Tiyatromuzun duayeni Ayla Algan’dan kılavuz kitap

Temmuz 17, 2023

Tiyatromuzun duayeni Ayla Algan’dan kılavuz kitap

Ayla Algan’ın “Yaratıcı Oyuncu Yaratıcı İnsan” adlı kitabı Yapı Kredi Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Aristoteles, “Göster, gündelik ne yapıyorsan göster, düzelterek estetik hale getir” diyordu. Ben de diyorum ki: “Gösterme, ol. Anda yaşa.”

Tiyatromuzun duayen isimlerinden Ayla Algan, ‘Yaratıcı Oyuncu Yaratıcı İnsan’da oyunculuğun tarihsel gelişimini, kendi oyunculuk serüveninden, tecrübelerinden damıtarak anlatıyor. Okurla bir atölye dersindeymiş gibi samimiyetle paylaşıyor yaratıcı kişiliğinin, çok yönlü sanatının etkileyici bilgisini. Günümüz oyuncusuna farklı bir kılavuz kitap armağan ederken hayranlarına da zarif bir selam veriyor.

“Yaratıcı oyuncu, yazarın yazmadığı yerlerde vardır. Role iyi girildiği zaman yaratılan tipler yaşar ve ölümsüz olurlar. Seyirci ile yolculuk bilimsel bir yolculuktur. Kahve falı ya da eğlence tiyatrosu değildir. Bugünün oyuncusu, oyuncu insandır; zihin ve bedeniyle rolünü tasarım yaparak hazırlar. Bu dijital çağ içinde, sizler de merak edin, düşünün, araştırın, belki yeni egzersizleri, yeni tanımlamaları, benim bulamadığım yeni kahramanları siz bulursunuz.”

Tadımlık>>>

Yazar hakkında

Ayla Algan 25 Ekim 1936’da İstanbul’da doğdu. Ortaokulu İstanbul’da Notre Dame de Sion’da, liseyi Fransa’da Versailles Lisesi’nde okudu. Lise eğitiminin ardından Türkiye’ye döndü. Daha sonra eşi Beklan Algan ile Amerika’ya giderek New York Actors’ Repertory Theatre’da tiyatro, New York Actors Studio’da da sinema eğitimi aldı ve ilk sahne tecrübelerini edindi.

1960’ta Türkiye’ye döndü, aynı yıl İstanbul Şehir Tiyatrosu oyuncusu oldu. Türkiye’de ilk kez sahneye 1961’de Tarla Kuşu oyunuyla çıktı. Aynı yıl, Hamlet oyununda iki kez Ophelia, bir kez de Hamlet karakterini (Hamlet’i erkek olarak) canlandırdı. Paris’te, Mehmet Ulusoy’un yönettiği Ölü Canlar, Memleketimden İnsan Manzaraları, Orta Direk oyunlarında başrolleri Fransızca oynadı. Berlin Schaubühne Tiyatrosu’nda, Giden Tez Geri Dönmez, Keşanlı Ali Destanı, Talihli Amele, Kurban ve Keloğlan oyunlarında oynadı. 1965’te Sadri Alışık’la birlikte oynadığı Atıf Yılmaz imzalı Ah Güzel İstanbul filmiyle dikkat çekti. 1972’de Paris’in ünlü konser salonu Olympia’da sahneye çıkan Algan, Olympia’da sahne alan ilk Türk sanatçı oldu. Aynı yıl, Devlet Sanatçısı unvanını aldı ve UNICEF Onur Ödülü’ne layık görüldü. 1973’te Bulgaristan’da Uluslararası Altın Orfe Müzik Yarışması’na katılan Algan, barış üzerine seslendirdiği şarkıyla ikinci oldu. 1975 yılında kızı Sevi dünyaya geldi. 1977’de Polonya’da yapılan Sopot Müzik Yarışması’nda birinci oldu.

1964’te LCC’de, 1984’te BİLSAK’ta ve 1988’de kurulan kendisinin de kurucuları arasında bulunduğu Tiyatro Araştırma Laboratuvarı’nda (TAL) oyunculuk eğitimleri verdi. 1996 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları’nda Genel Sanat Yönetmeni Yardımcılığı yaptı. Kenan Işık’ın sahnelediği Şeyh Galip’in Aşk Hastası oyununu oynadıktan sonra Şehir Tiyatroları’ndan emekli oldu.

2010 yılından bu yana İstanbul Drama Sanat Akademisi’nde Genel Sanat Yönetmeni olarak görev yapan, “Yaratıcı ve Çağdaş Tiyatro Teknikleri” ile “Reklam Dizi Sinema Oyunculuğu” dersleri veren Ayla Algan, 2010’da tekrar açılan ve dernek yapısında çalışmalarına devam eden TAL’in kurucusu ve başkanıdır.

edebiyathaber.net (17 Temmuz 2023)

Yorum yapın