Süreyya Berfe ile söyleşi 17 Kasım’da

Ekim 13, 2015

Süreyya Berfe ile söyleşi 17 Kasım’da

sureyya_berfe_afis_41969 yılında yayımlanan ilk kitabı Gün Ola’dan beri kendine özgü rengini hep taşıyan önemli şair Süreyya Berfe, Şairin Şiir Evreni söyleşisinde Bursalı okurlarıyla buluşuyor. Mini bir serginin de eşlik edeceği söyleşi, 17 Kasım Salı 19.00’da Nâzım Hikmet Kültürevi’nde gerçekleştiriliyor.

Süreyya Berfe, Hikmet Süreyya Kanıpak adıyla 1943’te İstanbul’da doğdu. 1960’ta Çanakkale Lisesi’nden mezun oldu. 2 yıl İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde, 4 yıl ise İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde okudu. 1972’de Ali Özgentürk ile birlikte Asyalı dergisini çıkardı. 1976’da Can Yayınevinin çocuk kitapları bölümünde görev aldı. Reklam şirketlerinde metin yazarı olarak çalıştı.
İlk şiiri 1961’de Zeren dergisinde çıktı. Şiirlerini Süreyya Kanıpak imzasıyla 1965’e kadar Düzlem, Zeren, Yelken, Türk Dili, Soyut gibi dergilerde, daha sonraki şiir ve yazılarını Papirüs, Yeni Dergi, Yazı, Forum, Oluşum, Soyut, Ant, Yeni Edebiyat, Yeni a, Birikim, Milliyet Sanat, Defter, kitap-lık, Gösteri dergileriyle Yeni Gazete ve Ulus gazetelerinde yayımladı. 1966’da “Kasaba” adlı şiiriyle kazandığı Türkiye Milli Talebe Federasyonu Kültür Yarışması birincilik ödülü, tanınmasını sağladı.
İlk şiirlerini İkinci Yeni akımından etkilenerek yazan şair, 1966’dan sonra halk şiiri geleneğinin zengin kaynağından beslenen yeni bir şiir dili kurmanın olanaklarını aradı. Daha sonraki şiirlerinde halk şiirinin olanaklarından yararlanarak gerçekçi temaları, sağlam gözlemlerle, sıcak ve içtenlikli bir hava içinde veren Berfe’nin “Hepsi O Kadar” adlı şiiri Ece Ülker ve Vedat Sakman tarafından bestelendi.

edebiyathaber.net (13 Kasım 2015)

Yorum yapın