Rengârenk bir programla cinsiyet ve kimlik temalı filmler 27-28 Mayıs’ta

Nisan 26, 2015

Rengârenk bir programla cinsiyet ve kimlik temalı filmler 27-28 Mayıs’ta

Kadife+DokunuslarPera Film’in, “Grayson Perry: Küçük Farklılıklar” sergisi kapsamında düzenlediği Tam Benlik: İngiliz Sinemasında Cinsiyet ve Kimlik programı Pera Müzesi’nde 27 Mayıs’ta başlıyor. 28 Haziran’a kadar devam edecek programda toplumsal cinsiyet, kimlik ve farklı kişisel deneyimlerden oluşan hikâyeleri konu alan 10 film gösterilecek.

Program, 27 Mayıs Çarşamba günü saat 17:00’de İngiliz yönetmen Neil Crombie’nin “En İncesinden Bir Zevkle” adlı belgesel filmi ile başlıyor. Üç ayrı bölümden oluşan filmde Grayson Perry anlatıcı ve oyuncu olarak rol alıyor. Perry filmde, “İnsanlar satın aldıkları şeyleri niye tercih eder?”, “Niye belli bir şekilde giyinirler?” ve “Bu tercihleri yaparken kendileri hakkında ne söylemeye çalışırlar” sorularına yanıt arıyor.

İngiliz sinemasından farklı yönetmenlerin filmlerinin yer aldığı programda ayrıca Neil Crombie’nin “Grayson Perry: Kimsin Sen?”, Julian Jarrold’un “Müstehcen Çizmeler”, Geoffrey Sax’ın “Kadife Dokunuşlar”, Neil Jordan’ın “Plüton’da Kahvaltı”, Peter Strickland’ın “Burgundy Dükü”, Hong Khaou’nun “Sevgilinin Ardından”, Andrew Haigh’ın “Hafta Sonu”, Steve McQueen’in “Utanç”, Dan Murdoch’ın “Genç Trans Güzellik Kraliçesi”, Kim Longinotto ve Jano Williams’ın “Rüya Kızları” ve “Şinjukulu Erkekler” adlı filmleri ile “Maskeli Leydi” filminin, 1945’te Leslie Arliss, 1983’te de Michael Winner tarafından çekilmiş iki ayrı versiyonu da gösterilecek.

“Seçki, filmseverleri toplumsal cinsiyet ve kimlik konuları üzerine düşünmeye davet ediyor”

Pera Müzesi Film ve Video Programları Yöneticisi Fatma Çolakoğlu, Grayson Perry sergisinin paralelinde düzenlenen bu seçki ile toplumsal cinsiyet ve kimliğin oluşumunu kurmaca ve belgesel sinema üzerinden yeniden sorgulamayı hedeflediklerini belirtiyor. Çolakoğlu, Batı kültürünün toplumsal cinsiyeti fiziksel anatomiye dayanarak sadece kadın veya erkekten oluşan bir kavram gibi gördüğünü söylüyor ve ekliyor:

“İngiliz Sinemasında Cinsiyet ve Kimlik” başlıklı seçkimiz, aslında bizi toplumlardan bağımsız olarak, cinsiyet ve kimlik konuları üzerine düşünmeye davet ediyor. Seçki aynı zamanda, transcinsel ve transseksüel bireylerin yanı sıra toplumsal baskılar karşısında kimliklerini, toplumsal cinsiyetlerini gizleme ihtiyacı duyanların da karşılaştığı gerçeklik ve zorlukları sorgulayacak.

23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası ile aynı dönemde olması ile de dikkat çeken program, Haziran ayının sonuna kadar devam edecek.

edebiyathaber.net (26 Mayıs 2015)

Yorum yapın