Ayşe Ay’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Mayıs 17, 2023

Ayşe Ay’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz? 

İçimde hikâyeler anlatmayı, oyun oynamayı çok seven küçük bir çocuk var. Ona arkadaş arıyorum.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı? 

Grimm Kardeşlerin “Parmak Çocuk” adında, büyük karton kapak, kuşe kâğıt, bol resimli bir kitabıydı. Parmak Çocuk, çiçeklerin üstünde uyuyor, çiğ taneleriyle yıkanıyordu, son derece akıllı ve becerikliydi. O zamanlar bir kız kardeş istiyordum, Parmak Çocuk ideal bir kardeş adayıydı. Ona kibrit kutusundan oda yapıp yatağımın altında saklayacaktım.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu? 

Keşke bu kitabı ben yazsaydım demedim de keşke ben de duygularımla, içimdeki meseleyle okuyucuyu sarmalayabilseydim dediğim pek çok kitap oldu. Romain Gary’nin kendi hayat hikâyesini masalsı bir şekilde anlattığı “Şafakta Verilmiş Sözüm Vardı”adlı kitabı bunlardan bir tanesidir.

Katherine Rundell’in “Neden Çocuk Kitapları Okumalıyız?” adlı kitabını okuyunca da işte dedim, ben de bunları hissediyordum ama kelimelere dökülebileceğini hiç düşünmemiştim.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

En son Katherine Rundell’in “İyi Hırsızlar” adlı kitabını okudum. Rundell hayal gücünü keskin zekâsıyla işlediği orijinal kurguları hoşuma gidiyor. Bir de karakterlere ve mekânlara ait detayları o kadar usturuplu ve abartısız veriyor ki tek kelimeyle gözümde canlanabiliyorlar. 

edebiyathaber.net (17 Mayıs 2023)

Yorum yapın