“Şimdi’nin Gücü”ne erişim yolları | Feza Karakaş

Aralık 21, 2022

“Şimdi’nin Gücü”ne erişim yolları | Feza Karakaş

Şimdi’nin Gücü, gerçek varlığımızı keşfetmemize, acılarımızın kaynağının farkına varıp onları bırakıvermemize ve derin iç huzurunu bulmamıza yardımcı olacak kapsamlı bir kişisel gelişim kitabı. 

Şimdiye kadar milyonlarca basılmış, pek çok dile çevrilmiş, okurların yaşamına dokunup dönüşüm yaratmayı başarmış bir metin aynı zamanda. Anda kalmanın önemini, gerçeğin şimdide olduğunu, gelecek için endişelenerek ya da geçmişten pişmanlık duyarak geçirilen her dakikanın kaybedilmiş zamanlar olduğunu vurgulayan bir işaret fişeği. Eckhart Tolle, okurlara gerçek benliklerine ulaşma yolunu göstererek, onları hakikatin ve aydınlanmanın keşfine ulaşmaları için ilham verici bir manevi yolculuğa çıkarıyor. Zaman diye yarattığımız illüzyon ile kendimizi nasıl kölesi yaptığımızı gösteriyor. Şimdiki anın farkındalığını geliştirmek ve içsel varlığımızla daha derin bir bağlantı kurmak için yararlı alıştırmalar ve ipuçları veriyor.

Tolle, Şimdi’nin Gücü’nün ilk bölümünde okurları andan uzaklaştıran zihinleriyle tanıştırıyor. Acının yaratıcısı olma konusunda oynadıkları kurban rollerinden uyandırıp, şimdiki zamanda yaşayarak nasıl sakin bir kimliğe sahip olabilecekleri konusunda onlara çıkış yollarını gösteriyor.  Yolculuk heyecan verici; yazar yol boyunca varlığımızın yok edilemez olduğunu ve özümüze nasıl bağlanacağımızı anlatıyor.  Özümüze ulaşıp, aydınlanma yaşamanın ve zihnin olumsuz etkisinden kurtulmanın tek yolunun yoğun bir şekilde şimdiye odaklanmaktan geçtiğini vurguluyor. 

Geçmiş yaşandı, gelecek ise henüz gelmedi. Bizi eyleme geçirebilecek tek şey, içinde yaşadığımız şimdi. O yüzden geçmişi ait olduğu yerde bırakmanın, henüz gelmemiş olan gelecekte oyalanmamanın, her anı olduğu gibi yaşamaya başlamanın, akışta kalabilmenin, yaratacağımız neşe ve iç huzurun formülünü ortaya çıkarmamızın yollarını bulabiliriz. Şimdide yaşamayı öğrenebilirsek ana odaklanır, acılarımıza son verebilir, stres dolu düşüncelerin etkisinden kurtulup aydınlanabiliriz. 

Tolle, çektiğimiz acıların kaynağının şimdiki anda kalamayıp, geçmişe ve geleceğe bağlı kalma konusundaki ısrarımızdan kaynaklandığını, oysa aradığımız barışın aslında her zaman şimdide var olduğunu gösteriyor, tek yapmamız gereken şimdide olmaktır diyor. Duygularımızın ve davranışlarımızın farkına varmanın önemini vurguluyor. An içinde ne düşünüyoruz? Zihnimiz geçmişe mi gitti, gelecek hayalinin içine mi girdi? Duygularımızı farkına varmak o anda nerede olduğumuzu ve ne düşündüğümüzü farkına varmamızı sağlayabilir. 

Eckhart Tolle,  geçmişi bırakamamanın acıları biriktireceğini ve acı-bedeni oluşturacağını belirtiyor. Geride bırakamadığımız sürece, yolculuğa çıkarken taşıdığımız bavullar gibi her gittiğimiz yere acıları da götüreceğimizi ve acı bedeni yaratacağımızı savunuyor. Tutunduğumuz, bırakmadığımız her olumsuz hikâye ve yargı, acı-bedeni oluşturmak için birikmeye devam eder. Zamanla acı beden zihnimizi ele geçirir. Acılarımızı sürekli yeniden yaşar, olumsuzluklarla beslenip dururuz. Geçmişin ve yaşanılmasından korkulan geleceğin tutsağı haline gelir, şimdide kalamayınca geçmişi geleceğe yansıtırız. Buna karşılık şimdide kalmayı başarabildiğimizde, yaşama özümüzden yanıt verir, neşeyle akarız. İç dünyamızın farkına vardığımızda, dingin iç dünyamızdan dış dünyamız da olumlu etkilenir, hedeflerimize daha kolay ulaşırız. 

Şimdi’nin Gücü’nün dünya çapında iki milyondan fazla kopya satmasına, otuzdan fazla yabancı dile çevrilmesine şaşırmamak gerek. Şimdide kalmanın önemini anlatan ve bunu başarmanın yollarını göstermek için yazılan bu kitap, kendinizi acıdan ve yanılgıdan kurtarmak, zihinsel kirliliğinizin farklı biçimlerinden kendinizi iyileştirmek için iyi bir rehber. Farkındalık ve meditatif uygulamalarla ilgilenenler; ruhsal büyüme, iç huzur ve aydınlanma arayan okurlara da özellikle öneriyorum Şimdi’nin Gücü’nü.

edebiyathaber.net (21 Aralık 2022)

Yorum yapın