Su dolu gezegenimiz nasıl susuz kalıyor?

Mayıs 23, 2023

Su dolu gezegenimiz nasıl susuz kalıyor?

Behiç Ak’ın yazıp resimlediği Ayşe’nin Bulut Projesi, 6 ve üzeri yaş grubu için Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Gülümseten Öyküler” ve “Tombiş Kitaplar” dizilerinin yanı sıra resimli öyküleriyle de çok sevilen sanatçı, düşünür Behiç Ak, doğayla insanın uyum içinde yaşayacağı bir gelecek için bilimsel bir öykü anlatıyor. Dünyanın en önemli sorunlarından su krizine dikkat çekerken, bir çocuğun gözünden, kentleşmenin, ormansızlaşmanın, iklim değişikliğinin gezegenimizin su kaynaklarına ciddi etkilerini aktarıyor. Su uzmanı Dr. Akgün İlhan’ın danışmanlığında yenilenen resimli kitap, çocukları ve yetişkinleri, topraktan havaya, gezegenimizin tüm ekosistemi üzerine ortak okumalara ve birlikte öğrenmeye çağırıyor.

Ayşe, tırmanmaya bayıldığı ceviz ağacının kurumaya başladığını görüp, evden su getirmeye koşar. Ancak, yağışsız geçen günler nedeniyle su kesintisi başlatılmıştır. Demek ki, bir yağmur bulutu oluşturmalıdır. Ama nasıl?.. O sırada tepelerinde beliren minik bir bulut, Ayşe ve kedisi Sarman’ı gökyüzünde bir gezintiye çıkarır. İkisi de, doğadaki su döngüsünden çevre kirliliğine, yenilenebilir enerji kaynaklarından suyun verimli kullanımına ve şehir planlamasına kadar pek çok şey öğrenecektir…

Ayşe’nin Bulut Projesi
, Günışığı Kitaplığı’nın Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları‘nı (SKA) anlatan kitaplarının ilki. Projeye ve ilgili diğer kitaplarımıza dair ayrıntılı bilgi için…

Behiç Ak: Samsun’da doğdu, İstanbul’da mimarlık öğrenimi gördü. 1982’den beri günlük bir gazetede bant karikatür çiziyor. Çocuk kitabı yazarlığı ve çizerliği, oyun yazarlığı ve sanat yönetmenliğinin yanı sıra belgesel film alanında da çalışmaları var. İlk yayımlandığı Japonya’da ödül kazanan Yüksek Tansiyonlu Çınar Ağacı adlı resimli çocuk kitabı, Günışığı Kitaplığı tarafından özgün bir tasarımla yenilendi ve Çince’ye çevrildi (2014). Okumaya yeni başlayanlar için felsefeye giriş niteliğindeki “Tombiş Kitaplar” dizisi, Benim Bir Karışım‘la başladı, Tombiş Maskeli Baloya Katılmak İstemiyor‘la sürüyor. Kırk yıllık karikatür birikiminden çocuklar için seçtiklerini Karikatür Kitabı ve Yaşasın Çocuklar! adlı albümlerde toplayan sanatçının, “Gülümseten Öyküler” adı altında yazıp çizdiği Güneşi Bile Tamir Eden AdamAlaaddin’in Geveze Su BorularıKedilerin Kaybolma MevsimiGalata’nın Tembel Martısı gibi kitapları her yaştan okurun ilgisini topluyor. Behiç Ak’ın, Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği! adlı çocuk romanı Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (ÇOGEM) 2014 Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Roman Ödülü’ne ve Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin (CGYD) 2013 Yılın Çocuk Romanı Ödülü’ne değer görüldü. Dünyanın en saygın ödüllerinden Hans Christian Andersen ve Astrid Lindgren Anma (ALMA) ödüllerine de aday gösterilen sanatçının kitapları çeşitli dillere çevrildi. Son çocuk romanı, Berberdeki Papağan (2022) olan Behiç Ak’ın, Bilyeler (2014) gibi ilgi gören resimli çocuk kitapları Gökdelene Giren Bulut (2017) ve gezegenimizin su sorununa dikkat çeken Ayşe’nin Bulut Projesi (2023) de Günışığı Kitaplığı tarafından güncellenerek yenilendi.

edebiyathaber.net (23 Mayıs 2023)

Yorum yapın