Mehmet Yaşın’ın ilk şiir kitabının yayımlanışının 40. yıldönümü etkinliklerle kutlanıyor

Mayıs 14, 2024

Mehmet Yaşın’ın ilk şiir kitabının yayımlanışının 40. yıldönümü etkinliklerle kutlanıyor

Mehmet Yaşın’ın ilk şiir kitabı Sevgilim Ölü Asker’in yayımının 40. Yıldönümü Kutlamaları Mehmet Yaşın’ın şiiri ve edebiyat çalışmaları Kıbrıs’ın bütününde, ayrıca Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’de kutlanıyor.

Mehmet Yaşın’ın ilk şiir kitabı Sevgilim Ölü Asker’in 40. Yıldönümü izdemi üzerinden 25 Mayıs’tan başlayıp Aralık ayı ortalarına kadar bir dizi kültür-sanat etkinliği Kıbrıs, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’de düzenleniyor. Bu bağlamda oluşturulan programda 1 konser (Lefkoşa), 3 sergi (Lefkoşa, Girne, İstanbul), 2 performans (Lefkoşa, Londra), 4 sohbet/söyleşi (Lefkoşa, Girne, Londra, Atina), 1 panel (Limasol), 3 kitap tanıtım ve imza günü (Lefkoşa, İstanbul, Atina) ile temel program oluşturulmuştur. M. Yaşın’ın kendi şiirleri ile desenlerinden üretilmiş sanatsal üretimleri de etkinliğin yapılacağı alanlarda sunulacak. Tüm etkinlikleri arşiv değeriyle ve edebiyat incelemesi yazılarıyla derleyen özel kitap dosyası K24 gazetesinde (İstanbul) ve Sevgilim Ölü Asker’e ait Türkçe, Yunanca, İngilizce şiirlerin sunulacağı sürekli bir şiir köşesi GazeddaKibris’ta (Lefkoşa) yer alacaktır. Ekte sunulan program yanında, henüz tam belirlenmemiş katılımcılar, etkinlikler (radyo, televizyon, zoom konferansları) ve diğer detaylar için güncel bilgiler https://www.mehmetyashin.com ve https://www.facebook.com/sidestreets.culture dan takip edilebilecektir.

Temaslar için ise [email protected] emaili kullanılabilecek

ETKİNLİKLER PROGRAMI (Kıbrıs, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere)

13 Mayıs 2024: Türkçe, Yunanca ve İngilizce basın ve sosyal medyaya 40. Yıldönümü programının duyurulması. (Yıldönümü için Mehmet Yaşın’ın şiirleri ile desenlerinden üretilmiş sanatsal ürün ve objelerin kamuya sunulması.)

25 Mayıs 2024, Lefkoşa: “The Dead Soldier Sings” (Ölü Asker Türkü Söylüyor). Açılış Anber Onar, Aurora müzik grubunun bestelenmiş şiirlerden konseri, kitapların tanıtımı ve Mehmet Yaşın tarafından şiir okumaları. Cumartesi, 15:00 – 18:00, Hoi Polloi ve Lorenza Cafe, Lefke Hanı (Büyük Han karşlısı) Lefkoşa.

12 Hazıran 2024, Lefkoşa: “Diğer Bir Sözcük”. Açılış Rita Severis, Mehmet Yaşın tarafından üç dilli (Türkçe, Yunanca, İngilizce) şiir performansı, Moufflon Kitabevi standında imza ve okurlarla sohbet, Çarşamba, 19:00, CVAR-Severis Vakfı, Ermou Sokağı. 285, Lefkoşa.

13 Eylül 2024, Londra: “Mehmet Yaşın’ın İlk Şiir Kitabı için Tüm-Kıbrıslılar Kutlaması”. Mehmet Yaşın tarafından üç dilli (Türkçe, Yunanca, İngilizce) şiir performansı, kitapların imzalanması ve okurlarla sohbet, Cuma, 19:30-21:30, Cypriot Community Centre (Kıbrıslılar Toplum Merkezi), Earlham Grove, Wood Green N22, Londra.

9 Eylül – 12 Ekim 2024, Lefkoşa: “…kuşlar cıvıldaşsa üstümde”. Mehmet Yaşın’ın poetik varoluşunu görselleştiren bir sergi. Evagoras Vanezis ile Panayiotis Michael’in Mehmet Yaşın’la ortak sanat projesi. Resepsiyon: Perşembe 20:00-22:00, açık olduğu saatler teyit edilecek, Gallery Sic. Contemporary Culture, Megaro Mitsi 3, no. 4, 1065 (Evagorou ve Başpiskopos Makarios III Caddeleri köşesinde), Lefkoşa.

26 Eylül – 31 Ekim 2024, Girne: Mehmet Yaşın’ın kitapları ve yazın yaşamı üstüne bir sanat sergisi. Küratör Oya Sibery ve Anber Onar. Resepsiyon: Perşembe 18:30, ArtRooms Gallery, Ecevit Caddesi, Girne.

 Ekim-Aralık 2024, İstanbul: İstanbul’un farklı sanat mekanlarında Girne sergisinin kısmi sunumu, bir belgesel ve kitap tanıtımları; ayrıca K24 gazete kitap eki “40. Yıldönümü” özel sayısı yayımlayacak; Türkiye geneline yönelik radyo programları, Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde etkinlik ve daha başka zoom toplantıları düzenlenecek. (Etkinliklerin ayrıntısı duyurulacak.)

23 Kasım 2024, Limasol: “Moufflon Kitabevi Mehmet Yaşın’ın Yunanca ve Çeviri Dillerdeki Kitaplarını Sunuyor”, yazarın katılacağı panel toplantısı (İngilizce), Limasol Uluslararası Kitap Fuarı, 3 Cumartesi, 17:00-1800, Carob Mills Venue (tarihi ortaçağ kalesi yakınlarında) Limasol. (Programın ayrıntısı duyurulacak).

Kasım-Aralık 2024, Atina: Kitap tanıtımı, edebiyat insanı ve çevirmen Frango Karaoğlan’la birlikte sohbet toplantısı, Astarti Yayınları’nın ve değişik kültür mekanlarının desteğiyle. (Ayrıntısı daha sonra duyurulacak.)

Mehmet Yaşın’ın’ şiirleri, henüz ortaokul öğrencisi olduğu 1973’ten başlayarak Kıbrıslıtürk gazetelerinde, 1977 itibarıyla Kıbrıslırum gazetelerinde ve 1979’da Türkiye edebiyat dergilerinde, 1980’lerde ise Yunanistan, İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerinde yayımlandı. 24 dile çevrildi, 43 ülkeye ulaştı ve 11 ülkede kitap olarak basıldı. Kıbrıslı müzisyenler tarafından bestelendi, sahneye kondu, görsel sanatlara uyarlandı. Kendisi de müzik, sinema ve tiyatro gruplarıyla ortak çalışmalar yaptı. Disiplinler arası sanat çalışmalarını özellikle şiir-enstalasyonlarıyla sürdürdü ve işleri, Kıbrıs yanında Fransa, Portekiz, Brezilya, Lübnan, Rusya gibi ülkelerde sergilendi, Belçika’da müzeye alındı. 8 aylık bir zamanı kapsayan etkinliklere katkısını sürdüren Kıbrıs, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’deki başlıca kişi ve kuruluşlar şunlardır: Anber Onar, Johann Pillai, Sidestreet Culture, Oya 2 Silbery, Dize Kükrer, ArtsRoom Gallery, Evagoras Vanezis, Panayiotis Michael, Gallery Sic. Contemporary Culture, Osman-Petek Cankoy, AURORA Müzik Grubu, Rita Severis, Maria Efstathiou, CVAR-Severis Vakfı, Yasemin Çongar, Mesut Varlık, K24, Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi, İthaki Yayınevi, Emin Çizenel, ARKHE, Lefkoşa Türk Belediyesi Kültür Birimi, Kris Konnaris, Moufflon Kitabevi, Neşe Avtürk, KTEV Doku Kitabevleri, PEM Reklam, Frango Karaoglan, Astarti Yayınevi, Nuri Sılay, GazeddaKibris, Yetin Arslan, Simge Çerkezoğlu, Union of Cypriots in Britain, Aycan Afşaroğlu, Eleni Palazidou, Cypriot Artists Platform-UK, Hoi Polloi, Lorenza Caffe, Uluslararası Limasol Kitap Fuarı, ONK Ajans.

edebiyathaber.net (14 Mayıs 2024)

Yorum yapın