Sabiha Gürdemir’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Aralık 22, 2021

Sabiha Gürdemir’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz? 

İki sebebim var, ilki anlatmayı seviyor olmam. Düşündüğümü, öğrendiğimi, hissettiğimi anlatmaya ve aklımdaki soruları sormaya ihtiyacım var. Yazmak bu ihtiyacı karşılıyor. Çocuk kitaplarının yalnızca çocuklar için yazılmadığını daha kapsayıcı olduklarını düşünüyorum. 3 yaş ve üstü için hazırladığım bir hikayeyle anlatacaklarımı yalınlaştırarak herkes için yazabilmek mümkün oluyor.

İkincisi Çocuklarla Felsefe yapıyor olmam. 4 yaştan itibaren çocuklarla düzenli olarak felsefe atölyeleri düzenliyorum. Cevaplar dikte etmek yerine çocukların düşünmelerini sağlayacak sorular soran çocuk kitapları eşliğinde sorgulamalarına, kendilerini ve çevrelerini anlamalarına şahit oluyorum. Ve bunun çok anlamlı bir çaba olduğuna inanıyorum. Çocukların düşünüp sorgulamasına araç olacak kitaplar yazarak bu çabayı destekliyorum diyebilirim.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı? 

Okumayı öğrendikten sonraki ilk doğum günümde Sakar Tay adında bir kitap hediye olarak gelmişti, hızlı okuyamadığım için okumam çok uzun sürmüştü. Hepsi iz bırakmıştır muhakkak ama Darüşşafaka’da İngilizce dersinde okuduğum George Orwell’in Hayvan Çiftliği’ni ayırabilirim. O günlerde sınıfta yaptığım tartışmalar pek çok kavramla ilgili ilk fikirlerimin oluşmasını destekledi. 

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu? 

Okuyup kapatınca tam da bu cümleyi kurduğum, yazdıklarımın okuyanlara “o” anı yaşattığını hayal ettiğim, kendim yazmış gibi sevdiğim bir kitap var. Leo Lionni’nin Yeşil Kuyruklu Fare kitabı. Kuyruğunda boyasıyla kalan fareyi kendime çok benzetir, her okuduğumda içinde yeni sorular bulur düşünürüm. Okuduklarımın da yazdıklarımın da bir soru soruyor olmasını önemsiyorum. Bu anlamda İçimizdeki Şeytan’ı da imrenerek okudum hep. Her birimiz birbirimizden bu kadar farklıyken ortak bir yerden her okuyanın kendini sorgulamasını sağlayabilecek beceride hikayeler, karakterler anlatabilmeyi diliyorum kendim için.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

Çocuklarla Felsefe atölyeleri düzenlediğim için çocuk kitapları işimin önemli bir parçası. Her hafta çocuklara uyaran olarak sunmak üzere çocuk kitapları inceliyorum. Oğlumla ortak kullandığımız bir kütüphanemiz var. En son eklenen kitap benim yazdığım Elanko, bu aralar her gün okunuyor. Kendini tanımak üzerine her yaştan okuru düşündürecek sorular soran bir hikaye. En son okuduğum kitap da Matt Lamothe’nin yazdığı ve resimlediği İşte Benim Bir Günüm. Dünyanın yedi farklı yerinden yedi farklı çocuğun bir gününü anlatan farklı kültürleri tanımak üzerine sohbet edebileceğiniz keyifli bir kitap. İkisini de tavsiye ederim. 

edebiyathaber.net (22 Aralık 2021)

Yorum yapın