Resimli kitap “Küçük Ağaç” değişimi anlatıyor | Meryem Ermeydan

Mart 2, 2021

Resimli kitap “Küçük Ağaç” değişimi anlatıyor | Meryem Ermeydan

Küçük bir ağacın her yaştan okuyucuya umut ve cesaret veren hikayesine ortak olmak ister misiniz? Resimli çocuk kitabı olan Küçük Ağaç; yaşam, değişim ve ilişkiler bakımından kendimizle bağlantı kurabilme fırsatı tanıyor okuyucularına.  Her ne yaşanırsa ya da yaşanamasa bile “hayat devam ediyor” cümlesinin altını çiziyor. Sen dursan bile hayat yine devam ediyor. Kitabı okuyan herkesin kendi deneyimlerini gözden geçireceği; bazı şeyleri bırakıp devam etmenin ve konfor alanından çıkmanın sorun olmayacağını, umut ve cesaretle anlatıyor.

Küçük Ağaç, ormandaki diğer küçük ağaçlarla birlikte olduğu için mutludur. Sincaplar dallarında oynar ve kumrular şarkı söyler. Mevsimler değiştikçe ağaçların yaprakları renk değiştirir ve dökülür. Ancak bu eşsiz Küçük Ağaç yaprakları döküldükten sonra ne olacağını bilmemenin korkusuyla yapraklarının dökülmesini istemez. İnsanlar gibi o da bilinmeyenin kaygısına kapılır ve bildiğinden vaz geçemez. Çünkü bilinen çoğu zaman bilinmeyenden daha güvenlidir! Büyümek ve değişmek de tam bir bilinmezliktir, bu yüzden korku ve kaygı verebilir.

Sonbahar gelir ve Küçük Ağaç’ın yaprakları diğer küçük ağaçlardakilerle birlikte renk değiştirir. Küçük Ağaç’takiler dışındaki tüm yapraklar dallarından düşmeye başlar.

Küçük Ağaç yaprakları düşmesin diye onlara sıkıca tutunur. Etrafındaki hayvanlar neden yapraklarını bu kadar uzun süre tuttuğunu, neden yapraklarını bırakmadığını sormaya başlar, ancak Küçük Ağaç sorulara yanıt vermektense yapraklarını daha da sıkı tutar. Bahar gelir,  diğer ağaçların boyları uzar ve dallarından parlak yeşil yapraklar çıkar. Küçük Ağaç ise hala kurumuş kahverengi yapraklarına sıkıca tutunmaktadır.

Diğer ağaçlar Küçük Ağaç’ın etrafında büyümeye devam eder, hayvanlar artık onun dallarında oynamaz, kumruların şarkısı duyulmaz olur.  Küçük Ağaç, hala yapraklarından ayrılmaya hazır değildir.

Küçük Ağaç bir kış günü, diğer küçük ağaçların artık çok daha büyük olduğunu ve dallarının gökyüzünde yükseldiğini fark eder. O kış, yapraklarını bırakır ve değişimin olmasına izin verir. Zamanla, o da gelişir ve olması gerektiği gibi büyür. Büyümek sancılı bir süreçtir, o da büyürken hayatında ilk kez kışın ayazını hisseder. Değişime izin vermenin ne kadar zor olduğunu, değişimin hayatımızdaki etkilerini gördüğümüz kitapta ilk adımı attıktan sonraki adımların daha kolay atıldığını bir ağacın değişim süreci üzerinden görüyoruz.

Loren Long’un yazıp resimlediği kitapta, mevsimlerin geçmesine izin veren fakat yapraklarını dökmek istemeyen bir ağaç ile hayattaki kaçınılmaz değişimler ve ilerlemeyle savaşan bir insan arasındaki benzerlik etkileyici bir biçimde anlatılmış.

Küçük Ağaç, hayatının ne kadar engellendiğini ve varoluşunun çok sevdiği kısımlarını ne kadar çabuk kaybettiğini açıkça fark ediyor. Anlatım dili yalın ve anlaşılır olan bu kitabı çocuklarla okurken oldukça keyif alacaksınız. Doğanın bir parçası olan küçük bir ağaç üzerinden önemli bir mesajı olan bu resimli kitap, okuyucularını, değişimi ve yaşamın belirsizliklerini kucaklamaya teşvik ediyor.

Parçaları toplayıp ilerlemenin ya da bir şeyi bırakmanın kolay olmadığını; fakat hayatın kaçınılmaz olarak devam ettiğini ve deneyimlerin hayat için önemli olduğunu anlatan Küçük Ağaç, gelecek yılların, cesur olmanın ve ilerlemenin sorun olmadığını nazikçe hatırlatan güçlü bir kitap.

Loren Long’un göz alıcı çizimleri Küçük Ağaç’ın sayfalarda basit ve ilgi çekici bir şekilde parlamasını sağlıyor. Sayfalardaki beyaz boşluklar Küçük Ağaç’a kişisel bir alan sunuyor. Sayfalar ilerledikçe Küçük Ağaç ve çevresinde büyüyen ormandaki diğer ağaçların değişimini gözler önüne seriyor.

Her yaştan okuyucuya seslenen bu kitapla; büyümek, bırakmak, devam etmek, değişimi kabul etmek, cesaret ve cesaretle ilerlemenin ne anlama geldiği vb. kavramlar hakkında felsefi soruşturma yapılabilir. Çocuklara neye tutunup neyi bırakmak isteyebilecekleri hakkında sohbet edilebilir.

Kitap Adı: Küçük Ağaç

Yazan ve Resimleyen: Loren Long

Yayınevi: Beyaz Balina

Çeviren: Zarife Biliz

Sayfa Sayısı: 40

Meryem Ermeydan – edebiyathaber.net (2 Mart 2021)

Yorum yapın