Tarabya Kültür Akademisinin 2021/2022 dönemi için yeni konuk sanatçıları belli oldu

Mayıs 12, 2021

Tarabya Kültür Akademisinin 2021/2022 dönemi için yeni konuk sanatçıları belli oldu

Almanya ve Türkiye arasında kalıcı kültürel iş birliği ve ortaklık deneyimine katkı sağlamak ve farklı sanat dallarında faaliyet gösteren sanatçıları rezidans programında İstanbul’da misafir eden Tarabya Kültür Akademisinin yeni konuk sanatçıları belli oldu.

Akademiye ulaşan 330 başvuru arasından bağımsız bir jüri tarafından Almanya’da ikamet eden ve farklı dallarda faaliyet gösteren 22 sanatçı bu yıl İstanbul’da misafir edilecek. Seçilen sanatçılar 1 Ekim 2021 itibariyle dörder aylık zaman dilimlerini Boğaz kenarındaki rezidansta geçirecekler. Yeni konuk sanatçılar arasında yazar Yade Yasemin Önder, müzisyen İpek İpekçioğlu, tiyatro yazarı Necati Öziri ve sanatçı ikilisi Angela Melitopoulos & Kerstin Schroedinger gibi isimler bulunuyor.

Tarabaya Kültür Akademisi’nde bugüne dek 100’den fazla sanatçı rezidansta misafir oldu, yaşadı ve üretti. Almanya’da ikamet eden ve mimarlık, güzel sanatlar, sahne sanatları, tasarım, edebiyat, müzik, film, gazetecilik ve kültür teorisi alanlarında faaliyet gösteren sanatçı ve kültür aktörlerine burs başvurusu imkanı sunmaya devam ediyor.

Jüri ve Danışma Kurulu

2021/2022 dönemi konuk sanatçıları beş kişiden oluşan bağımsız bir jüri tarafından belirlendi. Öncesinde, Almanya’dan ve Türkiye’den 19 bağımsız uzmandan oluşan bir kurul, puanlama sistemine dayanan bir ön seçim yaptı. Bu puanlama bağlayıcı olmamakla beraber jürinin kararına tavsiye niteliğinde zemin oluşturdu. Güncel olarak Jüri şu beş üyeden oluşmaktadır: Yönetmen ve senarist Feo Aladag (Başkan), Köln Ludwig Müzesi müdürü Yılmaz Dziewior, İslam bilimci ve gazeteci Rainer Herrmann, Caz piyanisti ve besteci Julia Hülsmann ve Allianz Kültür Vakfı yöneticisi Esra Küçük.

Bu yılki konuk sanatçılar:

1 Ekim 2021 – 31 Ocak 2022

Yade Yasemin Önder (Edebiyat)

Ipek İpekçioğlu (Müzik)

Jean Peters (Sahne Sanatları)

Emre Koyuncuoğlu & Simon Wachsmuth (Ortak Üretim Bursları İkilisi)

1 Aralık 2021 – 31 Mart 2022

Olga Vostretsova (Güzel Sanatlar)

1 Şubat 2022 – 31 Mayıs 2022

Till Passow (Film)

Petra Nachtmanova (Müzik)

Dirk Stewen (Güzel Sanatlar)

Deniz Utlu (Edebiyat) (Ek Burs Süresi)

Dicle Beştaş & Didem Yazıcı-Schmidt (Ortak Üretim Bursları İkilisi)

1 Nisan 2022 – 30 Temmuz 2022

Sonja Lau (Gazetecilik/Kültür Teorisi)

1 Haziran 2022 – 30 Eylül 2022

Angela Melitopoulos & Kerstin Schroedinger (Güzel Sanatlar)

Necati Öziri (Sahne Sanatları)

Schokofeh Kamiz (Film)

Achim Lengerer (Güzel Sanatlar)

Oda Projesi & Nadin Reschke (Ortak Üretim Bursları İkilisi)

1 Ağustos 2022 – 30 Kasım 2022

David Ranan (Gazetecilik/ Kültür Teorisi)

Thomas Köck (Edebiyat)

2021/2022 DÖNEMİ KONUK SANATÇILARININ KISA ÖZGEÇMİŞLERİ

GÜZEL SANATLAR 

Achim Langerer yurtiçi ve yurtdışında, bağımsız sanatçı ve öğretim görevlisi olarak filmlerdeki ses yolları ve performans, yerleştirme, metin ve yayın alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir. freitagsküche/ frankfurt (Thomas Friemel, Michael Riedel ile birlikte) ve voiceoverhead (Dani Gal ile birlikte) gibi kolektif projelerin kurucusu olan Achim Langerer, Berlin’de Scriptings isimli sergi mekanı ve yayın projesinin yürütücülüğünü yapmaktadır.

Angela Melitopoulos & Kerstin Schroedinger

Angela Melitopoulos Berlin’de yaşıyor ve 1985 yılından beri deneysel video çalışmaları ve yerleştirmeler gerçekleştiriyor. Düsseldorf Sanat Akademisinde hocası Nam June Paik’ta güzel sanatlar öğrenimi gördü. Videoları ve yerleştirmeleri çok sayıda ödüle layık görüldü; 1986 yılından bu yana sayısız uluslararası festival, sergi ve müzede izleyiciyle buluştu. Crossings başlıklı son projesi documenta 14’te yer aldı.

Kerstin Schroedinger, performans bazlı videolar, film ve işitsel performans alanlarında çalışmaktadır. Sanatçının sergilediği tarih yazımı pratiği, görsel üretim gereçlerini, tarihsel doğrusallığı ve temsilin ideolojik kesinliğini sorgulamaktadır. En son çalışmaları, 2019 yılında Oliver Husain ile birlikte gerçekleşen DNCB başlıklı

performansı ve 2017 yılında ortaya koyduğu Blueness adlı video yerleştirmesini kapsamaktadır. Schroedinger’in çalışmaları Whitney Museum of American Art, Berlinale’nin Forum Expanded platformu, Wavelengths Toronto, Mumok Viyana, MIT List Visual Arts Center, Photo Cairo #6 ve Silent Green Betonhalle Berlin gibi mekanlarda sergilendi.

Dirk Stewen 1972 yılında Dortmund’da dünyaya geldi, Hamburg’da yaşamını ve çalışmalarını sürdürmektedir. 1992 – 1995 yılları arasında Ruhr-Universität Bochum’da sanat tarihi, akabinde Hochschule für bildende Künste Hamburg’da güzel sanatlar öğrenimi gördü. Stewen 2012/13 yıllarında Marfa, Texas’ta bulunan Chinati Vakfı’nın bursuna layık görüldü, 2013 yılında Villa Aurora konuk sanatçısı olarak Los Angeles’te bulundu. Dirk Stewen’in çalışmaları, Tanya Bonakdar Gallery New York’ta gösterilen Transition, Gerhardsen Gerner Oslo’da gerçekleşen Zen and the Birds of Appetite başlıklı bireysel sergilerde izleyiciyle buluştu.

Olga Vostretsova 2003 yılında Novosibirsk Devlet Üniversitesinde filoloji ve kültür bilimleri öğrenimini tamamladı. Akabinde, Hochschule für Grafik und Buchkunst Leipzig’de küratörlük kültürleri alanında master yaptı. Universität Leipzig’de verdiği sanat aktarımı derslerinin yanı sıra, b2 üretim galerisi ve HGB galerisinin yöneticiliğini üstlendi. 2018 yılında Bad Ems’te bulunan Künstlerhaus Schloss Balmoral küratörlük rezidans programına katılan Olga Vostretsova, 2017/18 yıllarında Halle Kunsthochschule Burg Giebichenstein’da araştırma görevlisi olarak çalıştı. Leipzig’de Buekue (Büro für kulturelle Übersetzungen) adlı sanat derneğinin kurucusu olan Vostretsova, yaşamını ve çalışmalarını Leipzig’de sürdürmektedir.

SAHNE SANATLARI

Necati Öziri 1988 yılında doğdu; Bochum, İstanbul, Olsztyn ve Berlin’de felsefe, Alman filolojisi ve Alman edebiyatı öğrenimi gördü. Öziri, Heinrich Böll Vakfı’ndan burs aldı, Ruhr-Universität Bochum’da formel mantık dersleri verdi ve Ballhaus Naunynstraße Berlin’de çalışmalarını sürdürdü. 2013/14 sezonundan 2016/17 sezonuna kadar Berlin Maxim Gorki Tiyatrosu’nun dramaturji ekibinin üyesi olan Öziri, bu süre zarfında iki yıl boyunca Studio Я’nin sanat yönetmenliğini yaptı. 2017 yılından bu yana Theatertreffen festivalinin dramaturgu ve bu kapsamda gerçekleşen uluslararası forumun yöneticisi olarak görev yapıyor. Necati Öziri 2020/2021 sezonunda Nationaltheater Mannheim’in kadrolu yazarı olarak görev yapmaktadır.  

Jean Peters 1984 yılında Aachen’de dünyaya geldi. Gazeteci ve performans sanatçısı olarak çalışmalarını sürdüren Peters, Londra ve Berlin’de siyasal bilimler öğrenimi gördü ve Peng! isimli medya taktiği kolektifini kurdu. Kolektifle birlikte sıklıkla kimliğini gizleyerek büyük şirketlere sızdı, birkaç sanat bienaline katıldı ve Aachen Barış Ödülüne layık görüldü. 2018 yılında Seebrücke adlı STK’nın kurucularından oldu, 2019’da Correctiv araştırma merkezi için gizli kimlikle iklim değişikliği inkarcılarının arasına karıştı. Jean Peters Berlin’de yaşamaktadır.

EDEBİYAT

Thomas Köck 1986 yılında Avusturya’nın Steyr kentinde dünyaya geldi; Berlin’de yazar, oyun yazarı ve yönetmen olarak çalışmaktadır. Viyana ve Berlin’de felsefe ve edebiyat okudu, Leipzig’de tiyatro yazarlığı öğrenimi gördü. Köck’ün kaleme aldığı oyunlar çok sayıda ödüle layık görüldü, çok kez sahnelendi ve çeşitli dillere çevrildi. Theater Heute dergisi tarafından 2018 yılının umut veren genç yazarı seçildi, sahneye koyduğu die zukunft reicht uns nicht oyunu ise Nestroy Tiyatro Ödülüne aday gösterildi. Thomas Köck 2017 yılından bu yana nazisundgoldmund.net bloğunu yayımlamaktadır.

Yade Yasemin Önder 1985 yılında Wiesbaden’de doğdu, Berlin’de yaşamakta ve çalışmaktadır. İlk tiyatro oyunu Kartonage, 2017 Autorentheatertage festivaline davet edildi ve Burgtheater Viyana’da ilk kez izleyiciyle buluştu. Önder, 2018’de 26. Open mike düzyazı ödülüne, 2019 yılında da Martha Saalfeld Ödülüne layık görüldü. 2020’de bu sözler bizim – die Worte gehören uns adlı oyunu Heidelberger Stückemarkt festivaline davet edildi. Önder’in ilk romanı 2022 yılında Kiepenheuer & Witsch tarafından yayımlanacak.   

Deniz Utlu 1983’te Hannover’de dünyaya geldi; Berlin’de yaşıyor, romanlar ve denemeler yazıyor. Utlu, Paris ve Berlin’de gördüğü iktisat öğrenimi esnasında ağırlıklı olarak felsefeye odaklandı. 2003 yılında Sasha Marianna Salzmann ile birlikte freitext adlı dergiyi kurdu, 2014 yılına kadar derginin yayıncılığını üstlendi. İlk romanı Die Ungehaltenen 2014’te yayımlandı. Roman, Hakan Savaş Mican tarafından, Utlu’nun da bazı etkinlik dizilerinin küratörlüğünü yaptığı Berlin Maxim Gorki Tiyatrosu’nda sahneye uyarlandı. Gegen Morgen başlıklı ikinci romanı 2019 yılında Suhrkamp Verlag tarafından yayımlandı ve “Text & Sprache” Edebiyat Ödülüne aday gösterildi. Deniz Utlu 2019 yılında Eyalet Başkenti Hannover Edebiyat Ödülüne layık görüldü.

MÜZİK


İpek İpekçioğlu
1972 yılında Münih’te doğdu; DJ, küratör ve müzik yapımcısı olarak Berlin’de yaşıyor. Ortaya koyduğu çok sayıda görsel-işitsel eser, beste ve müzik kaydı hem bireysel çalışmalar, hem de Gaye Su Akyol, Hakan Vreskala ve Petra Nachtmanova gibi sanatçılarla yaptığı iş birlikleri kapsamında gerçekleşiyor. 2017 ve 2019 yıllarında Radialsystem Berlin’de gerçekleşen disPlaced-rePlaced  başlıklı festivalin küratörlüğünü üstlendi. İpek İpekçioğlu’nun çalışmaları, aralarında 2017 Musicboard bursunun da bulunduğu çok sayıda ödül aldı. Sanatçı, 2018’de Villa Sul konuk sanatçısı olarak Brezilya’nın Bahia bölgesinde bulundu.

Petra Nachtmanova Viyana, Nottingham ve Berlin’de obua ve klasik şan eğitimi aldı, Orta Asya bilimleri öğrenimi gördü. TRALALKA, OKO, TELLİ TURNALAR ve KARMATÜRJİ topluluklarının kurucusu olan sanatçı, aynı zamanda çeşitli vokal gruplarının solistliğini yapmakta. Nachtmanova son yıllarda ağırlıklı olarak bağlama üzerine çalışıyor, Anadolu türkülerini araştırıyor ve bu araştırmaların sonuçlarını solo sanatçı olarak sahneye taşıyor. 2017 yılnda Neukölln’de Anadolu, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Orta Asya müziklerinin yer aldığı BEYNELMİLEL başlıklı aylık bir müzik etkinlikleri dizisi oluşturdu. Petra Nachtmanova yaşamını ve çalışmalarını Berlin’de sürdürmektedir.

GAZETECİLİK/KÜLTÜR TEORİSİ

Sonja Lau 1981 yılında doğdu, Berlin’de bağımsız küratör ve yazar olarak yaşamakta ve çalışmakta. Londra Chelsea College of Art and Design’da Critical Writing and Curatorial Practice öğrenimi gören Lau’nun çalışma ve araştırma alanları ağırlıklı olarak sanat ve güç ilişkisi, alternatif (sanatsal) tarih yazımı ihtimalleri, küratörlük ve sanat araştırmaları ile disiplinlerarası çalışma yöntemlerini kapsıyor. Çok sayıda uluslararası sergi projesinin küratörlük görevinde bulunan Sonja Lau, HfBK Hamburg ve German University Cairo’da misafir öğretim görevlisi olarak ders vermektedir.

David Ranan 1946 yılında Tel-Aviv’de doğdu; Alman-İngiliz-İsrailli kültür ve siyaset bilimcisi ve yazar. Kudüs’te iktisat öğrenimi gördü, Tel-Aviv’de MBA yüksek lisansını tamamladı, City University Londra’da kültür politikası alanında doktora çalışmalarını sürdürdü. 2015 yılından bu yana TU Berlin Antisemitizm Araştırmaları Merkezinde bilimsel çalışmalarını sürdüren David Ranan’ın son olarak 2014 yılında Die Schatten der Vergangenheit sind noch lang. Junge Juden über ihr Leben in Deutschland [Geçmişin Uzun Gölgeleri. Genç Yahudilerin Almanya’daki Yaşamları] ve 2018’de Muslimischer Antisemitismus. Eine Gefahr für den gesellschaftlichen Frieden in Deutschland? [Müslüman Antisemitizm. Almanya’nın toplumsal barışı için tehlike?] başlıklı kitapları yayımlanmıştır.

FİLM

Schokofeh Kamiz bağımsız video sanatçısı ve film yönetmeni. Tahran’da tamamladığı lise öğreniminin ardından Iranian Young Cinema Society Karaj’da fotoğraf ve senaryo, 2001-2003 yılları arasında Braunschweig’da görsel-işitsel medya öğrenimi gördü. Çok sayıda video gazeteciliği çalışmaları, montaj ve kamera çalışmaları ve video yerleştirmelerinden oluşan pratiğinin yanı sıra Harlan’s Kinder – 8 Tage 80 Wahrheiten (2012), 9 Punkte 9 Bausteine (2014) ve Die Schule Nr. 3 – Einblicke in Syriens vergessene Revolution (2019) başlıklı belgesel filmlere imza attı. 2015-2018 yılları arasında gerçekleştirdiği belgesel filmi Afer Sabeen SAFFM Directors Choice Award for Courage ödülüne layık görüldü. Schokofeh Kamiz Berlin’de yaşamakta ve çalışmaktadır.

Till Passow 1968’de Münih’te dünyaya geldi; Filmuniversität Babelsberg’de film ve televizyon yönetmenliği öğrenimi gördü. Aynı zamanda okul bitirme tezi de olan Mast Qalandar (Der Ekstatische)  başlıklı çalışması 54 uluslararası film festivalinde gösterildi; aralarında Almanya Kültür Bakanlığı Lola ve IFF San Francisco Golden Gate Award ödüllerinin de bulunduğu toplamda 12 ödül aldı. Gerçekleştirdiği çok sayıda belgesel, Sundance, Locarno, CPH:DOX, Palm Springs International ShortFest gibi uluslararası festivallerde izleyiciyle buluştu, American Film Institute Docs Award ve International Documentary Award ödüllerine aday gösterildi. 2012, 2014 ve 2017 yıllarında IFF Berlinale Friedensfilmpreis ödülü jürisinde bulunan Till Passow, tüm dünyada düzenli olarak ders veriyor ve kısa film atölyeleri gerçekleştiriyor. Passow Berlin’de yaşamaktadır. 

ORTAK ÜRETİM BURSLARI

Oda Projesi & Nadin Reschke

Oda Projesi; Özge Açıkkol Susut, Güneş Savaş ve Seçil Yersel’in İstanbul’da oluşturduğu çokdisiplinli bir sanatçı kolektifidir. Mutenalaşma süreci ile yerlerinden çıkarıldıkları 2005 yılına kadar, kâr amacı gütmeyen bağımsız mekânları, birçok projeye, buluşmaya ve harekete ev sahipliği yapmıştır. Oda Projesi’nin şu anda hareketli ve mekâna bağlı olmayan bir yapısı vardır ve radyo, kitap, gazete gibi araçları kullanarak toplumsal ilişki modelleri, sosyal güvensizlik, kültürel çalışmalar ve ebeveynlik gibi konular üzerine düşünmeye devam etmektedir.

1975 yılında Bernburg an der Saale’de doğan Nadin Reschke, Berlin’de yaşamakta ve çalışmalarını sürdürmektedir. Wales’te ve Dresden’de sanat ve sanat terapisi öğrenimi gören sanatçı, çalışmalarında toplumsal meselelere odaklanmakta ve sanat dünyasının dışındaki kişilerle birlikte çalışmaktadır. Diyalog ve toplumsal faaliyet çerçevesinde geliştirilen çalışmaları çok sayıda uluslararası sergi ve yayında izleyiciyle buluştu.

Dicle Beştaş & Didem Yazıcı

Dicle Beştaş 1983 yılında Diyarbakır’da dünyaya geldi ve Kocaeli Üniversitesinde mimarlık öğrenimi gördü. İstanbul’da çeşitli mimarlık ve tasarım ofislerinde sürdürdüğü çalışmalarının ardından Diyarbakır’da Newa Mimarlık Stüdyosunu kurdu. Diyarbakır A4 Açık Sanat Alanında gerçekleşen Diyarbakır Peşrevi Eşliğinde Beraber ve Solo başlıklı serginin eş küratörlüğünü yapan Beştaş, 2019 yılından bu yana, Diyarbakır’da bulunan bağımsız sanat mekanı Loading’in koordinatörlüğünü üstlenmektedir.

Didem Yazıcı İstanbul Mimar Sinan Üniversitesinde sanat tarihi, Städelschule ve Frankfurt Goethe Üniversitesinde küratörlük öğrenimi gördü. Yazıcı-Schmidt Karlsruhe’de yaşamakta ve bağımsız küratör olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Küratörlük çalışmalarına ilham veren unsurlar arasında, sanatta ve sanatın dışında disiplinlerüstü düşünce ve sosyopoetik mekan olarak sergilerin potansiyeli konuları

bulunmaktadır. Şu anda, Nisan 2021 itibariyle Bratislava’da izleyiciyle buluşan Life Death Love and Justice başlıklı serginin küratörlüğünü sürdürmektedir. 

Emre Koyuncuoğlu & Simon Wachsmuth

Emre Koyuncuoğlu 1966 yılında İstanbul’da doğdu. Tiyatro yönetmeni, oyun yazarı ve çevirmen olarak çalışan Koyuncuoğlu, Boğaziçi Üniversitesinde İngiliz Dili ve Edebiyatı öğreniminin ardından İstanbul Üniversitesi Tiyatro Bölümünde yüksek lisansını tamamladı. Sahneye koyduğu oyunlar hem Türkiye’nin önemli sahnelerinde, hem yurtdışında, Fransa, İngiltere, ABD gibi ülkelerde izleyiciyle buluştu. Koyuncuoğlu, Almanya’da Freiburg Şehir Tiyatrosu’nda Bilge Nathan’ı sahneledi. Şu anda İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Yardımcılığı görevini üstlenen sanatçı, aynı zamanda Sakıp Sabancı Müzesinde gerçekleşen açık hava performanslarının küratörlüğünü yürütmekte ve Koç Üniversitesinde ders vermektedir.

Simon Wachsmuth, kavramsal sanatçı ve medya sanatçısı. 1964 yılında Hamburg’da dünyaya geldi, Berlin’de yaşamakta ve çalışmaktadır. Hochschule für Angewandte Kunst Viyana’da resim ve görsel medya tasarımı dallarında öğrenim gördü. Çalışmalarının sergilendiği çok sayıda grup sergisi ve bireysel sergi arasında Kassel’de Documenta 12 (2007), İstanbul Bienali (2009) ve Busan Bienali (2012) bulunmakta. Sanatsal çalışmalarının merkezini tarihsel anlatıların inşası ve yeniden yapılanması konularının oluşturduğu Wachsmuth, bu kapsamda gerçekleştirdiği yerleştirmelerinde arşiv bulgularını minimalist şekillerle bir araya getiriyor. Simon Wachsmuth, aralarında Wemhöner Vakfı’nın MARTA ve Avusturya Başbakanlığının Outstanding Artist Award ödüllerinin de bulunduğu çok sayıda ödüle layık görüldü.  

edebiyathaber.net (12 Mayıs 2021)

Yorum yapın