Quentin Blake’in incelikli kalemi, bu kitapta 1800 çocuğun hayaliyle buluştu

Şubat 1, 2021

Quentin Blake’in incelikli kalemi, bu kitapta 1800 çocuğun hayaliyle buluştu

Quentin Blake’in yazıp resimlediği “Gökte Bir Tekne”, 6 ve üzeri yaş grubu için Emrah İmre çevirisiyle Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Roald Dahl’ın kitaplarına yaptığı illüstrasyonlarıyla tanıdığımız, çocuk edebiyatının en önemli isimlerinden Quentin Blake’in dünyanın dört bir yanından 1800 çocukla fikir alışverişi yaparak kaleme aldığı “Gökte Bir Tekne” müthiş bir dayanışma ve hoşgörü hikâyesi! 

Isabelle ve Nicolas, kumsalda yürüyüş yaparken tuhaf bir enkaza rastlar. Parçaları bir araya getirdiklerinde bunun bir tekne olduğunu anlarlar. Tekneye binerler ve büyük maceraları böylece başlar: Yaralı bir leyleğin yardımıyla gökyüzünde yelken açar, yardım etmek için durdukları yerlerde bazen zorbalığa uğramış bir kızı, bazen bir çocuk işçiyi, bazense savaştan kaçan bir anneyle bebeğini kurtarırlar. Ancak tekne artık tıka basa dolmuştur ve karaya çıkmak için güvenli bir yer bulmaları gerekmektedir. 

1800 çocuk. Dünyanın dört bir köşesinde yaşıyorlar: Londra (Büyük Britanya), Singapur, Dublin (İrlanda), Lüksemburg, Oslo (Norveç), La Rochelle ve Charente-Maritime (Fransa).  

Bir yıl boyunca, yazar-çizer Quentin Blake ile görüşüp hümanizm hakkında fikir alışverişi yaptılar. İletişim trafiği yoğundu: yüz yüze ziyaretler, internet üstünden sohbetler, mektuplar, sözcükler ve resimler.  

Bütün bu çocukları dinleyen, insanların beraberce daha mutlu yaşayabileceklerine dair hayallerine kulak veren Quentin Blake Gökte Bir Tekne’yi ortaya çıkardı.  

Elinizdeki kitabın bugün var olmasını sağlayan, onların hep birlikte giriştikleri macera oldu. Kitap artık yola çıkabilir, gezegendeki başka çocuklarla buluşup onlara dostluk ve dayanışmayı anlatabilir, tıpkı Isabelle ile Nicolas’nın uçan teknesi gibi.  

*** 

Denizden gelen rüzgâr kum tepelerinin üstünden esmeye başladı.

Köhne yelken kabarıverdi.

Ve tuhaf tekne, kumlarda yavaş yavaş ilerlemeye başladı.

Isabelle ile Nicolas kumların üstünde adeta süzülüyorlardı.

“İskele tarafında yabancı biri var!” diye bağırdı Isabelle.” 

Quentin Blake 

1932’de Londra’da doğan dünyaca ünlü illüstratör Quentin Blake, Roald Dahl ve Joan Aiken gibi yazarlar için çok sayıda kitap resimledi. Kraliyet Sanat Akademisi İllüstrasyon Bölümü’nde yirmi yıllık öğretmenlik serüveninin ardından başkanlık görevini üstlendi. 2002 yılında Hans Christian Andersen Ödülü’ne değer bulunan Blake, başka pek çok ödülün de sahibi.   

edebiyathaber.net (1 Şubat 2021)

Yorum yapın