Sinem Çelebioğlu’na 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Ocak 26, 2022

Sinem Çelebioğlu’na 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Yaklaşık on iki yıldır profesyonel anlamda çocuklarla ilgili araştırmalar yapıyor, 0-6 yaş grubundan ilk gençlik çağına dek onlar için kitaplar hazırlıyor ve yaratıcı yazı eğitimleri veriyorum. Bana bu alanda bilgi ve deneyim katan, okul gibi gördüğüm Doğan Kitap’ta editörlük, çevirmenlik ve yayın yönetmenliği yaptığım yıllar boyu, Nazlı Eray, Mavisel Yener, Elif Şafak, Sevim Ak, Feyza Hepçilingirler, Ömür Kurt gibi daha pek çok değerli kalemle çalışma şansım oldu. Birlikte nice kitaplar, kurgular hazırladık. Şimdi ise bu yolculukta birlikte ilerlemekten büyük keyif aldığım sevgili ortağım Nihan Tanrıyakul ile kurduğumuz 25m2 Akademi’de, yine çocuk kitaplarının nasıl yazıldığına dair eğitimler düzenliyorum. Kısacası çocuk ve çocuk kitapları her zaman hayatımın merkezinde yer alıyor. Büyük bir sorumluluk, özen ve dikkat gerektirdiğine inanıyorum. Onlara, hayal güçlerini zenginleştirecek ve kendilerine olan güveni artıracak, eğlenceli ama aynı zamanda hayatlarının bir anında bile olsa işlerine yarayabilecek satırlar hediye etmek istiyorum.

Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Benden iki yaş büyük olan abimin öğretmeninin hediye ettiği, Jules Verne’in Seksen Günde Dünya Turu kitabını, okumayı öğrendikten sonra bir solukta okuduğumu hatırlıyorum. Macera ve temponun bitmediği kurguları o zamandan beri seviyorum. Ayrıntının da ne kadar önemli olduğunu çok iyi örnekleyen bir metin ve yazar.

Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Kurgusal ve teknik anlamda beni heyecanlandıran pek çok iyi örnek geliyor aklıma. Klasiklerden başlayarak günümüzde de iyi yazılan çok sevdiğim metinler var. İçlerinden birini seçmem gerekirse hiç düşünmeden Küçük Prens diyebilirim. Anlatıcısından dinamik olay örgüsüne, canlı diyalog yapısından özgün karakterlerine ve üslubuna dek her tekniği eşsiz kullandığı ama en önemlisi, sevmenin, zihin yerine kalple görmenin ne olduğunu sadece çocuklara değil yetişkinlere de gösterdiği için yazmak isterdim.

Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Hemen hemen her iki günde bir yeni bir çocuk kitabı okuyorum. Kimi zaman eskilere dönüp araştırma yapıyor kimi zaman da yeni çıkanları inceliyorum. Ocak ayından itibaren başladığımız ve 25m2 Akademi’de kronolojik olarak bir sene boyunca çocuk kitaplarını analiz edeceğimiz bir kitap kulübümüz var örneğin. Sevgili sosyolog-eğitmen ve editörümüz Gamze Omurtak ile Robinson Crusoe ve Dünya’nın Merkezine Yolculuk’tan başlayarak her ay önemli bir veya iki kitabı derinlemesine analiz ediyoruz. Dolayısıyla en son yeniden klasikleri okudum ve onların yeri apayrı. Ama son dönemde yeni çıkanlar arasında okuduğum ve kütüphaneme büyük bir keyifle koyduğum bir kitap oldu. Çok sevdiğim Ömür Kurt’un Kitap Tamircisi adlı kitabı hem çocuklara hem yetişkinlere öneriyor, herkesin kitabın karakteri Muhsin Dede ile tanışmasını umuyorum. Çocuklar için yazılan metinlerde aradığımız doğru Türkçe kullanımı, özgün karakter ve kurgu, diyalogların gerçekliği, akıcı ve merak duygusunu hiç kaybetmeyen satırlar hâkim çünkü bu öyküye.

edebiyathaber.net (26 Ocak 2022)

Yorum yapın