Tuba Bozkurt’a 6 soru | Can Öktemer

Mayıs 28, 2021

Tuba Bozkurt’a 6 soru | Can Öktemer

En son okuduğunuz kitabın adı nedir?  İzlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?

Dino BuzzatiTanrıyı Gören Köpek.

Felaketleri, insanın kendi felaketini sindire sindire anlatan öyküler. Yazarın olaya baktığı yer, size bunu ifade etme hatta inandırma yolu hayret verici. “Yedi Ulak” öyküsünde geriye gönderdiği her ulağın zamanını hesaplaması, çadırını yeni topraklara taşıma arzusunun bitmemesi, yeni insanlarla ve yeni ülkelerle karşılaşmasına rağmen aynı dili konuştuğunu ifade etmesi… Zamana, mekâna mal edilmeyecek kadar güçlü öyküler olduğunu düşünüyorum. “Yedi Kat” öyküsünde ölüm var, umutsuzluk var ama sonunda, “Tamam da öğlen ne yiyeceğiz,” derken buluyorsunuz kendinizi.

Son okuduğunuz kitapta, en beğendiğiniz cümle ya da alıntı nedir?

Niye böyle dediğini biliyorum… Siz insanlar utanıyorsunuz… Kendinizi olduğunuzdan kötü göstermeye çalışıyorsunuz, böyle kurulu dünyanın düzeni.”

Yeni bir kitaba başlamadan önce arkadaşınızdan mı tavsiye alırsınız, kitap eklerinden mi yararlanırsınız yoksa tamamen sezgilerinizle mi hareket edersiniz?

Zevkine güvendiğim arkadaşlarımın önerilerini dikkate alırım en çok. Sosyal medyada konuşulanları, daha önce okuyup yeni işlerini merak ettiğim yazarları ve yeni şiir kitaplarını takip etmeye çalışıyorum.

Keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğiniz bir kitap var mı?

Var. Keşke bu şiiri ben yazsaydım dediğim de.

Agnes de Lestrade& Valeria Docampo – Büyük Sözcük Fabrikası

Kitaptaki ülkede sözcükleri satın almak ve onları söyleyebilmek için yutmak gerekiyor. Bazı sözcükleri söylemek daha pahalı, zengin olmayanlar o sözcükleri pek kullanmıyorlar. Ara sıra fabrikadan bazı sözcükleri havaya bırakıyorlar. Kitap, havadan rastgele topladığı sözcüklerle aşkını ilan etmeye çalışan birini anlatıyor. Toz kiraz sandalye.

Yazdıklarınızı ilk olarak ne zaman gün ışığına çıkardınız ve ilk kimlere okuttunuz?

Şiirlerimi üniversitede yayımlatmaya başladım. İlk şiirimi bana lisede Ahmet Erhan’ın kitabını vererek bozuk paralarımı nasıl harcamam gerektiğini öğreten edebiyat öğretmenim Ali Ekber Erdoğan’a okuttum. Hâlâ yazdığım her şiiri önce onunla paylaşırım.

Belirli yazma alışkanlıklarınız var mı? Gürültülü bir yerde mi yoksa sessiz bir ortamda mı yazmaktan hoşlanırsınız?

Şantiyede yazıyorum.

edebiyathaber.net (28 Mayıs 2021)

Yorum yapın