Şaban Çuman’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Şubat 15, 2023

Şaban Çuman’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Bunun birkaç sebebi var. İlki, ben bir öğretmenim ve hayatımın büyük bir kısmını çocuklarla geçiriyor ve onlara bir şeyler katmaya çalışıyorum. Bu nedenle yazılarım da onlarla kurmaya çalıştığım iletişim köprülerinden bir yenisi gibi geliyor. Diğer sebepse, oldum olası kişilik ve hissediş olarak kendimi yetişkinlerden daha çok onlara yakın buldum. En çok onlarla eğlendim, en çok onlara bir şeyler sunarken mutlu oldum ve hep onlar gibi kalmak istedim. Bu sebeple onların renkli ve büyülü dünyası için yazmak çok daha büyük bir mutluluk benim için. 

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

 İlk okuduğum kitabı hatırlamıyorum ama bende tesiri olduğunu hatırladığım iki öykü var. İlki, Eflatun Cem Güney’in “Perili El” masalı. Bir ders kitabında okuduğum bu masalın sonunda adı yazan Eflatun Cem Güney’le ilk tanışmam bu şekilde oldu. Sonrasında diğer masallarına da ulaştım ve eşsiz anlatımının, üslubunun ve şiirselliğinin tadına doyamayacağım bir okuma serüvenine giriştim. 

İkinci olarak -köyün başında nerden bulduysam- Kral Arthur ve Yuvarlak Masa Şövalyelerinin, bir çocuk kitabı uyarlamasına rastladım. Kutsal Kâse peşinde gizemli bir yolculuk, bilge bir danışman, erdemli bir hükümdar, sihirli bir kılıç, adanmış şövalyeler… O tadı yakalamaya çalıştım sanıyorum ömrümce. Kral Arthur ve kutsal kâse, hala en çok ilgimi çeken anlatıların başında gelir diyebilirim.

Bu eserler benim mitolojiye, büyülü gerçekliğe, masallara ve fantastik edebiyata ilk uyanışım oldu ve bugün hala süren bir yol çizdi önüme.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

 İyi ki yazdım dediğim, kendi kitabım Orman Dünya Efsanesi var. Gerçek hikâyelerden ilhamla yazdığım, gerçek insanların, gerçek ağaçların ve gerçek bir dünyanın öyküsünü anlattığım, unutulmamalarında katkı sahibi olduğum, sesleri olduğum için gurur duyduğum gölgede kalmış öyküleri seslediğim, kaç kitap daha yazarsam yazayım, yeri hep bambaşka kalacak ilk kitabım…

Hayranlıkla okuduğum yüzlerce kitap var. Yazdığım kitap hepsinden küçük bir iz taşıyor haliyle çünkü ben okuduklarımın bir yansımasıyım. O nedenle de yazarlarının hatırası ya da varlığı önünde saygıyla eğiliyorum.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Paul –Jacques Bonzon’un “Güneş Hırsızı Ayı” kitabı başucu kitaplarımdandır. Ara ara okur ve her defasında bana yaşattığı hazzı yeni baştan deneyimlerim. 

Güneş Hırsızı Ayı kitabı, bir Norveç masalı üzerine kuruludur. Kardeşi hasta olan Sigrid, annesinden, kardeşinin güneş ortaya çıktığında iyi olacağını öğrenir. Oysa Norveç gibi bir yerde Güneş’in gözükmesi çok zordur. Yine annesinden dinlediği yerel bir masala göre, Norveç’e kış geldiğinde Kolen Dağı’ndaki ayı, ısınmak için Güneş’i kucağına alırmış. Bu nedenle de kış boyunca Güneşi kimse görmezmiş.

Öykü, Peter’in Güneş’i geri getirmek ve kardeşinin iyileştirmek üzere çıktığı masalsı yolculuğu anlatıyor.  

edebiyathaber.net (15 Şubat 2023)

Yorum yapın