Şeyhmus Diken bilinen ve bilinmeyen yönleriyle Ahmed Arif’i ele alıyor

Ağustos 7, 2018

Şeyhmus Diken bilinen ve bilinmeyen yönleriyle Ahmed Arif’i ele alıyor

Seyhmus Diken’in “Ahmed Arif: Abisi Olmak Halkının” adlı kitabı İletişim Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Zafer Çarşısı’ndaki sohbetlerimizden birinde biraz da biz gençler, “kendi kuşağının yaşadığı acı ve zulümleri” yaşamayalım diye onca ezaya, cefaya katlanmış olduklarını söylemişti. Sonra benzer sözleri mektuplarından birinde gördüm. “Zaten yaptığımız ne ki? Kimsenin karnında açlığı, ayağında yalınlığı ve sırtında çıplaklığı kalmasın diye ömrümüzden bir parça vermek. Hepsi bu…”

1927 yılının bir Nisan günü Diyarbekir’in taş evlerinden birinde doğar; Siverek’ten, Afyon’dan geçen yolu Ankara’ya dek uzanır. Şiire vurulur, onunla var olur. Mahpusta şiiri konuşur, sevdada her daim onun şiiri çağırılır. Dostluk, değerbilirlik onun can damarıdır. Şahdamarı da yurdu… Ne de olsa “eşkıya kanı” taşır, sevdiğinin dahi saçlarına “kan gülleri” takar…

Sadece Diyarbekir’in değil tüm halkının abisidir Ahmed Arif. Şeyhmus Diken, Ahmed Arif’in bilinenlerinin yanı sıra dostlarının dağarcığında kalmış hatıralarını da dile getirdiği kitabında şairin hayatının izini sürüyor, satır aralarında onun sesini işitebileceğimiz bir anılar manzumesi sunuyor.

Hasretinden Prangalar Eskittim’in yayımlanışının 50. yılı anısına, özel bir kalemden özel bir kitap…

Kitaptan bir bölüm okumak için>>>

Şeyhmus Diken

Diyarbakır Suriçi’nin Alipaşa Mahallesi’nde doğdu. Liseye kadar Diyarbakır’da okudu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset ve İdari Bilimler Bölümü’nü bitirdikten sonra üç yıl mülki idare amirliği yaptı. 12 Eylül askerî darbesi mağduru olarak memuriyet hayatı sona erdi.

Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi ve Uluslararası PEN Yazarlar Örgütü Türkiye Merkezi’nin Diyarbakır temsilcisidir. BirGün gazetesinde 12 yıl köşe yazarlığı yaptı. Tigris Haber Gazetesi ve www.bianet.org yazarıdır. Çok sayıda sivil toplum kuruluşunda yönetici, danışma kurulu üyesi, temsilci ve sivil toplum aktivistidir. 13 şiiri Udi Yervant tarafından bestelenmiş, “Diyarbekir Hikâyeleri” oyunu İmgesel Düşler Tiyatro Topluluğu tarafından oyunlaştırılmıştır.

İletişim Yayınları tarafından yayımlanmış kitapları: Sırrını Surlarına Fısıldayan Şehir: Diyarbakır (2002), Diyarbekir Diyarım, Yitirmişem Yanarım (2003), İsyan Sürgünleri (2005), Amidalılar – Sürgündeki Diyarbekirliler (2007), “Ula Fılle Hoşgeldin” (2012) ve Kürdistan’da Sivil Toplum (Nurcan Baysal ile birlikte, 2015). Diğer kitapları şunlardır: Kürdîlihicazkâr Metinler (Doruk,1997), Güneydoğu’da Sivil Hayat (Metis, 2001), Tango ve Diyarbakır (Lis, 2004), Taşlar Şahit (Lis, 2008), Zevalsiz Ömrün Sürgünü Mehmed Uzun (Lis, 2009), Diyarbekir El Sallıyor (Diyarbakır Tabip Odası, 2009), Bir Kürdün AKP Okumaları (Evrensel, 2009), Gittiler İşte (Aras, 2011), Bir İnsan Hakları Delisi Rıdvan Kızgın (Dipnot, 2012), ŞehrAmed (Heyamola, 2014), Amida Ana (Can, 2014), Memleket Ahvali (Dipnot, 2016), Ahım Var Diyarbakır (Aras, 2017). Kitapları Fransızca, İngilizce, Almanca, Bulgarca ile Kürtçenin Kurmancî ve Sorani lehçelerine çevrilip basılmıştır.

Twitter: @SeyhmusDiken
Facebook: Şeyhmus Diken
İnstagram: seyhmusdiken
E-mail: [email protected]

edebiyathaber.net (7 Ağustos 2018)

Yorum yapın