Süper güçler gerçekten “süper” mi? | Beyza Nur Kızıldemir

Haziran 22, 2022

Süper güçler gerçekten “süper” mi? | Beyza Nur Kızıldemir

“Bir süper gücün olsa ne olmasını isterdin?”

Eminim, çocukken size yöneltilen bu soruya yanıtınız, “uçmak, görünmez olmak, zihin okuyabilmek” gibi fantastik yeteneklerden biri olmuştur. Üstelik tek bir tercih hakkı sunulduğu için birden fazla seçeneğin arasında kalıp en “süper”inin hangisi olduğuna bir türlü karar verememişsinizdir.

Bir de şu “süper” kavramı var tabii… Süper nedir, nasıl olunur? Bir şeyin en süperi olmak için ne gerekir? Biz yetişkinlerin bile kafasında soru işaretleri bırakan tüm bu bilinmezlikler, minik zihinlerde dolanır durur…

Peki ya süper güç denince illa gerçeküstü bir özelliğe sahip olmak mı lâzım? Yardımseverlik, kararlılık, hayvan sevgisi, hatta gülümsemek birer süper güç olamaz mı?

Susanna Isern’in akıcı üslubu, lezzetli cümleleri ile Rocio Bonilla’nın rengârenk, neşeli çizimleri bu kez “Süper Güçler Kitabı”nda bir araya gelerek okurlarla buluşuyor. Kitapta 18 çocuğun “süper gücü”ne tanıklık ediyoruz. Fakat çocukların sahip olduğu güçler, bugüne dek alışkın olduğumuz süper güç tanımlarından biraz farklı. Elena’nın süper gücü, hikâye anlatmak mesela; Sara’nınki düzen, Donato’nunki sabır, Pablo’nunki dans… Kitaptaki karakterlerle tanıştığınız sırada bir yandan da onun süper gücünü tahmin etmeye çalışırken buluyorsunuz kendinizi. Böylece bu sıcacık öyküler aynı zamanda birer tahmin oyununa da dönüşmüş oluyor.

“Öpücük Ne Renktir?”, “Dünyanın En Yüksek Kitap Dağı”, Kardeşler!”, “En Sevgili Süper Kahraman” ve son olarak “Tuhaf Kuş” kitaplarıyla tanıdığımız Rocio Bonilla ise kendine has, samimi ve eğlenceli çizimleriyle kitabı renklendiriyor. Her sayfada ayrı bir karakteri yansıtan bu yaratıcı çizimler çocukların hayal dünyasına da ışık tutuyor.

Öte yandan Susanna Isern ve Rocio Bonilla Hayır! Burası Orman Değil! kitabında bir araya gelerek minik okurları düşle gerçek arasında bir gezintiye çıkarmıştı. Benzersiz desenlerle renklenen kitap, görsel okumaya fırsat veren yalın anlatımı ve evrensel temalarıyla dikkati çekmeyi başarmıştı.

“Süper Güçler Kitabı” yalnızca çocuklar için kaleme alınmış bir kitap değil kesinlikle; her yaştan okurun elinden düşüremeyeceği ve keyifli bir okuma deneyimi sunarken düşündüren bir alt metne de sahip. Dolayısıyla, çocuklarınızla ya da öğrencilerinizle eşzamanlı okumalar yapmaya ve kitaba dair yaratıcı oyunlar oynamaya oldukça elverişli. Yazar Susanna Isern, çocukluk yıllarımızdan bu yana zihnimize yerleşmiş ve kalıplaşmış birtakım keskin çizgileri adeta yeniden çizerken, başka bir bakış açısının mümkün olduğunu da hatırlatıyor. Çünkü bizler, elde edemeyeceğimiz ve sahip olmadığımızı düşündüğümüz şeyleri hedef haline getiriyor, durmadan istiyor, istiyoruz. Bizlere bu düşünüş şeklini aşılayan ebeveynlerimizden el alıyor ve kendi çocuklarımızı da aynı döngüde yetiştiriyoruz. Hâlbuki bakış açısında yapılan ufacık bir değişiklik, tüm arayışlara son verecek. Düşlediğimiz süper güç, aslında içimizde gizli…

edebiyathaber.net (22 Haziran 2022)

Yorum yapın