Türkiye Yayıncılar Birliği’nden Erzurum Kitap Fuarı’nda yaşanan sansüre dair açıklama

Mayıs 14, 2024

Türkiye Yayıncılar Birliği’nden Erzurum Kitap Fuarı’nda yaşanan sansüre dair açıklama

Türkiye Yayıncılar Birliği, Erzurum Kitap Fuarı’nda Kırmızı Kedi Yayınları’na uygulanan sansüre dair bir basın açıklamasında bulundu.

Açıklamanın tamamı:

Bu hafta sonu Erzurum’da düzenlenecek 6. Doğu Anadolu Erzurum Kitap Fuarı’nda, Kırmızı Kedi Yayınları’ndan çıkan Merdan Yanardağ, Barış Pehlivan ve Timur Soykan’a ait bazı kitapların stanta konulmasının Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nce “siyasi içerik” taşıması gerekçesiyle yasaklandığını öğrendik.
 
Son dönemlerde Anadolu’da düzenlenen bazı kitap fuarlarında yayıncılarımız, satışı yasal olan kitaplara el konması veya kitapların “siyasi içerik taşıdığı” gerekçesiyle yayınevlerinin stantlarına konulmasının engellenmesi gibi durumlarla karşı karşıya kalmaktadır.
 
İfade, yazma, yayımlama ve okuma özgürlükleri, ayrımsız bir şekilde herkes için vazgeçilmez ve korunması gereken haklardır. Bu haklara yönelik her türlü müdahale ve yasaklama, tüm kültür hayatımıza zarar vermektedir. Yazarlara, yayınevlerine, kitaplara yönelik her türlü engelleme, kişisel hakların ötesinde kamusal bir hak olan demokratik bir toplumda yaşama hakkını ihlal etmekte, okurların kendi istedikleri kitapları seçerek okuyabilme özgürlüklerini kısıtlamaktadır.

Kitap fuarları, kitap günleri ve festivalleri hepimiz için yeni çıkan kitaplarla ve sevdiğimiz yazarlarla buluşarak okuma coşkusunu hissettiğimiz özel mekanlardır, bu yönüyle sadece ticari değil kültürel bir işlev görürler. Objektif gerekçeler olmadan alınan keyfi kararlarla “istenmeyen” kitapların fuarlara sokulmaması, biz yayıncılar için çok üzücü ve geleceğimiz açısından endişe vericidir.
 
Tüm kurum ve kuruluşları yazma ve okuma özgürlüğü alanında daha titiz ve sorumlu davranmaya, demokratik ve çeşitliliği teşvik eden toplum ilkesine zarar veren yasaklayıcı tutumlardan uzak durmaya davet ediyoruz.
 
Saygılarımızla,

Türkiye Yayıncılar Birliği

edebiyathaber.net (14 Mayıs 2024)

“Türkiye Yayıncılar Birliği’nden Erzurum Kitap Fuarı’nda yaşanan sansüre dair açıklama” üzerine bir yorum

Yorum yapın