Sanat eseriyle kurduğumuz ilişki değişir mi?

Nisan 7, 2017

Sanat eseriyle kurduğumuz ilişki değişir mi?

sanat icgudusu kapakDenis Dutton’unSanat İçgüdüsü” adlı kitabı, Murat Turan çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İnsanın sanat serüveni de tıpkı insanın tarih boyu evrimi gibi geçmişle sürekli bir iletişim ve etkileşim halindedir. Sanat İçgüdüsü, insanın sanatsal yaratımın izlerini süren, bulduğu izleri makul bir çerçeve içinde tartışan eşsiz bir çalışma. İnsanın sanat eserlerinden zevk almasının temellerinin de sorunsallaştırıldığı kitapta disiplinler arası bir stratejiye yaslanılarak, geniş bir alanda sanatın işlevi gözler önüne seriliyor.

“Bu kitaptaki amacım en başından sanatın genel niteliklerini evrilmiş adaptasyonlar olarak açıklamaktı. Standart kanona tekrar tekrar göndermeler yapmış olsam da, alt uçtaki popüler sanat diye görmezden gelinebilecek şeyleri de analize dahil etme niyetiyle yazdım. Eğer analizim doğruysa, uyku vakti hikâyelerinden, Susam Sokağı’ndan ve gençlik edebiyatından televizyon dizilerine, aşk romanlarına ve formüllerle yazılmış Hollywood filmlerine kadar uzanan sanat eğrisi hakkında daha anlamlı bir tartışma yürütmemize olanak tanıyacaktır.”

İlk 16 sayfa için>>>

Denis Dutton

9 Şubat 1944’te California’da doğdu. Kuzey Hollywood Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1966’da California Üniversitesi’nde felsefe öğrenimi gördü, ardından Santa Barbara Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı. Özellikle sanat alanındaki çalışmalarıyla bilinen filozof, aynı zamanda web (ağ) girişimcisi ve medya aktivistidir. The Art Instinct (Sanat İçgüdüsü) adlı kitap, 28 Aralık 2010’da kanserden ötürü hayatını kaybeden Denis Dutton’ın en meşhur çalışmalarından biridir.

edebiyathaber.net (7 Nisan 2017)

Yorum yapın