Sefa Salantur, çocukları TBMM’nin kurulduğu güne doğru bir zaman yolculuğuna çıkarıyor

Mayıs 3, 2023

Sefa Salantur, çocukları TBMM’nin kurulduğu güne doğru bir zaman yolculuğuna çıkarıyor

Sefa Salantur’un yazdığı Zeynep Ertunç’un resimlediği İlk Meclis’e Yolculuk adlı kitap Doğan Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

İlk Meclis’e Yolculuk’ta zor şartlar altındaki ülkemizi kuşatan kara bulutları özgürlük umuduyla dağıtan, millet iradesinin kalbinin Ankara’da atmasını sağlayan, yurdun her köşesine bağımsızlık umudunu dalga dalga yayan Meclis’imizin açılış öyküsünü çocuklardan dinliyoruz.

Türkiye genelindeki bir bilgi yarışmasını kazanan Burcu ve Umut’un ödülü, zaman makinesiyle 23 Nisan 1920’ye yolculuk yapmaktır. 1920’de küçük bir kasaba olan Ankara’ya gidip Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışına katılacak, ülkemizi düşmanlardan kurtararak bugün özgürce yaşamamızı sağlayan Büyük Atatürk ile buluşacak, Kurtuluş Savaşı’na omuz veren değerli kahramanlarımızla tanışacaklardır.

Burcu ve Umut, ders kitaplarında gördükleri ve defalarca ziyaret ettikleri Meclis binasına hayran hayran baktı. “Ne kadar eski görünüyor. Çatısı da rengârenk,” dedi Burcu. Necati Bey anlatmaya başladı: “Bu bina 1915 yılında Osmanlı Hükümeti tarafından yaptırılmaya başlandı ancak tüm çabalara rağmen malzeme sıkıntısı ve savaş nedeniyle tamamlanamamıştı. Binanın mimarı Hasip Bey, askerlik görevini yaparken şehit olmuştu. İnşaatın tamamlandığını göremedi. 1919’da Ankara kısa bir süre Fransızların işgaline uğradı. O sırada Fransızlar buraya yerleşti ancak Mustafa Kemal’in Ankara’ya gelmesi üzerine binayı terk ettiler. Mustafa Kemal bu binayı Meclis olarak açmak isteyince, inşaatın tamamlanması için beni görevlendirdi. Tüm şehir halkının yardımıyla eksikleri tamamladık. Milletvekili sıraları okullardan, masa ve sandalyeler resmî dairelerden, gaz lambaları kahvehanelerden getirildi. Pencerelerine cam takıldı. Isınmak için sobalar kuruldu. Çatı malzemeleri esnaf ve vatandaşlardan temin edildi. Sıvası yapıldı.”

Sefa Salantur 1967’de Gümüşhane’de doğdu. İşletme ve ekonomi üzerine yükseköğrenim gördü. Uzun yıllar Ankara’da Türkiye gazetesi, TGRT ve İHA ve Akşam’da siyaset muhabirliği yaptı. 2002’de TBMM Başkanlığında Basın ve Halkla İlişkiler biriminde görev aldı. 2011’e kadar TBMM Başkan Danışmanı görevinde bulundu. 2011’de Anadolu Ajansı parlamento haberleri editörü olarak başladığı görevinden 2020’de emekli oldu. Halen serbest gazetecilik yapmaktadır. Doğan Kitap’dan Sakin Güç Köksal Toptan isimli araştırma-inceleme kitabı yayımlandı. Fenerbahçe kongre üyesidir. Ayten Hanım’ın eşi ve Yağmur’un babasıdır.

Zeynep Ertunç 19. 10. 1990’da Ankara’da doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünden mezun oldu. Heykel ve resim çalışmalarının yanında illüstrasyon çalışmaları yapmaya başladı. Hayal etme kapasitesi onu şimdilerde meşgul olduğu renkler, çizgiler, doğa, estetik olan her şeyin mevcut olduğu, tüm bu yaratım gücünü yansıtabileceği, evrene olduğum ve yeryüzünde de katkı olabileceğim hediyeyi paylaşabileceği bir geleceği yaratma şansı verdi. Her şey için şükran duyduğu yaşamında hayallerinin ötesinde çocuk DO kitabı illüstrasyon çalışmalarını hâlen sürdürmekte.

edebiyathaber.net (3 Mayıs 2023)

Yorum yapın