Tuhaflıklar ülkesinde uzun bir macera

Şubat 18, 2022

Tuhaflıklar ülkesinde uzun bir macera

Samuel Butler’ın “Erewhon” adlı romanı, Can Ömer Kalaycı çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Butler’ın tuhaf, hayalî ülke Erewhon’da kurguladığı tuhaf ve maceralı yolculuk, ütopya distopya kavramları arasındaki ayrımı belirsizleştirirken, Victoria dönemi İngiltere’sinin dünya görüşüne de dokundurmalarda bulunuyor.

İlk kez 1872’de imzasız yayımlanan ve adı “hiçbir yer” (nowhere) sözcüğünün anagramı olan romanın başkişisi, zengin olma amacıyla hayalî bir ülkeye gider. Tuhaflıklarla dolu ülkede, sadece sosyal statü sağlayan paranın satın alma değeri yoktur; insanın yaşam mücadelesinde tehlikeli bir rakip olarak görülen makineler yasaklanmıştır; hastalanmak hapis cezası getiren bir suç sayılır; profesörler üniversite öğrencilerine hiçbir şey söylemeden uzun uzun konuşmayı öğretirler.
 
#dünyaklasikleri #ingilizklasikleri #bilinmeyeneyolculuk #doğaylamücadele #keşif #serüven
 
Yazar: Samuel Butler
Çeviri: Can Ömer Kalaycı
Dizi: Can Klasik
Tür: Roman
Sayfa sayısı: 264
Fiyat: 35 TL  
 
SAMUEL BUTLER, 1835’te Nottinghamshire’da, erkek aile büyüklerinin hemen hepsinin din adamı olduğu bir ailede doğdu. Önce mezunları arasında Charles Darwin’in de bulunduğu Shrewsbury School’dan, ardından St. John’s College, Cambridge’den mezun oldu. Yazmaya okul yıllarında The Eagle adlı okul dergisinde başladı. Ailesinin beklentisi üzerine Londra’ya gidip din eğitimi almayı denediyse de, istediğinin bu olmadığını kısa sürede fark edip Cambridge’e geri döndü, müzik ve sanat eğitimi aldı. Bu tür seçimleri ailesiyle ilişkisini çıkmaza sürüklediğinde Yeni Zelanda’ya taşındı ve koyun yetiştirmeye başladı. Türlerin Kökeni‘ni okuyunca dini tamamen reddetti. Maddi olarak güçlendikten sonra Londra’ya döndü. En bilinen eserleri eleştirel ütopyası ve aynı zamanda ilk romanı Erewhon ve otobiyografik izler taşıyan The Way of All Flesh‘tir (Tüm İnsanlar Gibi). Samuel Butler 1902’de Londra’da hayatını kaybetti.
 
CAN ÖMER KALAYCI, 1963’te Ankara’da doğdu. Öğrenimini Amerikan Robert Lisesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yaptı. 2003’te profesör oldu. Edebiyata olan sevgisi ve yakınlığı nedeniyle çeviri alanında çalışmaya başladı

edebiyathaber.net (18 Şubat 2022)

Yorum yapın