Roman yazacaklar için çok değerli bir rehber: “Roman Hayattır” | Oya Akçizmeci

Ocak 19, 2022

Roman yazacaklar için çok değerli bir rehber: “Roman Hayattır” | Oya Akçizmeci

Yazar hem kendi hem de tanınmış yazarların romanlarından örnekler vererek nasıl roman yazılacağını son derece açık, bilimsel ve akıcı şekilde yazmış. Roman yazacaklar için çok değerli bir rehber niteliğinde. 

Yazarın son cümleleri kendi kaleminden: “Tam 100 bölümdür sizlerle birlikteyiz. Ahkâm kesmeden, bilgiçlik taslamadan Roman sanatı üzerine bildiklerimi, öğrendiklerimi, inandıklarımı, düşündüklerimi ve kendi yazma tekniklerimi anlattım, hatta bazen de kendi romanlarımdan örnek bölümler paylaştım; beni sabırla okuduğunuz için siz değerli okurlarıma minnettarım.”

Roman sanatının hiçbir zaman yok olmayacağına inancına katılarak, bilgi dağarcığımı zenginleştirerek, büyük bir keyifle okudum. 

Kitapta gözüme çarpan ilk cümleler, kitapları koklayarak sevmek gerektiği, onları çocukları gibi görmek, ardından yazarlığı sevmenin vurgulanması oldu. Kitap yazmada birikimin rehber niteliğindeki önemi anlatılmış. Bir yazarın önce özenli olması, kurgunun sıradan mı yoksa ustalıkla mı olacağını düşünüp vereceği emeği düşünmesi gerektiği, nitelikli roman yazmanın zorluğu, nasıl roman yazılacağının incelikleri belirtilmiş. Yazmaya başlayan yazarın, öncelikle ruhunu iyileştirmek ve ruhsal problemlerini sonlandırmak için yazdığını okuduğumda bunun ne kadar doğru bir tespit olduğunu gördüm. Kitapta yazarın kendi romanlarından alıntılarla verdiği çarpıcı ve eğitici örnekler oldukça öğretici. 

İlham beklemenin yersiz olduğu, kararlılıkla, beklemeden çalışmanın, yetenekli bir yazarın kararlılıkla çalışmaya devam etmesinin şart olduğu anlatılıyor. Roman yazmadan önce ana karakterlerin özelliklerini belirleyin. Karakter çokluğu romanı nitelikli kılar. Karakter gözlemini çevrenizde yapın, ad ve soyadlarını, yaşadığı yılların özelliklerini, aynı yıla ait çevre özelliklerini, meslek ayrıntılarını inceleyin. İyi bir yazar disiplinli olmalı, çalışma saatlerini belirlemeli, en önemlisi dilini iyi kullanabilmeli. Yazmaya başlamadan önce otur, düşün, plan yap, sonra kâğıdın başına geç. Emek harca. Kendi tarzını yarat. Beyninizin kıvrımlarından süzülerek gelen sözcükleri yaz. Yazma ortamınızın belirlenmiş bir kuralı olmamalı. Kendinize sıkı bir çalışma programı hazırlayın. Nerede olursanız yazın.

Roman yazmaya başlamadan; kullanılan dili belirleyin. Roman kahramanlarını hep aynı çizgide yazın. Değişken karakterler olmamalı. Roman kurgusunda iki yöntem olmalı. Bir, gövdenin bir bütün olarak resmini çizmek. İki, parçaları ayrı ayrı çizmek. 

Yazma virüsünün beyninizin hücrelerine yayılarak sizi uyarmasını bekleyin. Olayları kurgularken matematiksel rakamlara dikkat edin. Yazmaya ve kurgulamaya inatla devam edin. Roman hayatın içerdiği her kavramı, duyguyu, düşünceyi, davranışı, başlangıcı ve sonu içermelidir.

Yazar; kırdım, döktüm, dağıttım, yıktım, yaktım ve yanlış yazdım demekten korkmamalı. Başarılı yazar iyi bir okur olmalıdır. Yazılacak roman akıcı, anlaşılır dilde, okuyucuyu dinlendirerek yazılmalıdır. Romanlarda ana bölüm-alt bölüm tekniği okuru sıkmamak açısından önemlidir. 

Yazar romanında anlatıcılarını, yazmaya başlamadan belirlemelidir. Roman bir canlıdır. Yazarın elinde doğar; uzun süre sevgi, ilgi, bakım ister. İyi bir yazar olmak rastlantı değildir.  Çalışma, iyi veya kötü her gün yazma, düşmek, kalkmak ve vazgeçmemektir. Roman yazarı yazdıklarını önce kendi beğenmelidir. Yazar okuyucunun da zeki olduğunu unutmamalıdır. 

İyi bir kurgu, konu, teknik ve üslup içeren nitelikli bir romanın arkasında akan bir şiir varsa, üslup metaforlar içeriyorsa, hatta romanın bazı paragraflarını cümlelerine, kelimelerine ayırıp alt alta yazdığımda iyi bir şiirden ayırt edemiyorsam, o roman kalıcı izler bırakır. Roman yazmak coşkun akan ve yeteneğinin birkaç yerinde öldürme gücüne sahip şelalelere, bir ırmağa atlamak gibidir. Nitelikli roman yazmanın tek yolu sürekli yazmaktır. Roman, önceden planlanmayı sevmeyen ve tasarılara kulak asmayan kendi başına buyruk isyankâr bir canlıdır. Sürekli yazarak ve alabildiğine geniş bir alanda okuma yaparak kendimizi eğitmeliyiz. 

Romanda dört unsur önemlidir. Olay, kişilerin yaşadıklarını hikâyeleştirir. Yani sonuçta mekân, zaman, olay ana unsur kişilerin çevresinde dönmeli. Romanda yazım kuralları, dürüstçe, yalansız, yanlışsız ve eksiksiz yazarken bilgi toplamanın keyfi, araştırmanın önemi, veri biriktirmenin roman kurgusunda önemli olduğu yazmanın kuralıdır. 

Her iki kişiden birinin şiir yazdığı bir ülkenin insanlarıyız. Yazmalı, tekrar yazmalı, sonra yeniden bıkmadan usanmadan yazmalıyız. Roman hayat kadar geniş, ayrıntılı, tuhaf, çelişkili, tutarsız, tutarlı, katlanır, katlanılmaz, mutlu ve hüzünlü anlatıların toplamıdır.

Kitapların kaderi, yazarın yoğun emek vermesi dışında okuyucunun algısına bağlıdır. Roman yazmak, hayatı yeniden yorumlamaktır. Roman özgürdür, bağımlılığı yoktur. En güçlü anlatım yoludur.

Yazdığım romanlar sorunlarımı tartışacağım, birileriyle hesaplaşacağım yerler değildir. Benim özelliklerimi taşıyabilir ancak birebir benim yapımı yansıtmazlar.

Yazar, Roman Hayattır kitabında yazarları genellikle eleştirmiyor. Onların yazdıklarına odaklanıyor, sembolizmi önemsiyor ve iyiye ulaşmanın zorluklarını vurguluyor. 

edebiyathaber.net (19 Ocak 2021)

Yorum yapın