Ressam Komet hayatını kaybetti

Eylül 25, 2022

Ressam Komet hayatını kaybetti

Komet adıyla bilinen ressam ve şair Gürkan Coşkun, 81 yaşında yaşamını yitirdi.

“Kuyruklu yıldız” anlamına da gelen “Komet” ismini kullanan sanatçı, Mehmet Güleryüz’ün “Güldüğüme Bakma” adlı nehir söyleşisinde belirttiğine göre ismini, “Bill Haley & His Comets” grubundan esinlenerek aldı.

Yaşamını İstanbul ve Paris’te sürdürmüş olan ressam, Türkiye’de on beş, Paris’te dokuz, Viyana, Salzburg, Lozan ve Brüksel’de ise birer kişisel sergi açtı. Komet ayrıca, birçok uluslararası sergiye katıldı. Eserleri, Lozan Canton Müzesi, Viyana Modern Sanatlar Müzesi, Kopenhag Grafik Sanatlar Müzesi, Paris Modern Sanatlar Müzesi ve İstanbul Modern gibi müzelerde yer alıyor. 

Komet kimdir?

1941 yılında Çorum’da doğdu. Çorum Lisesi’nden mezun oldu. 1960-1967 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde eğitim gördü, Halil Dikmen ve Zeki Faik İzer atölyelerinde çalıştı. Çeşitli insan görünümlerini karmaşık ve kalabalık gruplar halinde fantastik bir yönelimle tuvale yansıttı. Bu dönem resimlerinde en çok siyah rengi kullanan ressam; kırmızı, pembe ve sarılarla ölüm ve acı temasını vurguladı.

1971’de devlet bursuyla gittiği Paris’e yerleşti. Burada Vincence Üniversitesi Plastik Sanatlar Bölümü’nde eğitim gördü. İlk sergisini 1974’te Fransa’nın Rouen şehrinde açtı. Bu tarihten itibaren Salon de Mai (Mayıs Salonu) sergilerine düzenli olarak katıldı. Paris’te bulunduğu sırada Rönesans öncesi İtalyan sanatını, Pompei resimlerini ve İtalyan Primitifleri’ni inceledi; bilinçaltının gizemli dünyası üzerine kurulu ancak gerçeklikle bağını koparmayan eserler vermeye başladı.

1960 sonrasında yükselen yeni figür hareketinin kendi kuşağından diğer bazı temsilcileri gibi (Burhan Uygur, Mehmet Güleryüz, Utku Varlık, Cihat Aral, Nevhiz, Aka Gündüz Temur, Alaettin Aksoy, Oral Enuğur) resimlerinde kendine gönderimli (oto-referential), duygulanımsal (affective) ve düşlemsel / gizemsel bir dünya kurmayı öngördü. 1973’ten 1981’e değin sırasıyla Yeni-Romantik, Yeni-Dışavurumcu ve Post-Modernist anlatımların egemen olduğu resimler yaptı. 1981’den sonra tümüyle bağımsız bir anlatım kurdu.

Yaşamını İstanbul ve Paris’te sürdüren ressam, Türkiye’de on beş, Paris’te dokuz, Viyana, Salzburg, Lozan ve Brüksel’de ise birer kişisel sergi açan ressam ayrıca pek çok uluslararası sergiye katıldı.

2004 yılında “Koşarak Geldim Çorabı Deldim” adlı anı kitabını yayımladı. Önceki yıllarda çeşitli dergilerde yer almış şiirleri, 2007 yılında kitap olarak yayınlandı.

edebiyathaber.net (25 Eylül 2022)

Yorum yapın