Samanta Schweblin son romanı Kentukiler’de teknoloji-insan ilişkisine odaklanıyor

Ekim 24, 2023

Samanta Schweblin son romanı Kentukiler’de teknoloji-insan ilişkisine odaklanıyor

Samanta Schweblin‘in “Kentukiler” adlı romanı, Saliha Nilüfer çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Sanal ve gerçek arasındaki çizgilerin ortadan kalktığı bir dünyada kim izleyen, kim izlenen konumda? 

Samanta Schweblin’in bu son romanında insanların yeni takıntısı “kentuki” adı verilen oyuncaklar. Mahremiyet, gözetleme, kimlik gibi kavramların öne çıktığı Kentukiler‘de Arjantinli yazar, teknoloji-insan ilişkisi üzerinden insanların birbirleriyle ilişkilerine dair çarpıcı sorular yönelterek günümüzü mercek altına alıyor.
 
#arjantinedebiyatı #teknoloji #oyuncak #sanal #gözetleme #yaşam #insanlık

SAMANTA SCHWEBLIN, 1978’de, Arjantin’in Buenos Aires kentinde doğdu. Buenos Aires Üniversitesi’nde sinemacılık öğrenimi gördü. İlk derlemesi El Núcleo del Disturbio‘yu (Karmaşanın Merkezi) 2002’de, bu derlemedeki öykülerin bir kısmını içeren Ağızdaki Kuşlar‘ı 2008’de, üçüncü derlemesi Yedi Boş Ev‘i 2015’te yayımladı. Öyküleri Arjantin ve Güney Amerika’da Fondo Nacional de las Artes, Haroldo Conti, Casa de las Américas gibi ödüllere layık görüldü. Granta dergisi tarafından İspanyolca dilinde eser veren en iyi genç yazarlar arasında gösterildi. İlk romanı Kurtarma Mesafesi 2017’de Man Booker Ödülü kısa listesinde yer aldı.
 
SALİHA NİLÜFER, 1972’de İstanbul’da doğdu. İngilizce ve İspanyolcadan çeviri yapıyor. İlk şiirleri kitap-lık, Ludingirra, Ağır ol Bay Düzyazı‘da ya­yımlandı. Sebastian Knight Bir Endülüs Hikâyesi (roman) 2006’da, Yokoluş Serüveni (şiir) 2016’da, Ekosemelek Kuklaları İş Başında (çocuk kitabı) ise 2018’de yayımlanmıştır. Başlıca çevirileri: İnsanın Bir Dakikası, Tuhaf Zamanlar, Dünya ve Ben, Cennet Başka Yerde, Yasak Bölge ve Çekişme Diyarında, Bütün İnsanlar Yalancıdır, Karasevdalılar, Yasak Olmayan Hazlar, Yedi Deli Adam, Portekiz’e Yolculuk.

edebiyathaber.net (24 Ekim 2023) 

Yorum yapın