Samsun’dan Avustralya’ya uzanan yol: “Felek Beni Okyanustan Aşırdı”

Eylül 19, 2022

Samsun’dan Avustralya’ya uzanan yol: “Felek Beni Okyanustan Aşırdı”

Orhan Gazi’nin “Felek Beni Okyanustan Aşırdı” adlı kitabı Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Asıl adı “Battal Gazi Orhan”dı, sahne adı olarak “Orhan Gazi”yi benimsedi…

Samsun’da bir yandan sahneye çıkıp diğer yandan çalışırken işçi olarak yurtdışına gitmeye karar veren Orhan Gazi, bundan neredeyse yarım asır önce Samısun’dan kalkıp ta Avustralya’ya gitti, ekmek parası için… Uçakla neredeyse bir günlük yol…

Takvimler 10 Haziran 1970’i gösteriyordu.

Tam 15 yıl Türkiye’ye dönemedi Orhan Gazi, zira yol uzun, yolculuk masraflıydı…

Bu arada boş durmadı Avustralya’da: Sydney’deki ilk Türk restoranını açtı… Avustralya’da çıkan ilk Türk plağına imza attı…. Türk Musiki Derneği’nin kurucularından oldu… Yeri geldi Türk spor kulübü için çalıştı, yeri geldi tiyatro sahnesine çıktı… Kısaca vatan millet sevgisi neyi gerektiriyorsa, yabancı ellerde Türkiye en iyi nasıl temsil edilecekse o da onu yaptı.

Ömrünün yarsından fazlasını geçirdiği Avustralya ikinci memleketi oldu. Çocukları orada doğdu, orada büyüdü…

Ama vatan hasreti ağır bastı, 43 yıl sonra doğduğu topraklara kesin dönüş yaptı.

Ve yaşadıkları unutulmasın, örnek alınsın diye bu kitabı yazdı.

Kahvehanedeki arkadaşlardan bir de “Anadoluspor” adında bir kulübümüz olduğunu öğrendim. Bir hafta sonra da yönetim kurulu seçimi olacakmış. Futbol ilgi duyduğum bir spordu, yönetim konusunda da bir şeyler biliyordum.

(…) Oysa işimiz zordu, amatör bir kulüptük ama yine de az da olsa belli bir paraya ihtiyacımız vardı. Vatandaşlarımızdan yardım topluyor, piyango tertipliyorduk.

Burada bir anımı anlatmadan geçemeyeceğim.

Para durumumuzu Türk Cemiyeti Başkanı Kemal Döver’e anlattım. “Orhan sen tüberküloz, ben veremim, ne fark var ki? Aynı sıkıntıyı ben de cemiyet olarak çekiyorum” deyince bir şey diyemedim. Tek çaremiz, vatandaşlarımızın kapılarını tek tek çalıp onlardan yardım istemekti. İki yüz elli dolar bize yetiyordu.

Bayrağımızı koynuma aldım, kapı kapı dolaşmaya başladık. Kapıyı açana koynumdan bayrağı çıkarıp, “Gençlerimiz bayrağımız olan formalarıyla ülkemizi temsil edecekler” dememize rağmen beş dolar toplayamadık. “Biz hotboldan ağnamazuk” deyip kapıyı kapatıyorlardı.

Kemal Abi, “Dur Orhan, bu iş böyle olmayacak” dedi. Yine kapısını çaldığımız bir Türk evinden karşımıza çıkan yaşlı teyzeye Kemal Abi, “Cami yaptırıyok ana” dedi bağırarak. Yaşlı kadın içeriye seslenip “Gelin yirmi lira getir oradan” deyince şaşırıp kalmıştım. Bayrak için para alamamış, “Cami yaptırıyoruz” diye yalan söyleyerek yüz yetmiş lira toplamıştık. Bu parayla ihtiyaçlarımızın büyük kısmını karşılayıp rahatladık.

Yazar Hakkında

Orhan Gazi, 1944 yılında Samsun’un Ladik kazasının Ahmetsaray köyünde dünyaya geldi.İlkokul günlerini Samsun’un kazalarında geçirdi. Babasının memuriyeti nedeniyle 1970 Eylül’ünde Trabzon’a tayin oldular.

Asıl adı “BATTAL GAZİ ORHAN” olan sanatçı, Trabzon’da okul yıllarında dahi Türk Halk Müziği dalında halkevi çalışmalarına katılarak bu yönde kendini geliştirdi. Okulu bitirdikten sonra askere alındı, 1966 yılında askerlik hizmetini bitirip bir yıl sonra evlendi.

Halkevi çalışmalarından kopmayan sanatçı, İnci ve Çağlayan gazinolarında program yapmaya başladı. Trabzon’da on yıl kaldıktan sonra 1969 yılı Eylül’ünde memleketi Samsun’a geldi.

Samsun’da da bir Türk halk müziği grubu oluşturup Samsun Teras Aile Gazinosu’nda solist olarak programa başladı. İki ay kadar çalışıp başarılı programlara imza attı.10 Haziran 1970 tarihinde işçi statüsüyle Avustralya’ya gitti “ORHAN GAZİ” adıyla kendisini Avustralya’daki vatandaşlarımıza mal eden sanatçı, orada birçok çalışmaya imza attı. 1975 ve 1977 yıllarında iki plak çıkardı. Çok yönlü bir kişiliğe sahip olan sanatçı, tiyatro oyunculuğu da yaptı. Kırk üç yıl Sydney’de yaşayan sanatçı, vatan hasretine dayanamayıp 2013 yılında yurda kesin dönüş yaptı.Sanatçı evli olup, iki kızı ve beş torunu vardır.

edebiyathaber.net (19 Eylül 2022)

Yorum yapın