Süleyman Bulut’tan çocuklara: “Uçankuş’tan Al Haberi”

Kasım 15, 2016

Süleyman Bulut’tan çocuklara: “Uçankuş’tan Al Haberi”

ucankustan_al_haberi_kapak.inddSüleyman Bulut’un 9 ve üzeri yaş grubu için yazdığı “Uçankuş’tan Al Haberi”, Can Çocuk Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Aslan Kral Kork ile başlayan hikâye, Uçankuş’tan Al Haberi ile devam ediyor! Anı, anlatı ve öyküleriyle sevilen yazar Süleyman Bulut’tan çocuklar için iletişim, algı çarpıtmaları ve gazetecilik etiği üzerine muzip olduğu kadar düşündürücü bir roman!

Nereye baksak soru işaretleri görürüz çoğu zaman.

Ne duysak, ‘Yaaaa?’ demekten alamayız kendimizi. Okuduklarımız, ‘Acaba?’ dedirtir bize. (!) ve (?) işaretlerinin zihnimize hücum etmesine engel olamayız… Hiçbir şey sanıldığı gibi değildir çünkü. Söylendiği, duyulduğu, hatta görüldüğü gibi de değildir. Merak böceği olmak istememizin bir nedeni de budur,” diyerek başlıyor Uçankuş’un gazetecilik macerası!

Bu hikâyede de başlıca soru şu: “İşin aslı ne?..”

Aslan Kral Kork’u hatırladınız mı? Kendini tanıttığı gibi “kırk gözlü, kırk kulaklı, kırk pençeli” olmadığını gören orman halkı bu “sahte kral”a şahane bir ders vermişti hani! Fakat işin aslı hâlâ ortaya çıkmadı! Bu kral gerçekten sahte miydi? “Kırk gözlü, kırk kulaklı,

kırk pençeli” gerçek kral neredeydi? Peki ya, böyle bir kral gerçekten var mıydı? Sorular yeni soruları getirirken, hikâye Uçankuş’tan Al Haberi’yle devam ediyor!

Kendisi hakkında halkına yalanlar söyleyen KralKork’a Yeşilyurt sakinlerinin gösterdiği tepki, insanların dünyasında yalnızca bir söylentiden ibaret. Kimse işin aslını bilmiyor. Yeşilyurt Ormanları’nın on yüz bin milyonuncu kralı Aslan KralKork bu konuda kendisine yöneltilen hiçbir soruya cevap vermediği gibi, Aslansaray’ın kapılarını da kimseye açmıyor. Ta ki iddialı bir haber sitesinin “Uçankuş” namlı gazetecisi gerçeğin peşine düşene kadar…

Anı, anlatı ve öyküleriyle sevilen yazar Süleyman Bulut’tan çocuklar için iletişim, algı çarpıtmaları ve gazetecilik etiği üzerine muzip olduğu kadar düşündürücü bir roman!

Süleyman Bulut, kitaplarını imzalamak üzere 35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda! Yazar, 16 Kasım Çarşamba, saat 11.00’de ve 19 Kasım Cumartesi, saat 12.00’de Can Çocuk Yayınları standında okurlarıyla buluşuyor. 

Süleyman Bulut 1954 yılında, Konya’da Beyşehir’in Tolca Köyü’nde doğdu. İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi’ni bitirdi. İktisat okurken, rakamlardan çok harfleri sevdiğini fark edince yazmaya başladı. İlk yazın eserleri olan radyo oyunları İstanbul Radyosu’nda, “Çocuk Bahçesi” ve “Çocuk Saati” programlarında yayınlandı. Oyunlar, televizyon için masallar yazdı. Süleyman Bulut’un Can Çocuk Yayınları’nda otuzu aşkın kitabı bulunmakta.

**

“Her Cevap Yeni Bir Sorudur!

Ne, ne zaman, nerede, nasıl, neden ve kim?

İyi bir merak böceği olmak için vazgeçilmez formül bu. Yine de her zaman, her yerde, her kapıyı da açmaz bu formül. İşin aslı… kendini kolay kolay ele vermez de ondan. Durduğu gibi durmaz, cıva gibidir, şekilden şekle girer. Bin bir yüzü vardır, nereden baktığınıza göre değişir. Bu yüzden, biz habercilerin hiç kolay değildir işi.

Bir de okur kısmı var bunun, apayrı bir sorun…

Sizin için söylemiyorum, ama aslı astarı olmayan, bir kanıta dayanmayan onca şeye kolayca inanan pek çok okur, konu işin aslını öğrenmeye gelince, bin dereden su getirmemizi ister… inanmak için!

Nereden mi biliyorum? E, kaç kere geldi başıma!

Daha yeni, Uçankuş imzasıyla yaptığım “Aslan Kral fena paralandı” haberi, öyle gürültü kopardı ki… Arayanlar, soranlar… Telefonlarım, cep telefonlarım hiç susmadı, e-postalarım doldu taştı. Haberin yayımlandığı internet sayfası baştan aşağı yorum, yorum, yorum… Sonu gelmedi bir türlü!

İşin garibi, hepsi de sözleşmiş gibi aynı cümleyle bitiyordu: “Ee, güzel yazmışsın, kalemine sağlık da…işin aslı ne?”

Baktım, olacak gibi değil… Herkese tek tek cevap yazmaya ömrüm yetmeyecek, dedim ki kendi kendime: “Uçankuş, sen bu haberin kitabını yazarsın!”

Yazdım da. Buyurun, çevirin sayfayı!”

edebiyathaber.net (15 Kasım 2016)

Yorum yapın