Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ında önemli ayrılık

Ocak 27, 2022

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ında önemli ayrılık

Yıllardır klasikleri ve önemli kitapları okurla buluşturan köklü yayınevi Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nda, Genel Müdür ve Genel Yayın Yönetmeni olan Ahmet Salcan, 17 yıldır sürdürdüğü görevinden ayrıldı.

Ahmet Salcan, yayınevi yazarlarına gönderdiği veda mektubunun bir bölümünde, yazar Mehmet Zaman Saçlıoğlu’nun facebook adresinden yaptığı açıklamaya göre, şunları dile getirdi:

Bir külliyat oluşturduk: Başta Hasan Âli Yücel Klasikler Dizisi olmak üzere, Modern Klasiklerden Çocuk Klasiklerine, Türk Edebiyatı Klasiklerinden Biyografi Dizisine, Bilim ve Sanat kitaplarına okurun heyecanla bir yenisini beklediği diziler yarattık.Göreve başlar başlamaz yaptığım ilk işlerden biri çocuk yayınları alanına girmekti. Bugüne kadar on milyonlarca kitabı çocuklarımıza ulaştırabildik; geleceğin nitelikli okurları bu kitaplarla büyüdü. Son on altı yılda etrafınızda eline İş Bankası kitabı değmemiş çocuk var mı? (Keşke daha da fazlasını yapabilseydik.) Bu çocuklarımızın ileriki yaşlarında nitelikli kitaplar yayımlayan yayınevlerinin takipçileri olacaklarından emin olabilirsiniz. Rakamlardan söz edecek olursam, İş Bankası Kültür Yayınları 1956-2005 tarihleri arasında toplam 838 başlıkta kitap yayımlamışken, 2005-2021 döneminde portföye kattığımız yeni başlık sayısı 4576’dır. Göreve başladığım 2005 yılında 300 bin adete yakın kitap satılırken, 2021 yılında 18 milyon adetin üzerindeki kitap satışlarıyla Türkiye yayıncılık rekorlarını kırdık. Nitelikten bahsetmeye gerek dahi duymuyorum: Hangi siyasi görüşten olursa olsun, yayımladığımız kitaplarla toplumun her kesimine hitap etmeye çaba gösterdiğimizin teyidi portföyümüze bakıldığında kolaylıkla görülebilir.2006 yılından itibaren şirketimiz her yıl kâr etmiştir; bunu da ana sermayedarın maddi katkısıyla değil, nitelikli kitap seçen kadromuzun emekleri, düşük kâr marjlarıyla kitap üreten-satan ve tasarrufa dikkat eden ekibimizin becerisiyle başarabildik. Bu süreçte kitaptan kazandığımızı yine okurlarımıza ve sektörün bileşenlerine aktarmaya gayret ettiğimizi belirtmek isterim. Biriken maddi kazançlar, alt gelir gruplarındaki insanların da kitap alabilmesini sağlamak amacıyla kitap fiyatlarına yansıtılmıştır. Zira şiarımız “yayımladığımız her kitap okura ulaşabilsin ve okunsun” olmuştur. Okurlarımızın yayımladığımız kitaplara kolayca erişebilmesi için, Trabzon’dan Diyarbakır’a, Konya’dan Eskişehir’e, Kayseri’den Samsun’a Anadolu’nun birçok kentinde sayısı yirmi yediye ulaşan kitabevi açtık, ileriki yıllarda açılacak kitabevlerimizi de bu perspektifle planladık. Ama ve ama, 138’i son 17 yılda aramıza katılan 140 vefakâr çalışma arkadaşım olmasaydı, bu işler kesinlikle başarılamazdı. Editoryal kadrosundan üretim, tasarım, satış, muhasebe, kitabevi ve depo kadrolarına kadar her biri azimle, özveriyle ama en önemlisi severek çalışan ekibin kaptanı olmaktan hayatım boyunca gurur ve şeref duyacağım.”

Salcan’ın kendi isteği ile ayrılmadığı yönünde söylentiler olsa da, neden ayrıldığı tam olarak henüz bilinmiyor.

edebiyathaber.net (27 Ocak 2022)

Yorum yapın