Roberto Ampuero’dan “Neruda Vakası”

Kasım 16, 2015

Roberto Ampuero’dan “Neruda Vakası”

neruda_vakasi_1baskiRoberto Ampuero’nun “Neruda Vakası” adlı polisiye romanı, İdil Dündar çevirisi ve Kırmızı Kedi etiketiyle yayımlandı.

Roman, dünya edebiyatının büyük ismi Şilili şair Pablo Neruda’nın son günlerini ve Şili’nin adım adım askeri darbeye gidişini sürükleyici bir dille anlatıyor. Şilili yazar Ampuero, bizzat hükümeti tarafından da doğrulanan bilgiler ışığında sır perdesini aralıyor ve tarihsel gerçekleri heyecan verici bir dille edebiyatla buluşturuyor.

Nobel Ödüllü şair Pablo Neruda ölümcül bir hastalığın pençesinde, geçmişindeki hatalarıyla yüzleşmektedir. En büyük umudu, hayatının sırrına ışık tutacak kişiyi, Doktor Ángel Bracamonte’yi bulmaktır.

Devlet başkanı Salvador Allende’nin yakın dostlarından biri olan Neruda, Pinochet darbesi öncesinde Şili’de kimseye güvenememektedir. Ama bu durum, Kübalı sürgün Cayetano Brulé’yle tanıştığında değişecektir. Neruda, Cayetano’ya hayatını değiştirecek bir teklif sunar. Tereyağı ve sigaranın bulunamadığı, karneyle etin bile alınamadığı zamanlarda gelen bu dedektiflik teklifi Cayetano için bulunmaz bir fırsattır. İlk başlarda zorlanan Cayetano, yeni mesleğinin püf noktalarını şairin verdiği Georges Simenon’un ünlü polisiye romanlarında bulur. Araştırmalarında Şili’den Meksika’ya, Küba’dan Doğu Berlin’e sürüklenen Cayetano, Neruda’nın aslında başka bir şeyin peşinde olduğunu keşfedecektir.

edebiyathaber.net (16 Kasım 2015)

Yorum yapın