Roman sanatının büyülü patikalarında yolculuk: “Mimoza Koyu’nda Bir Kış”

Ocak 10, 2022

Roman sanatının büyülü patikalarında yolculuk: “Mimoza Koyu’nda Bir Kış”

Necdet Özkaya’nın “Mimoza Koyu’nda Bir Kış” adlı romanı Yeni İnsan Yayınevi etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yazar ve hekim Necdet Özkaya, Yeni İnsan Yayınevi’nden yayımlanan yedinci kitabı Mimoza Koyu’nda Bir Kış adlı yapıtıyla edebiyatın roman, öykü, deneme türlerinde üretmeyi sürdürüyor.

Necdet Özkaya, yayınevimizce daha önce yayımlanan Mistik Göl Dörtlüsü’nü; Kıyılarına Vur Adamın, Kimliği Meçhul, Kişiliği Belirsiz ve Kimsesiz, Kaybedilmiş adlı romanlarıyla okurlarımızın beğenisine sundu.

Necdet Özkaya, art arda yayımladığımız iki deneme kitabıyla zor bir konuyu işlemeyi de başardı; Roman Hayattır ve Edebiyat Başka Türlü Anlatmaktır. Edebiyatın, kaleme en zor alınan deneme türünde, her biri 100 bölüm içeren iki yapıtıyla roman kuramını eski, yeni, yerli ve yabancı roman yazarlarının hayatlarını ve birer romanlarını inceleyerek kaleme aldı. Edebiyatın başka türlü anlatmak olduğunu romanlar dışında öykü, deneme ve şiir yazarlarının yapıtlarını değerlendirirken bu türlerin özelliklerini ve tarihsel gelişim süreçlerini de yorumladı.

Mimoza Koyu’nda Bir Kış, yazarın en uzun sürede kaleme aldığı romanı olmasının yanı sıra, roman sanatının tüm akımlarına göndermeler yapmasıyla da öne çıkıyor.

Hekim olmak için yola çıkan bir genç adamın, hayatın zorlamalarıyla bir anda değişen yollarda kendini bulması; kaza mı, intihar mı olduğu anlaşılamayan olayların sonlandırdığı hayatlar; şarkı sözlerinin getirdiği ün ve ödüller; ney üfleyen adamların sır dolu geçmişleri; bankacılıktan, kırtasiyecilikten başlayarak ülkenin en tehlikeli insanlarına dönüşen ve farklı cinsel yönelimleri olan mafyöz kadınlardan ve daha birçok olay, mekân, efsane, destan içeren yapıtıyla okurlarını efsunlu yolculuklara çağıran Necdet Özkaya, hayatın ve hayatın içerdiği her kavramın, unvanın, değerin geçiciliğini anlatırken ustası Umberto Eco’ya ve Gülün Adı’na bir selam gönderiyor, kişilerin ellerinde sadece adların kalacağının altını ustalıkla çizmeyi başarıyor. Stat Mimosa pristina nomine, nomina nuda tenemus. Evet, adıyla var bir zamanlar Mimoza olan, salt adlar kalır elimizde…

edebiyathaber.net (10 Ocak 2021)

Yorum yapın