Fabien Toulmé’den “Unutulmazlar”

Ocak 23, 2024

Fabien Toulmé’den “Unutulmazlar”

Fabien Toulmé‘den “Unutulmazlar” adlı grafik romanı, Hasan Can Utku çevirisiyle Desen Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Hayatta neyle karşılaşacağınız hiç belli olmaz.

”Hakim’in Yolculuğu” üçlemesinin yaratıcısı Fabien Toulmé çizgilerini bu kez sıradan insanların sıradışı hayatları üstüne konuşturuyor; tutkuları ve özgürlükleri arasında seçim yapmak zorunda kalan bireylerin verdiği benlik savaşını anlık çarpan öykülerde buluşturuyor. 

Sanatçının, haber röportaj tekniklerinden yararlanarak derlediği ”Unutulmazlar” serisinin bu ilk cildi, Avrupa’dan Afrika’ya ve hatta Latin Amerika’ya uzanarak farklı yaş ve sosyokültürel çevrelerden gelen altı cesur yüreğin kaderine boyun eğmeyişini gözler önüne seriyor. 

Yaşamın kırılma noktasında insanca varolma sanatı hakkında derin sorgulamalara iten kitap, okurları belirsizlik kıskacından kurtulmaya çalışan özgür ruhların sergilediği hayata tutunma mücadelesine ortak ediyor.

İnancı yüzünden dış dünyayla bağlarını koparan Émilie’nin 24 yaşında yaşamına yeniden başlaması,
Marcos ile Dora’nın gönül ile görev arasında sıkışıp kalan aşkları,  
Omuzlarında taşıdığı yükten kurtulmak için çareyi ”celladına” mektup yazmakta arayan Marie, 
Yüz binlerin yitip gittiği Ruanda katliamını çocuk gözleriyle anlamlandırmaya çalışan Kévin,
30 yıllık bir sevda masalının kader ortaklığını paylaşan Marine ve Frédéric,
Başı beladan ve suçtan kurtulmayan Grégory’nin adım adım seçilmiş bir politikacıya dönüşmesi… 

Unutulmazlar‘da yer alan öyküler, hissettirdiği duygular ve belleklerde bıraktığı izlerle gerçekte kim olduğunu unutan herkesi kendi geçmişiyle yüzleşmeye çağırıyor.  

Fabien Toulmé’nin çizgilerinin ucuna taktığı bu tanıklıklar, modern toplumların bir portresini çizmekle kalmıyor aynı zamanda okura yönünü belirlemede ve kendi sorularının yanıtlarını bulmada rehberlik de ediyor.

Tadımlık>>>

Fabien Toulmé

1980 doğumlu çizer, mühendislik okuduktan sonra Brezilya, Benin, Guyana ve Fransa gibi farklı ülkelerde yaşadı. Fransa’ya döndükten sonra Spirou gibi dergilerde çalışmaları yayımlandı. Hakim’in Yolculuğu adlı üç ciltten oluştan eseri, çizgi roman festivallerinde övgü topladı. Serinin ilk cildi ”Gerçek Yaşamdan Uyarlanan En İyi Eser” kategorisinde 2022 Eisner Ödülleri’ne aday gösterildi. Çizerin ayrıca Desen Yayınları’ndan İki YaşamBüyük Aşk ve Marilu adlı kitapları yayımlanmıştır.

edebiyathaber.net (23 Ocak 2024)

Yorum yapın