Telomeraz devrimiyle yaşlanmaya son! | Burak Soyer

Eylül 2, 2022

Telomeraz devrimiyle yaşlanmaya son! | Burak Soyer

Otuz yıldır klinik tıp profesörü olarak görev yapan Dr. Michael Fossel’in yazdığı Telomeraz Devrimi, telomeraz yönteminin, yaşlanmaya ket vurmanın, ömrü uzatmanın, yaşlanmayla birlikte iyiden iyiye artan hastalıkların iyileştirilmesinin önüne geçmede, onları iyileştirmede oynadığı anahtar rolü en ince detaylarına kadar anlatıyor.  

Yaşlanıyoruz. Modern çağ insanının kendini kandırma deyimiyle de “yaş alıyoruz”. İkisi de aynı kapıya çıkıyor ama biri biraz daha dertli diğeri umutlu, -belki ‘sorunsuz’ da diyebiliriz- bir gelecek vaat ediyormuş gibi geliyor insanlara. Ama kafa kağıtlarımız eskiyor. Zaman akıyor. Tık tık. Yapacak bir şey var mı? Aslında evet ama insan zihinsel ve fiziksel olarak ‘tam’ ve değişken bir organizma olduğu için özellikle Covid’le beraber yaşamımızdaki yerini sağlamlaştıran, “Bünyeden bünyeye değişiyor,” cümlesi ne dersek diyelim doğruluğunu devam ettirmeyi sürdürüyor. Hayatında iki nefes sigara içmemiş biri akciğer kanseri olabiliyor. Günde dört paket götürüp haftada iki halı saha maçına bana mısın demeyen insanlar çıkabiliyor. Ya da akşam haberlerinin kapanışlarında sıkça rastladığımız, “Sabahları bir çay bardağı zeytin yağı içiyor, bilmem kaç yaşında, iki yüz kilo kaldırıyor,” türü örnekler de yok değil. İşin el atmasa kusur kalacak kapitalist kısmı da unutmamak gerek. Bin bir çeşit doğal ürünün karıştırılmasıyla kırışıklıkları giderecek türlü kozmetik ürün mevcut. Toparlarsak; her şeyin bir uzmanı rahatlıkla bulunan bu çağda yaşlanma meselesine de kendince bir nasip düşüyor. Ancak tüm bunlara karşın, “Bilimsel bir atılımın eşiğindeyiz. Yaşlanmanın arkasında yatan biyolojik mekanizmanın nasıl işlediği anlaşıldı. Yaşlanmayı durdurmak için ne yapacağımızı artık biliyoruz,” gibi kendinden hayli emin, güçlü iddialarla gelen bilim insanları da var. Dr. Michael Fossel da onlardan biri. Fossel Say Yayınları’ndan, ‘Yaşlanmanın ve Yaşlanmayla İlgili Hastalıkların Sonu’ alt başlığıyla çıkan, Telomeraz Devrimi’nde, ömrün uzamasına, yaşlanmanın durdurulmasına ve yaşlanmaya bağlı hastalıklara karşı uygulanan telomerazın ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını anlatıyor. 

Önce telomeraz nedir onunla başlayalım: Telomer, kromozomların uç kısımları anlamına geliyor. Telomeraz da bunları sentezleyen ve koruyan hayati bir enzim görevini üstleniyor. Yazar Dr. Michael Fossel’e göre; vücudumuzdaki herhangi bir hücre bölündüğünde telomerler kısalmaya başlıyor. Bu kısalmayla beraber hücrelerin kendilerini tamir etme olasılığı azalıyor ve hücreler kırk ile altmış kez bölününce artık bölünme yetisini kaybediyor. Bu da hücrenin yaşlanması demek oluyor. Bizim yaşlanmamız da vücudumuzdaki milyonlarca hücrenin yaşlanmasına bağlı olarak ilerliyor. Ancak bunların tam tersine, kök ve üreme hücreleri yaşlanmıyor ve sonsuza dek bölünmeye devam edebiliyor. Bu da telomerazın üretimi ve kısalan telomerleri yeniden uzatmasıyla gerçekleşiyor. Hücreler de böylece genç kalmaya devam ediyor. 

Dr. Michael Fossel’in Telomeraz kitabı da bu sürecin yeni araştırmalarla, bilimsel verilerle, yaşlanmanın doğasına kulak verip onu anlayarak, ömrü uzatmanın, yaşlanmayla beraber ortaya çıkan hastalıkların iyileştirilmesinin ya da tamamen ortadan kaldırılmasının ve elbette malum yaşlılık acılarının telomerazla nasıl dindirilebileceğini anlatıyor.  

edebiyathaber.net (2 Eylül 2022)

Yorum yapın