Sinan Onuş’tan Türkiye sosyalist hareketinin en ilginç öykülerinden biri: ‘Halk Adına Paralara El Koyuyoruz’

Şubat 28, 2024

Sinan Onuş’tan Türkiye sosyalist hareketinin en ilginç öykülerinden biri: ‘Halk Adına Paralara El Koyuyoruz’

Sinan Okuş’un Halk Adına Paralara El Koyuyoruz adlı kitabı Doğan Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Halk Adına Paralara El Koyuyoruz, gazeteci Sinan Onuş’un Türkiye sosyalist hareketinin en ilginç öykülerinden birini titiz bir araştırmayla, bire bir tanıklıklarla anlattığı, dudağınızda gülümseme, kalbinizde hüzünle okuyacağınız, roman tadında bir kitap.

Bu kitapta anlatılan her şey ve adı geçen kişi ve kurumlar tümüyle gerçektir.

1970’ler Ankara… Bir grup öğrenci Basın Yayın Yüksek Okulu’nun stüdyolarının olduğu katı karargâha çevirmiş orada yaşıyor, birbirlerinden hiç ayrılmıyor, adeta birlikte nefes alıyorlardı. Basın Yayın Komünü diyorlardı onlara. Devrime inanıyorlardı, gelecek güzel günlere. Ve devrimi örgütlemek için paraya ihtiyaçları vardı, Deniz Gezmişlerin, Mahir Çayanların olduğu gibi. Komüncüler düşünüp taşınıp banka soymaya karar verdiler. Ve talih yüzlerine güldü. Bir arkadaşları Ziraat Bankası’nda çalışıyordu ve İzmir’den Denizli’ye paraları taşıyacak araçta olacaktı. 20’li yaşlarındaki bir grup genç, bütün memleketin soluğunu tutup izleyeceği bir soygun planladılar. Ziraat Bankası aracında banka görevlilerine silah doğrultup, “Türkiye halkının kurtuluşu adına arabadaki paralara el koyuyoruz” dediler. Artık 4 milyonları vardı ama onlar beş parasızlardı. Soygun parasının tek kuruşuna bile dokunmadılar. Kaçışları, yakalanışları ve sonrasında cezaevinden firar edişleri masum ve ölümüne cesur bir macera olarak tarihe yazıldı.

Sinan Onuş, 1973 yılında Ankara’da doğdu. Gazeteciliğe 2000’e Doğru dergisinde başladı. Ardından sırasıyla Aydınlık dergisi, BBC News Türkçe, TRT, CRI Türk FM, Yörünge ve M5 Savunma dergisi ile Sputnik Türkiye/RS FM’de muhabir ve yönetici olarak çalıştı. Yazarın diğer kitapları ise şunlar: Parola: İnkılap/27 Mayıs’ı Yapanlar AnlatıyorTeşkilat-ı Mahsusa’dan Kurtuluş Savaşı’na/Kızılca Kıyamet/Alb. Ali Rıza Bey ve Yzb. Fuat Bey’in GünlükleriHatice Cengiz Anlatıyor: Cemal Kaşıkçı/Hayatı, Mücadelesi, Sırları… Eski Türkçeden (Osmanlıca) günümüz Türkçesine transkribe ederek yayın hazırladığı kitaplar ise Atatürk’ün Eskişehir-İzmit Konuşmaları 1923Atatürk Anlatıyor: Hatıralarım ve Atatürk’ün Savarona’da 56 Günü’dür.

edebiyathaber.net (28 Şubat 2024)

Yorum yapın