Tufan Çapar’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Haziran 14, 2023

Tufan Çapar’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz? 

Dünyayı değiştirmenin yolu çocuklardan geçiyor da ondan! Özellikle son yıllarda gençlerin okuma oranlarının çok azaldığını oysa ilkokul ve ortaokul yaşlarında okuma alışkanlıklarının oturtulduğu dönemde okulların ve ailelerin bu konuya daha çok odaklandıklarını görüyorum. Bu nedenle toplumsal dönüşümün anahtar yaşlarının çocukluk ve ilk gençlik yılları olduğunu düşünüyorum. Çocuk kitapları size çalışma alanı olarak sınırsız bir zemin imkanı sağlarken bir yandan da toplumsal gerçekleri anlatabileceğiniz bir fırsat alanı oluşturuyor. Maceraya kapılırken günümüzün ya da insanlığın kadim dertlerinin zemin oluşturduğu bir kurgu bize inanılmaz bir fırsat alanı sunuyor. Çocukluk döneminde iyi okuyucu olanlar, sonrasında toplumu dönüştürücü roller alabiliyorlar çünkü. 

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı? 

Kitaplığımda hala durur! Ömer Seyfettin’in Yalnız Efe’si okuduğumu hatırladığım ilk çocuk kitabı. Bir kuşağın neredeyse tamamının okuduğunu düşünüyorum Ömer Seyfettin’i. Bir kitaba bağlanmanın ne demek olduğunu, kolay okuyabilmenin ne büyük bir keyif olduğunu hatırlıyorum. O kitap hala kitaplığımda, paramparça olmuş cildiyle, içine yazdığım notlarla hala durur. Kendi harçlıklarımla aldığım ilk kitaptır aynı zamanda. O nedenle de çok kıymetlidir. 

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu? 

Çok fazla var! Şunu söylemeden edemeyeceğim, yazar kıskançlığı diye bir şey var bu hayatta. J.R.R. Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi, P. Rothfuss’un Rüzgarın Adı ve S. Lynch’in Locke Lamora’nın Yalanları’nı okuduğumda hep o kıskançlıkla karşı karşıya kalırım. Keşke o kadar güzel yazabilseydim ben de. 

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

En son A. Mulligan’ın Çöplük’ünü okudum. Gerçekçi karakterler ve bir toplumun içine düştüğü durumu çok güzel bir maceranın içine harmanlayarak anlatımına bayıldım. Küçük okuyucular maceraya atılabilirler pekala fakat büyük okuyucular için bir ülkenin içinde bulunduğu durumu çok gerçekçi bir şekilde anlatmış. Bu açıdan çok başarılı buldum. Bence bir çocuk kitabının tam da durması gerektiği yerde durmuş yazar. Bu açıdan herkese tavsiye ederim. İyi çocuk kitapları asla sadece çocuklar için değildir! 

edebiyathaber.net (14 Haziran 2023)

Yorum yapın