Toplumsal baskıya ve törelere karşı direncin romanı

Mayıs 25, 2022

Toplumsal baskıya ve törelere karşı direncin romanı

Berat Beran’ın Bedel adlı romanı Doğan Solibri etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Berko İlaç’ın kurucusu eczacı, iş insanı, yazar ve şair Berat Beran’ın ilk romanı Bedel, aynı zamanda kabuklarından kurtulma ve yeniden doğuşun hikayesi.

“Seydo, karşısına nereden ve nasıl çıkacağını bilmediği düşmanına karşı tedbir olarak neler yapabileceğini düşündü ama ne yapabilirdi ki! Birkaç metreden gelecek bir kurşunu nasıl durdurabilirdi? Hamo Ağa bir çocuğun kurşununu durdurabilmiş miydi? Öyleyse bedel ödenecekti.”

Törenin baskısı, kan davasının acımasızca inatla sürdürülme çabası… Bütün bunlara direnen ve boyun eğmeyen Seydo’nun örnek alınacak serüveni… Kabuğunu kırarak yepyeni bir insan olmaya adım attığı anda kendini nelerin beklediğini bilmiyordu Seydo… Acı… Aşk… Şiddet… Şaşkınlık… Dostluk… Destek… Dayanışma… Hepsini yaşadı, her şeyi deneyimledi. Yaşadığı her şey onun yenileşme, dönüşme yoluna döşenmiş taşlardı…

Toplumsal baskıya boyun eğen, kan davasının acımasızca ve inatla sürdürülmesine direnemeyen Seydo’nun yepyeni bir insan olması mümkün mü?

Yazar Hakkında:

Berat Beran, 1946 yılında Diyarbakır’da doğdu. İlköğretim eğitimini tamamladıktan sonra ortaokul ve liseyi Maarif Koleji’nde okudu. Lise sonrası Nişantaşı Özel Eczacılık Yüksek Okulu’nu kazanan Beran, üniversiteye gitmeden önce evlendi ve üniversiteyi evli olarak tamamladı. Üniversite mezuniyeti sonrası Diyarbakır’a döndü ve Diyarbakır’da açtığı eczanesinde eczacılık mesleğini yedi yıl sürdürdükten sonra 1980’de İstanbul’a geldi. 

Doğduğu topraklara olan hayranlığını dile getirdiği şiirler ve öyküler yazan Berat Beran, ilk öykü kitabı olan, çocukluğunu ve eczanesini anlattığı Henek’i yazdı. Henek kitabı çok beğenilince iş hayatıyla beraber yazma serüvenine de devam etti. Ardından Henek 2’yi ve ilk romanını kaleme aldı. Kitaplarını geniş çevresiyle paylaşmak için, uzun yıllar baskısını kendi yapıp hem eş-dost çevresine hem de mesleği gereğince sahip olduğu geniş doktor-eczacı çevresine dağıttı. 

Torununun dünyaya gelmesiyle ona yazdığı şiiri ve Diyarbakır’a duyduğu özlemi kaleme aldığı şiiri çok beğenilince Asmin adlı bir şiir kitabı yayınladı. Sanayici kimliğiyle duayen konumuna gelen Beran, yaşam öyküsüyle de ilgi odağı olunca Nenem Babam ve Ben isimli biyografi kitabı Doğan Kitap tarafından yayımlandı. 

Şimdi, yine doğduğu topraklarda asırlardır devam eden kan davalarının toplum üzerindeki etkilerini sosyolojik olarak ele aldığı Kadim Topraklarda Bedel adlı romanı okuyucuyla buluşuyor. 

İlaç sektöründe duayen bir sanayici olan Berat Beran evlidir, dört çocuğu ve dört torunu vardır. İlaç sektörünün ve Türkiye’nin önemli yerli üreticilerinden olan Berko İlaç’ın Yönetim Kurulu Başkanı olarak aktif iş hayatına devam etmektedir. 

edebiyathaber.net (25 Mayıs 2022)

Yorum yapın