Süreyya Su’dan “Güzelin ve Çirkinin Ötesinde: Estetiğin Halleri”

Aralık 11, 2017

Süreyya Su’dan “Güzelin ve Çirkinin Ötesinde: Estetiğin Halleri”

Süreyya Su’nun Güzelin ve Çirkinin Ötesinde: Estetiğin Halleri adlı kitabı Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Estetik nesne (sanat yapıtı) yoktur, sadece nesnelerin estetik yorumu vardır.”

Alexander Gottlieb Baumgarten’in 1750’de “hissiyat ve duyumsallık bilimi olarak” “icat ettiği” estetik kavramı, Aydınlanma dönemiyle birlikte pek çok durak ve konaktan geçerek modernizme büyük bir düşünce külliyatıyla geldi. Modern dönemin felsefesi, felsefecileri estetik üzerine düşünüp düşünce üretirken kültür, popüler kültür gibi aktüel mesele ve kavramlara da temas etti.

Süreyya Su, serüveni heyecanlı ve mazisi uzun estetik tartışmalarını, bir kısmı daha önce çeşitli dergilerde yayımlanan, ancak bu kitap için gözden geçirilen, bir kısmı da bu kitabın kapsamı ve içeriği doğrultusunda “yeni” yazılan yazılarıyla hem düşünsel, teorik yanlarını vurgulayarak hem tarihsel devamlılık güzergâhlarına uğrayarak hem de politik ve ekonomik (ekonomi-politik) yanlarını da ihmal etmeden ortaya koyuyor.

SÜREYYA SU, 1971’de doğdu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. BirikimCogitoDoğu BatıFelsefelogosSanat DünyamızToplum ve Bilim dergilerinde estetik ve sanat sosyolojisi alanlarında makaleleri yayımlandı. Radikal gazetesi, Radikal İki ekinde, Milliyet gazetesi, Popüler Kültür ekinde, Star gazetesi, Açık Görüş ekinde ve Cumhuriyet gazetesinde siyaset, din, kültür ve sanat konularında yazdı. Hurafeler ve Mitler: Halk İslamında Senkretizm (İletişim Yayınları, 2009) başlığıyla yayımlanmış bir kitabı vardır. Sakarya Üniversitesi, Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde öğretim görevlisidir. Okan Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ve Eğitim Fakültesi’nde Sosyolojiye Giriş dersleri vermektedir.

edebiyathaber.net (11 Aralık 2017)

Yorum yapın