Bavul Dergi’den müzikli, politik ve lirik Mart sayısı: Ahmet Kaya

Mart 2, 2021

Bavul Dergi’den müzikli, politik ve lirik Mart sayısı: Ahmet Kaya

Aylık kültür ve edebiyat dergisi Bavul, Mart 2021 sayısında Ahmet Kaya dosyasıyla yayımlandı. 

Yalnızca Türkiye müzik tarihine değil aynı zamanda yakın dönem politik geçmişe de damgasını vurmuş bir isim olan Ahmet Kaya’nın;  şarkılarından yaşamına, politik tartışmalarından müziğine uzanan bir yelpazede değerlendirildiği dosyada birbirinden önemli yazılar ve söyleşiler yer alıyor. Ahmet Kaya’nın yakın dostu, sinema ve dizi oyuncusu Menderes Samancılar “Ülkemiz standartlarında muhalif bir sanatçının başına gelmesi gereken her şey Ahmet’in de başına gelmişti” diyerek bunu vurguluyor.

Kardeş Türküler ve Bajar’ın kurucularından, müzisyen Vedat Yıldırım ise bir yurtdışı turnesinde yaşadıkları anılarla Ahmet Kaya’yı ve “memleket hasreti”ni anlatıyor. 

Ahmet Kaya’nın yol arkadaşı Gülten Kaya ise “Cümle canlı nasıl sevilmek isterse öyle severdi o” diyerek usta sanatçıyı, en içerden tarifliyor.

Dosyada ayrıca 1989 yılında Cemal Süreya’nın Ahmet Kaya ile gerçekleştirdiği bir söyleşiye yer veriliyor.

Dosya dışında neler var

Derginin yazarlarından, psikolog Arzu Erkan Yüce geçtiğimiz haftalarda kaybettiğimiz, Türkiye’nin en sevilen ve bilindik psikologlarından Doğan Cüceloğlu’nu anlattı. Ataol Behramoğlu Shakespeare okumalarını sürdürürken,  Fahrettin Erdoğan’ın eşlik ettiği çizimlerle Erdal Güney taşra hikayeleri anlatmaya devam ediyor. Güvenç Dağüstün’ün tefrikasında ise işler iyice karışıyor.  

8 Mart’a selam, mücadeleye devam!

Mart ayını ve kadınların coşkulu mücadelesini selamlamayı da ihmal etmeyen derginin arka kapağında “Daha çok kızkardeşimin yükseklere kanat çırpmasını istiyorum” sözleriyle Ursula K. Le Guin yer alıyor.  Meltem Cumbul ve Evrim Kuran ise yazılarıyla kadınlara ve yaşama değiniyor.

Dergide ayrıca Nejat İşler, Kaan Sezyum, Burcu Bakdur, Zehra Çelenk, Murat Ertel ve Emre Kongar gibi isimlerin imzası var.

Kapaktaki Ahmet Kaya çiziminde ise Ethem Onur Bilgiç imzası bulunuyor. Bavul Dergi’nin poster hediyeli Mart sayısına gazete ve dergi bayilerinden ve bavuldukkan.com adreslerinden ulaşılabilir.

edebiyathaber.net (2 Mart 2021)

Yorum yapın