Türkiye Yayıncılar Birliği muzır neşriyat ve sosyal medyada yayıncılara yönelik linç kampanyalarına dikkat çekti

Ağustos 4, 2021

Türkiye Yayıncılar Birliği muzır neşriyat ve sosyal medyada yayıncılara yönelik linç kampanyalarına dikkat çekti

Türkiye Yayıncılar Birliği, son zamanlarda yayıncıların ve baskıda olan bazı kitapların içeriklerine yönelik sosyal medya üzerinden linç kampanyalarına ve yayınevlerinin bu durum karşısında büyük zarar gördüklerine dair bir açıklamada bulundu. Türkiye Yayıncılar Birliği, geçtiğimiz günlerde konkordato ilan etmek durumunda kalan Mikado Yayınları gibi yayınevlerinin yürütülen olumsuz kampanyalardan doğrudan etkilendiği görüşünde.

Açıklama metni:

Muzır neşriyat kararlarının olumsuz etkisine dikkat çekmek amacıyla Türkiye Yayıncılar Birliği 2020 yılı Düşünce İfade Ödülü’nü verdiğimiz Mikado Yayınları’nın geçtiğimiz günlerde konkordato ilan ettiğini üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.  Yayınevi yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde bu kararı almalarına sebep olan en önemli olayın 2018 yılında Bebekler Nereden Gelir adlı kitap nedeniyle sosyal medyada uğradıkları linçin sonucu kitap satışlarında yaşadıkları düşüş olduğu ifade edilmiştir.

Alman yayın grubu Ravensburger’un 10 dile telif hakları satışını yaptığı ve Mikado Yayınları’nın 2016 yılında Türkçe yayımladığı Bebekler Nereden Gelir kitabı hakkında CİMER’e yapılan iki ayrı şikâyet üzerine savcı tarafından 5 Kasım 2018 tarihinde iddianame düzenlenerek “müstehcenlik” suçlamasıyla kitabı yayımlayan Mikado Yayınları sahibine ve kitabın çevirmenine dava açılmış, yayıncı hakkında 6 yıldan 12 yıla kadar kadar hapis cezası istenirken çevirmen için 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istenmiş; dava devam ederken Bebekler Nereden Gelir kitabı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından 11 Temmuz 2020 tarihinde “muzır” neşriyat ilan edilerek poşete konulmuştu.

Kitabın 2018 yılında sosyal medyada ve basında baskı ve eleştirilere maruz kalması üzerine yayınevi kitabı dağıtımdan çekmiş ve yayıncılar için önemli bir reklam mecrası olan sosyal medya hesaplarını askıya almak zorunda kalmıştı.

Bir kez daha dikkat çekmek isteriz ki sosyal medyada yazar ve yayınevlerine yönelik oluşan linç kampanyaları ve Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından alınan muzır neşriyat kararları ülkemiz ve kültürel çeşitliliğimiz için son derece olumsuz bir durum yaratmaktadır. Oto sansür yaygınlaşırken yayıncıların uğradığı haksız saldırılar ticari zarara sebep olmakta ve küçük ölçekli yayıncılar bu saldırıların karşında işletmelerini ayakta tutmakta zorlanmaktadır.

Ülkemizin kültürel birikimine önemli katkılar sunan yayıncıların ve yazarların teşvik edilip desteklenmesi yerine sosyal medyada oluşan linç kampanyaları ve muzır neşriyat kararlarıyla faaliyetlerini sonlandırmaya sebep olan uygulamaların bir an önce son bulması için kamuoyunu ve yetkilileri sağduyulu olmaya çağırıyoruz.

edebiyathaber.net (4 Ağustos 2021)

Yorum yapın