsediğimizi okurla birlikte çözmeye çalışıyor, medeniyet üretemememizi sorguluyor.

Editörün görüşü

Besim Dellaloğlu, akademik ünvanıyla söylersek “sosyolog”, meseleleri kavrayış ve sunuş itibariyle ifade edersek bir “entellektüel”. Türkiye’nin yaşayan sayılı aydınlarından Besim Dellaloğlu’nun bütün kitaplarıyla Timaş’ta.

En önemli cümle

Türkiye’nin entelektüel üretmeden, entelektüellerine kanonik kurumlar inşa etmeden yaşadığı krizden çıkabileceğini düşünmüyorum.

Bu kitap neden önemli

Besim Dellaloğlu, Türk düşün tarihinin yaşayan en önemli isimlerinden. Yazar bu kitabında, tematik kitaplarında yer almayan metinleri bir araya getirmek gibi işlevsel bir rol yerine dışında dünyada ve ülkemizde yaşanan krizlerle bir akademisyen/aydın/entelektüel olarak yaşadığı kişisel krizleri bir şekilde çerçeveliyor. Hâliyle kısa yazılarda derin bir analiz ve kürsüde öğrencilerine ders veren bir akademisyenin notlarını, değerlendirmelerini okuyacaksınız.

Tadımlık>>>

Yazar hakkında

1965’de İstanbul’da doğdu. 1984’de Galatasaray Lisesi’ni, 1990’da Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. Yüksek Lisans ve Doktorasını Mimar Sinan Üniversitesi’nde Sosyoloji alanında hocası felsefeci Ömer Naci Soykan danışmanlığında yaptı. Lisans ve lisansüstü eğitimi esnasında uzun süre Fransızca turist rehberliği yaptı. Memleketin büyük bir bölümünü gezdi. Frankfurt Goethe Üniversitesi’nde (1998), Paris VIII Üniversitesi’nde (2002), Lizbon Üniversitesi’nde (2014), Strasbourg Üniversitesi’nde (2017-2018), Mainz Gutenberg Üniversitesi’nde (2018-2019) doktora sonrası araştırmalarda bulundu ve dersler verdi. Bu vesileler sayesinde dönem dönem Frankfurt, Paris, Lizbon, Strasbourg ve Mainz’da yaşadı. Türkiye’de Mimar Sinan, Marmara, İstanbul Bilgi, Yıldız Teknik, Galatasaray, Kırklareli, İstanbul ve Sakarya Üniversitelerinde dersler verdi. 2019’da üniversiteden emekli oldu. Okuryazarlığa devam ediyor.

edebiyathaber.net (9 Şubat 2023)

Yorum yapın